IZA KULISA: Da li se u Crnoj Gori stvara policijska država

0

Abazovićeva Vlada u tehničkom mandatu pripremila je teren za masovna zapošljavanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije kojim je, umjesto projektovanih 2.500 novih radnih mjesta, predviđeno otvaranje preko tri hiljade novih radnih mjesta, pokazuju podaci Pobjede.

Usvajanjem kontroverznog Pravilnika o sistematizaciji 28. jula prošle godine bilo je predviđeno zapošljavanje 2.500 ljudi računajući i 500 onih koji idu u penziju. U svrhu realizacije tog scenarija napravljen je kadrovski plan i pripremljen projekat dobrovoljnog odlaska u penziju policijskih službenika.

Vlada je na sjednici održanoj prošle sedmice, mimo već postojeće sistematizacije u MUP-u, dala saglasnost da se u Policijsku akademiju, umjesto 60, upiše 90 pitomaca i obavijestila javnost o projektu dobrovoljnih penzionera MUP-a.

– Naime, za dobrovoljni odlazak u penziju do sada se prijavilo oko 350 policijskih službenika, a prema najavama iz organizacionih jedinica, biće ih oko 500 – navodi se u vladinom dokumentu.

Osim toga, Vlada je dodatno zapošljavanje u MUP-u i Upravi policije obrazložila obavezama prema Evropskoj uniji i pregovorima sa EU.

– Uprava policije ima i obaveze u vezi sa pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom o čemu govore izvještaji Evropske komisije o potrebi jačanja linija rada, što iziskuje prijem novih službenika za specijalizovane pozicije kao što su finansijske istrage, borba protiv krijumčarenja i zloupotrebe droga, trgovina ljudima, međunarodna zaštita. Shodno preporukama Evropske komisije, novim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Uprave policije, objedinjene su i formirane nove organizacione jedinice i povećan broj policijskih službenika u ključnim oblastima borbe protiv teškog i organizovanog kriminala – navedeno je u vladinom dokumentu.

PLAN

Prvobitni plan Vlade je bio da zajedno sa 500 penzionisanih policajaca bude zapošljeno još najmanje dvije i po hiljade policijskih službenika. Međutim, imajući u vidu da su novim dokumentom, koji je usvojila Vlada, predviđena zapošljavanja za sektor borbe protiv organizovanog kriminala, finansijske istrage, trgovine ljudima, granične policije i formiranje novih organizacionih jedinica očekuje se da će u MUP-u, odnosno Upravi policije biti otvoreno najmanje tri hiljade radnih mjesta.

Osim toga, Vlada je već donijela odluke o zasnivanju radnog odnosa za 57 svršenih polaznika Policijske akademije u Danilovgradu, 102 policijska službenika u Upravi policije i 83 državna službenika i namještenika u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Izvori Pobjede ističu da je u MUP-u i Upravi policije, iako je sistematizovano 5.663 radna mjesta, zapošljeno oko 5.160 ljudi.

Objašnjavaju i da je do kraja ove godine bio plan da oko 1.000 pripadnika MUP-a i Uprave policije stekne zakonske uslove za penzionisanje, ali da je ispunjena svega polovina.

– Dominantno su to službenici Uprave policije i vjerovatno će većina i poći u penziju, zato što su im sada povoljniji uslovi u odnosu na prethodni period –objašnjava naš izvor. Dodatna zapošljavanja predviđena su i u sektoru granične policije, jer se i tu Vlada pozvala na izvještaj Evropske komisije.

Konstatuje se da je u Izvještaju misije Evropske unije za granicu iz 2021. godine navedeno da Crna Gora nema dovoljno zaposlenih u Sektoru granične policije. Takođe, u preporukama Misije OEBS-a u Crnoj Gori navedeno je da je potrebno jačanje organizacije i ukupnih kapaciteta policije.

Crna Gora prva u Evropi po broju policajaca po glavi stanovnika

Po analizi OEBS-a, Crna Gora je 2019. godine imala visok udio broja policajaca na broj stanovnika i bila druga u Evropi iza Monaka. Sada će taj udio biti znatno veći, pa je Crna Gora prestigla Monako.

– Uprkos činjenici da Crna Gora ima jedan od najvećih udjela policajaca u odnosu na broj stanovnika (sa jednim policajcem na 141 stanovnika, Crna Gora je na drugom mjestu u Evropi, iza Monaka). Ovo predstavlja teret za Crnu Goru i njen budžet, dok ishodi u pogledu postizanja rezultata u onome za šta je policija zadužena nijesu uvijek efikasni. Činjenica da takva preglomazna služba ima probleme zbog nedostatka osoblja ukazuje na strukturne probleme u upravljanju ljudskim resursima: neodgovarajuća obuka novozaposlenih, smanjivanje broja zaposlenih bez odgovarajućeg planiranja i manjak kapaciteta za upravljanje ljudskim resursima u Upravi policije. Mijenjanju veličine policijske službe treba pristupiti pažljivo i tek nakon temeljne funkcionalne analize u čitavoj Upravi policije. Neophodno je da ovaj proces bude transparentan i da svim zaposlenima što prije budu pružene odgovarajuće informacije o njemu što je prije moguće, kao i jasno definisan period za prilagođavanje promjenama (godinu do dvije). Učinkovita integracija viška zaposlenih u društvo morala bi obuhvatiti ne samo novčanu naknadu, već i profesionalnu prekvalifikaciju i početne kredite i grantove za mala preduzeća. To će zahtijevati zajedničke napore Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Crne Gore, koji bi takođe trebalo zatražiti međunarodnu podršku za ovaj proces – navodi se u OEBS-ovoj analizi iz 2019. godine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].