Izbori će u Kotoru gradu

13
Kotor

Počelo je počelo, a kada se završi utakmica, pobjedom ili neriješenim rezultatom, Kotor će ostati na nogama.

Grad zasigurno uspravan, koliko god da ga političke partije, sadašnje i buduće koalicije, nevladine brižne asocijacije i grupe građana sahranjuju i čine mu veo i opijelo, teatar i humoresku.

Ono što je u nepovrat pasalo su kotorske građanske užance (navike) koje su davale ritam bilu grada i njegovom dnevnom životu.

Stare ure ostale su za nama i niko nam nije kriv što nijesmo znali niti umjeli, a ponajmanje imali hrabrosti da građanski reagujemo na sve našto danas tako strasno, ali ne i glasno reagujemo polu informisani, a mnogo više politikanstvom inficirani.

Istina, mnogi skriveni iza anonimnih komentara po medijskim portalima, a oni “hrabriji bastaduri“ dižu glas iz političkih kaleta, svi, čini mi se, iz ulice “Pušti me proć“.

Kada prođu sa izborima, ili dođu nakon pošteno prebrojanih glasova aminovanih od biračkih odbora, posmatrača, zviždača i polivača, onda ćemo strpljivo sačekati rezultate novootvorenih trgovačkih berzi.

Po pravilu svi  isto prodaju.

Na štandu predizbornog Kotora je Luka Kotor i njena prodaja, preprodaja, rasprodaja, kako ko želi i koliko kome donosi, uključujući i bakšiš, čak i onima koji su, koliko do juče bili, a neki su i dalje  na njenom kormilu ili su odlučivali o sudbini ovog kotorskog rudnika iz kojeg nikako zlato da krene.

Pa voda naša nasušna, presušna, regionalna i lokalna, slana, skupa i preskupa. Cjevovodom zastarjelim teći će med i mlijeko kada “oni dođu“ baš kao što i danas suvim slavinama teku dok su “ovi“.

Tunelom će proraditi ventilatori, a čija se usijana glava još nije ohladila, otvoreno je pitanje do kraja izbora u Kotoru gradu.

Sve nam ponesoše, parola je u Kotoru već godinama, ali je zanimljivo kako, dok se “nosilo“ preko “Troice“ niko nije ustao glasno niti medijski da spriječi seljenje državnog Arhiva, Zavoda za zaštitu spomenika kulture kojima je đe drugo do valjda najprirodnije da stoluju u gradu koji baštini preko polovinu pokretnog i nepokretnog spomeničkog blaga Crne Gore.

Ne bi nikoga od silnih buntovnika i hrabrih da ustane i kada su se posred Luže gradili i ogradili kašuni, a u talijanskom parku udobni staklenik.

U post festumu po pravilu evo ti priče, kritike, napada i odbrane.

Komin od Fabrke sapuna i “Bagdad“ od  Rivijere u dugim sudskim sporovima i škafetinima.

Kada ovi ili oni dođu koliko li će još?

“Fjord” je takođe na berzi predizbornoj kotorskoj, a u kužinama političkim kuvari su uglavnom iz istih teća koje, kada se od izbora do izbora promiješaju, uskoče u novu partiju ili stranku u zavisnosti koliko su dobili od vladajućih i koliki im je interes neđe drugo.

U preduzbornim kotorskim danima stigli su i “neki novi klinci“.

Mladost i neiskustvo moguće je spojiti, samo da im tate ne kroje puteve i postavljaju znakove pored puta.

Dakle, čitajući saopštenja, priopćenja, programe, ovih dana, a tek počinje lavina, za kraj ću reći “na istoku stare priče, na zapadu ništa novo”.

Moža i ona “za ideale ginu budale“.

Da u miru pasa i ova, pa da zapjevamo „budi dobra do oktobra, poslije ćemo lako, poštuj stare običaje, i mi ćemo tako!

