Izbori u Srbiji: Tadić i Nikolić u drugom krugu

0
Tadić i Nikolić u drugom krugu

Predsjednički kandidat liste “Izbor za bolji život” Boris Tadić osvojio je, prema preliminarnim podacima Centra za slobodne izbore i demokratiju, 26,7 odsto glasova birača, a kandidat koalicije Pokrenimo Srbiju Tomislav Nikolić 25,5 odsto.

Programski direktor CeSID-a Marko Blagojević rekao je na konferenciji za novinare u Tanjugovom pres-klubu da to znači da će biti drugog kruga predsjedničkih izbora.

“Izvjesno je da će biti drugog kruga predsjedničkih izbora u kojem će se 20. maja suočiti kandidati Boris Tadić i Tomislav Nikolić”, rekao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, moguće je da će biti nekih promjena, ali ne bi trebalo da bude bitnijih odstupanja, jer je CeSID izašao sa preliminarnim rezultatima u trenutku kada je imao stabilan uzorak.

Prema preliminarnim podacima CeSID-a, trećeplasirani na predsjedničkim izborima je Ivica Dačić (SPS-PUPS-JS) sa 15,3 odsto osvojenih glasova, dok je Vojislav Koštunica (DS S) četvrti sa podrškom 7,7 odsto birača.

Slijede Zoran Stanković, kandidat URS sa 7,1 odsto, Čedomir Jovanović (Preokret) sa 5,3 odsto i Jadranka Šešelj (SRS) sa 3,9 odsto glasova birača.

Vladan Glišić (Dveri) osvojio je 2,7 odsto glasova, Ištvan Pastor (SVM) 2,3 odsto, a Zoran Dragišić (Pokret radnika i seljaka) 1,7 odsto, dok su posljednja dva kandidata Muamer Zukorlić (grupa građana) sa 1,1 odsto osvojenih glasova i Danica Grujičić (SDS) 0,7 odsto.

Kandidati za predsjednika Srbije koji na izborima nijesu osvojili najmanje jedan odsto glasova, po pozitivnim zakonskim propisima ostaće bez novca koji su položili kao garanciju da bi mogli da koriste budžetska sredstva za kampanju.

Onim kandidatima koji nijesu dobili jedan odsto glasova građana država neće vratiti novac koji su prethodno položili kao jemstvo da bi dobili budžetska sredstva.

Zakonskim izmjenama država je zaštitila budžet od onih koji su se, iako bez ikakvih šansi, kandidovali na predsjedničkim izborima samo zbog novca za kampanju.

* * *

Najviše mandata u novom sazivu parlamenta, prema procjenama Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), pripašće koaliciji “Pokrenimo Srbiju” koju predvodi Srpska napredna stranka – ukupno 73.

Lista “Izbor za bolji život – Boris Tadić”, koju predvodi Demokratska stranka, osvojila je 68 mandata, a treća je koalicija SPS-PUPS-JS sa 45 mandata.

Demokratska stranka Srbije osvojila je 20 mandata, slijedi lista Preokret sa 20, pa Ujedinjeni regioni Srbije sa 16 mandata, rekao je programski direktor CeSID-a Marko Blagojević Tanjugu.

Savez vojvođanskim Mađara osvojio je pet mandata, a manjinska lista “Nijedan od ponuđenih odgovora” jedan.

Izborna lista Sve zajedno: BDZ, GSM, DZH, DZVM – Emir Elfić osvojila je jedan mandat i SDA Sandžak – dr Sulejman Uglajnin jedan mandat.

Kako je Blagojevića ranije rekao, SRS sa osvojenih 4,6 odsto glasova nije prešla cenzus.

On je objasnio da bi ta stranka mogla da prođe cenzus ako bi na Kosovu i Metohiji dobila 16.000 i više glasova ili između 25 i 35 procenata od ukupno izašlih birača, dodajući da je vjerovatnoća za to mala.

Takođe, Dveri sa sadašnjih 4,6 odsto glasova mogle bi da uđu u parlament ako bi na Kosovu i Metohiji dobile 25.000 glasova.

Blagojević je naveo da je i nekoliko manjinskih lista, prema trenutnim podacima, ispod cenzusa, ali da je moguće da će poslije unošenja svih podataka, ipak preći cenzus i osvojiti 0,4 odsto glasova koliko je potrebno za manjine.

On je ponovio da su predstavljeni rezultati i dalje uslovni.

Vjerovatnoća za promjene je mala i uz manje korekcije ovo bi trebalo da predstavlja raspodelu mandata, dodao je Blagojević.

Manjinska lista Crnogoprske partije Nenad Stevović je osvojila 0,1 % i nije uspjela da uđe u parlament.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].