Iz arhive Skala radija: “Ako treba i referendum za spas Kotora” (15.11.2011.)

9
Kotor

Dugo već lažne patriote, sitnosopstvenici, prevrtači, interesno organizovane uniformne družine spočitavaju Skala radiju njeno prorežimsko djelovanje.

Znaju oni dobro da se Skala suprostavljala svima koji nijesu radili u interesu Kotora i Crne Gore i da je to radila od osnivanja, punih 15 godina.

Dok su drugi ćutali, mi smo pisali i tražili odgovore.

Sada ti drugi služe kao i onda, samo su se gospodari promijenili.

Brojni su tekstovi koje prećutkuju samo zlonamjerni, svjesni da će ih istina ošinuti grubo po kvrgavoj koži.

Danas objavljujemo po drugi put tekst pisan 15. decembra 2011. pod naslovom “Ako treba i referendum za spas Kotora“ .

Objavljivaćemo svakim radnim danom po jedan iz naše arhive, pa neka građani procijene ko je ko, a što je što!

Ako treba i referendum za spas Kotora

Decenijama već Kotor stagnira.

Što se god pokuša, a što je u nadležnosti Ministarstva kulture ili nekog drugog koji se za Kotor zakači, ostaje bez rezultata.

Ministarstvo kulture, u sadejstvu sa dosadašnjim Regionalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture prednjači u želji da ospore Kotoru čak i pravo na život.

Oni bi razvoj Kotora zaustavili, najviše iz čiste sujete jer ih ova sredina nije prihvatila kao relevantne sagovornike niti u njima prepoznala profesionalnost i etiku.

To je najbolje pokazala javna rasprava u kojoj su Lidija Ljesar, pomoćnica ministra kulture Mićunovića i njegov sekretar Tomo Miljić sagnuli glavu pred hrpom argumenata koji su srušili njihov improvizovani i nestručni Nacrt Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i Nacrt Menadžment plana ovog područja i vratili ga na doradu.

Javna rasprava je pokazala i krajnje nerazumijevanje potreba Kotora kao grada koji je zaslužio status od posebnog značaja, status kulturne prijestonice, od koje Kotor, bez obzira na agresivnost ministrovih saradnika i njihovih pomagača po nalogu, nikada neće odustati.

Ministar i njegovi saradnici, jasno je slijepcu žele da umanje značaj Kotora i da ono što pripada njemu čak i formalno omoguće nekoj drugoj sredini.

Zaboravio je pritom ministar, ili nije upoznat da Kotor ovoga puta neće ćutati i da će ustati u odbranu svojih vrijednosti, ali i razvoja grada koji hoće i mora da zaštiti svoju baštinu.

Isto tako je  i u obavezi da se razvija i pruži nove sadržaje stanovnicima koji zaslužuju kvalitetniji život.

Pitanje zaobilaznice koja bi do sada davno bila završena i za koju su gotova planska dokumenta dovedeno je na teren ličnog obračuna sa lokalnom upravom koja se usprotivila moćnicima da kreiraju život u Kotoru po mjeri njihovog ukusa.

Zato odlučno NE zaobilaznici, a kako čujem i nekim planovima na koje je saglasnost dalo samo ministarstvo.

Ništa čudno, jer sad treba dati nove neprihvatljive uslove investitorima budućih hotela kako bi oni odustali i kako bi Kotor i u narednoj deceniji ostao bez ozbiljnijeg hotelskog kapaciteta visoke kategorije.

Kotor će prvo pokušati da razgovara sa najodgovornijima u državi, a ako to ne uspije pokrenućemo inicijativu sakupljanja potpisa ili čak referenduma, što nam je obaveza prema vjekovima.

Za to sigurno imamo demokratskog kapaciteta a u rezultate ne treba da sumnjamo.

Naša anketa o zaobilaznici na današnji dan kaže da je za zaobilaznicu od 1665 građana njih 1551 ili 93%.

To za sad ignoriše Ministarstvo kulture i bivši Regionalni zavod.

Rezultate referenduma koji će, vjerujem premašiti ove cifre, neće moći.

Slavko Mandić

9 KOMENTARI

 1. …UZ POZDRAV IZ PRČANJA-ĐE SE JEDINO GRADI “PO DUP-etu”….LANI USVOJENIM NA SJEDNICI SO KOTOR…UZ SUGLASNOST SVIH VELEPOSLANIKA..! A,nije mi ni lako-ma ni teško pisat istinu-o lažima kojekavih “pokušaja u udarima-na zdravi razum iole normalna čoeka od planina pa do mora-od Ulcinja do Novoga..? U pasanim godinama-mjesecima-danima i urama! Dakle u gornjem napisu-stav .11 od ozgorake piše Capo od macine Skala radio Kotora-gos.Slavko Mandić,ovdašnji-dana :”15.11.2011 / 07.04.2017″-potla točno 5 godina 4.mjeseca i 8 dana…:” Ministarstvo kulture u SADEJSTVU sa dosadašnjim Reginonalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture PREDNJAČI U ŽELJI DA ospori kOTORU čak i PRAVO na ŽIVOT”…?! Za /ne/vjerovati da je sve isto-a da njega iako mrtav ima i da iz groba rovari…(Zavoda za sponeike?)? Uz sverdnu pomoć naše Vlade-koja je “stavila veto”-na pola godine–da se u Kotoru nesmije ništa rabotati-graditi…?! Nota bene-potla gubitka vlasti u Kotoru gradu od starina-đe su isti uništili Kotor u potnji kvarat od vijeka…?! Vaš do smrti pensioner iz Prčanja-ulica Lukovića-obala Iva Vizina…sve duplo-ka u našoj NDD MNE..crkve-vlasti…?

 2. Ma što ste vi pisali ? đe se to može provjeriti da ste vi pisali 2011 godine kad se od maje nijeste smjeli živi čut?

  • Da si miki redovno slušao Skala radio a ne slušao priče po Kotoru znao bi što je objavljeno kada i kako.
   evo iz arhive pogledaj i sve je jasno… a to što neki namjerno hoće da šire laži i podmeću, e to je problem ovog grada i loše politike kojoj i ti pripadaš

 3. Selektivna rabota gospode iz Zavoda za zaštitu spomenika ali i čuvarica ambijenta Ekspedicija i borkinja prije svega za svoja prava.Sada i njima odgovara gradnja . Smiješno i tužno istodobno.Niko nama nije kriv nego mi sami sebi dragi Kotorani.
  A ko se danas pita i koliko zna u izgubljeni zavod a sada istureno odjeljenje uprave je drugi par rukava.Tuga .

 4. Tako je, stalno ste u kontinuitetu kritikovali i pisali o stagniranju Kotora baš kao i o poslovanju Luke iz Kotora. Ja vas stalno slušam ali i svakoga dana čitam ovaj portal. Nastavite tako i budite isti jer nas ima i te kako koji vam vjeruju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].