Izdata saglasnost za uvoz vakcine Sputnik V u Crnu Goru

2

Crnogorski Institut za lijekove i medicinska sredstva (CINMED) danas je izdao saglasnost za uvoz ruske vakcine Sputnjik V, saopšteno je iz te ustanove.

“Postupajući u skladu sa Odlukom Vlade o uslovima za davanje saglasnosti za nabavku vakcine Sputnik V, Institut za ljekove i medicinska sredstva je po zahtjevu zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore Montefarm, 11.02.2021. izdao saglasnost za nabavku, odnosno uvoz vakcine Sputnik V (Gam-COVID-Vac), proizvođača FSBI “NRCEM N.A. N.F. Gamaleya” of the Ministry of Health of the Russian Federation, Ruska Federacija”, navodi se u saopštenju.

Kako su poručili, saglasnost je izdata u skladu sa članom 5 Zakona o ljekovima, koji propisuje da se saglasnost za uvoz lijeka koji nije registrovan u Crnoj Gori izdaje za medicinski opravdane potrebe, odnosno u slučaju epidemija.

Pojašnjavju da je izdata saglasnosti i u skladu sa članom 8, u skladu sa kojim Vlada preduzima mjere za snabdijevanje ljekovima u slučajevima vanrednih stanja i drugih posebnih situacija i propisuje poseban postupak i uslove za davanje odobrenja za nabavku ljekova.

“Sputnjik V kombinovana vektorska vakcina za prevenciju infekcije koronavirusom i da sadrži dvije komponente. Komponentu I, koja sadrži rekombinantni humani adenovirusni vektor (26. serotipa), koji kodira protein S virusa SARS-CoV-2 i Komponenta II, koja sadrži rekombinantni humani adenovirusni vektor (5. serotipa) koji kodira protein S virusa SARS-CoV-2”, saopšteno je iz CINMED-a.

Vakcina Sputnjik V daje se u dvije doze, u razmaku od 21 dan.

Kako je ranije saopštila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, očekuje se da ruske vakcine uskoro stignu u Crnu Goru. Upravo bi Sputnikom V trebalo da počne imunizacija.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]