Izašao je iz štampe Komentar Krivičnog zakonika Crne Gore (IV izmijenjeno i dopunjeno izdanje)

0
Akademici Vesna i Branko Vučković

Izašao je iz štampe Komentar Krivičnog zakonika Crne Gore, četvrto izmijenjeno i dopunjeno izdanje.

Autori ovog kapitalnog djela su prof. dr Ljubiše Lazarević, akademik Branko Vučković i akademik Vesna Vučković.

Nakon objavljivanja Trećeg izdanja Komentara Krivičnog zakonika Crne Gore, u junu 2010. godine, uslijedile su brojne izmjene i dopune Krivičnog zakonika, tako da je postojala potreba za novim izdanjem.

U novom, četvrtom izdanju Komentara, unijete su i komentarisane izmjene i dopune koje su uslijedile nakon 2010. godine.

Ukupno je 23 nova člana, a u 113 članova vršena je značajnija intervencija u zakonskom tekstu, što je bio razlog da se ranije izdanje Komentara oplemeni novom sudskom praksom i stavovima iz sudske prakse, od kojih najveći dio proizilazi iz obaveze Crne Gore za usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim konvencijama iz područja krivičnog prava, suzbijanja novih formi kriminala i harmonizacije sa pravom Evropske unije.

Četvrto izdanje Komentara je zadržalo sve metodološke i stilske posebnosti ranijih izdanja: konciznost objašnjenja smisla zakonskih odredbi i pojedinih pojmova, jasne i obrazložene stavove oko pojedinih razlika u njihovom tumačenju, argumentovanje određenog tumačenja putem analize sudskih presuda, ali prije svega, veoma logičan i jasan način izlaganja, prihvatljiv ne samo za praktičare, već i za one koji se bave naukom krivičnog prava.

Uloga Komentara je upravo u tome da objasni i prenese suštinu stvari na što jednostavniji i prijemčiv način, a ne da ih zamagljuje i komplikuje, jer su i tako najkomplikovaniji dio prava i pravne teorije.

Koautor prvog, drugog i trećeg izdanja, prof. dr Ljubiša Lazarević, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, nije više fizički prisutan sa nama jer se dana 24. maja 2015. godine, preselio u vječnost.

Njegov naučni rad je bio prepoznatljiv u naučnim krugovima, a svojim naučnim radom dao je trajan pečat nauci krivičnog prava.

Prof. dr Branko Vučković je predsjednik Osnovnog suda u Kotoru, predsjednik Udruženja za krivično pravo i kriminalnu politiku Crne Gore, profesor na Evropskom Univerzitetu “Brčko Distrikt“ BiH a prof. dr Vesne Vučković sudija Vrhovnog suda Crne Gore i profesor na Fakultetu za mediteranske poslovne studije Tivat, Univerziteta “Adriatik“ Bar.

Recenzenti Komentara su Akademik prof dr Vlado Kambovski, iz Skoplja, član Akademije nauke i umjetnosti Republike Makedonije, i prof. dr Boro Čejović, iz Kragujevca, predsjednik Udruženja za krivično pravo i kriminologiju Republike Srbije.

Akademik Kambovski, u recenziji, između ostalog kaže: “čast mi je da preporučim da se četvrto izdanje Komentara Krivičnog zakonika Crne Gore objavi što prije i da time uđe u sale i hodnike kaznene pravde, služeći kao nezamjenljivu i korisnu literaturu za sve sudije, tužioce, advokate, istražitelje, i za sve koji se bave naučnim i praktičnim problemima kaznenog prava i njegove primjene“.

Prof. dr Boro Čejović je zbog svih kvaliteta Komentara, dao preporuku izdavaču da ovo djelo učini dostupnim svima, a naglasio je da ga je ovaj Komentar posebno oduševio zbog toga što su ga autori Branko i Vesna Vučković, posvetili upravo prof. Ljubiši Lazareviću: “time su, samo još jednom, potvrdili svoj dirljivo privrženi odnos prema svom učitelju. Viteški (tako svojstven crnogorskom biću), koji postaje sve više velik, kako ga, iz dana u dan, ima sve manje. I to je, pored svih kvaliteta (koji su nabrojani, ali i nijesu), ovog Komentara još jedna preporuka izdavaču da ovo djelo učini dostupnim svima“.

Komentar (1335 strana) će biti od koristi sudijama, tužiocima, advokatima, organima unutrašnjih poslova, inspekcijama, studentima pravnih fakulteta, naučnim radnicima, magistrantima i doktorantima, i svima drugima koji primjenjuju krivično pravo u praksi ili se bave teorijom krivičnog prava, a biće štampan u Štampariji “Obod“ ad Cetinje, gdje su inače štamapana sva izdanja Vučkovića.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]