Dubravka Jovanović

13 KOMENTARI

 1. Kad se nosi iz Kotora mučimo kad ponesu velike price i kritike.jadni mi i Kotore sve ti uzeše a dje smo mi? U karampanu

 2. Ne prihvatam mišljenje koje je iznio „ Stari, fetivi Kotoranin „. Posebno ne, da oni koji „ tobož nešto i zbore to čine isključivo zbog sebe .“ Ipak ima i onih koji su bili otvoreni u kritici, ili iznošenju sopstvenog mišljenja, a nijesu, koliko mi je poznato, ni na kakvoj funkciji, niti na nju pretenduju.

 3. Ko je kupac luke kotor a ko je to prodaaje.ovakva zamjena teza nije vidjena jos u gradu.niko je ne prodaje a sdp pokusava regrutovanje kotorana na temu gdje se oni najvise pitaju.Vlasnik luke je opstina u vecinskom dijelu Isdp je dio te vlasti.dakle koga vi gospodo iz sdp zajebavate.jedino vas glas moze trenutno da toboze nekome proda luku.nekome koga nema jos.trazite poruku da se ne proda a digli biste prvi ruku da ide u prodaju Ali sreca nasa je sto je niko nece.palamudjenje
  Se nastavlja sa vasim direktorom na čelu.Nijesu ni kotorani vise bas tako ludi nego ajte polako.

 4. Opstina Kotor stupa u generalni strajk protiv stanovnika, saznajem iz pouzdanih izvora. Kako opstinari kazu, dosta im je ovakvih poltronskih stanovnika koji ne valjaju ni pisljiva boba i dodaju… otimas im sve a oni zadovoljni!

  • Neka stanovništvo vidi kako je kada mi iz Opštine Kotor štrajkujemo! Dok narod spava ili radi sa platama od 150 – 200 eura mi štrajkujemo! Neka vide kako je nama teško školovati djecu u Švajcarsku i sa bijednim platama od 3000 eura! Ako ovaj štrajk ne uspije idemo u štrajk GLAĐU!

 5. Zaista smo krivi najviše mi Kotorani.Po kotorski mučimo ili lajemo po kružocima a ka treba nema nas ni u mišju rupu. Oni koji tobož nešto i zbore to čine isključivo zbog sebe i zbog svojih ličnih interesa a prodaju se za prave Kotorane po potrebi su Hrvati, Talijani, Austrijanci itd.

 6. Jeste, Grad je uspavan i nagrdjen a za to zaslugu nose ne samo sadasnje i buduce koalicije, nego i one prosle , jer je gusenje Kotora davno poceo, a nikn mu od glavesina nije ni slamku dao, a ne kolut za spasavanje!

 7. Bravo!
  Jako slikovito opisano i prije svega tacno.
  Svi ce obecavat “med i mlijeko” a poslije izbora cemo gledati samo nastavak devastacije naseg grada (koji vise i nije grad nego opstina), kulture i uzanci koje su oduvijek krasile Kotor.
  Nazalost, mirni karakter gradjana primorskog Kotora je dosta doprinio takvoj situaciji jer su mnogi precutno posmatrali unistenje i devastaciju svega sto je bilo dobro, ne reagovajuci makar grupnim i organizovanim protestnim setnjama gradjana Kotora (barem onih do kojim je stalo za dobrobit) u znak ne slaganja, da ne pominjem radikalnije, ali legitmne strajkove. Sa cudjenjem se pitam, kako se do sada nije osnovala lokalna “Kotorska” stranka, vodjena provjerenim “Kotoranima” , koji se nece klanjati niti jednom politickom lideru vec ce se voditi samo interesima i dobrobiti Kotora i svih gradjana. Smatram da treba takva ideja da zazivi i realizuje se na sledecim izborima i ubjedjen sam da bi odaziv revoltiranih gradjana ka takvoj stranci bila iznenadjujuce visoka!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].