Izduvni gasovi iz tunela usmjereni prema Kotoru

7
Tunel "Vrmac"

Zorica Božović

Zorica Božović

Ovih dana dobili smo pismo slušaoca iz Kotora koji nas obavještava da su turbine za ventilaciju u tunelu “Vrmac” pogrešno okrenute i da se izduvni gasovi usmjeravaju prema Kotoru.

Kako se radi o velikoj koncentraciji gasova koji direktno utiču na zdravlje građana Kotora, pozvali smo Direkciju za puteve Crne Gore i zatražili odgovore.

Izvođenje izduvnih gasova u tunelu “Vrmac” je regulisano ventilarorima koji se automatski pale pomoću senzora koji detektuju nivo izduvnih gasova, odnosno dima, kazala je za Skala radio Zorica Božović, samostalna savjetnica za puteve u Direkciji.

“Ukoliko se desi da se usljed strujnog udara ventilatori isključe, onda se ručno resetuje sistem i oni nastavljaju da rade automatski. Crnagoraput koji je ugovarač za redovno održavanje državnih puteva ima podizvođača, specijalizovanu firmu sa dispečarom koji  obilazi i kontroliše rad sistema u tunelu. pa i ventilatora”, objašnjava Božovićeva.

“Ventilatori se pale na određenu koncentarciju dima, a dešava se posebno ljeti, da često tunelom prolaze kamioni natovareni rasutim teretom, šutom, pijeskom. To nije nadležnost ove Direkcije već nekih inspekcija koje treba da kontrolišu na koji način se prekrivaju kamioni“, kazala je ona.

Na pitanje oko smjera ventilatora i njihove okrenutosti prema Kotoru i zalivu kao zatvorenom sistemu a ne na drugu, tivatsku stranu, koja je čistina  sa više prostora, Božovićeva je odgovorila da ventilatori moraju biti svi u jednom smjeru kako bi izvukli gasove iz tunela.

Ona je kazala da je upravo dobila informaciju da je zbog pritužbi građana iz naselja Rakite u Škaljarima u blizini tunela prvi ventilator sa kotorske strane isključen, zbog velike buke koju  stvara na koju su se žalili građani.

Takođe je lakše izvući dim zbog pada tunela na donju stranu i zato su ventilatori  smjereni prema Kotoru, kazala je Božovićeva.

Dakle, konstatacija našeg sugrađanina koji je ukazao na ovaj izražen problem je tačna.

Zbog toga apelujemo na nadležne organe da preduzmu sve mjere kako bi se sistem doveo u red, jer nije rijetko da se kroz tunel jedva vidi od izduzivnih gasova.

Što to znači za zdravlje, nije potrebno naglašavati.

Na ovu temu pozvaćemo i odgovorne iz lokalne uprave, koji su danas bili na sastancima pa do njih nijesmo stizali.

7 KOMENTARI

 1. Bože sačuvaj ! Nije gospođa Božović loše mislila, kada je kazala koji su razlozi uticali na okretanje izduvnih gasova iz tunela prema Škaljarima. Efekti su se već pokazali i dokazali.Proteklog ljeta nije bilo komaraca kao ranijih godina.Istina, podaci govore o povećanom broju stanovnika sa otežanim disanjem.Ali, to je „normalno“, Preduzete su mjere da se kamioni prekrivaju, ali ne zbog mjera predostrožnosti, već da se ne vidi što sve prolazi preko rive kotorske.
  Naravoučenije: „Nemojte zloupotrebljavati ono čime ste se do juče hvalili, da je Kotor dio svjetske prirodne i kulturne baštine UNESCO –a“.

 2. Poštovana g-đo Božović, da je zakona u ovoj zemlji Vi biste krivično odgovarali za datu izjavu kao i nalogodavac i izvršilac djela okretanja smjera turbina ka Kotoru.Žali bože naše vlasti u opštini koja je slijepa pored otvorenih očiju, baš njih briga kakav zrak udišemo mi i naša djeca.G-đo Božović da vi i vaše dijete udišete taj smog i izduvne gasove iz tunela Vrmac, dali bi bili isto tako ravnodušni i neodgovorni?Treba da svi dignemo glas i da se turbine okrenu gdje je zakonom i predviđeno, a dotična gospođa i ostali učesnici nedjela treba da odgovarju po zakonu..Pitam se dali može svak da radi u ovom gradu po svojoj volji što hoće i kako hoće, mimo zakona ove države.Hvala SkalaRadiju na ovoj objavljenoj informaciji, jedini su kojima je stalo do ovog grada…

  • U pravu si cattaro. Čujete li što ova inženjerka zbori i po njoj nema problema niti gasova u tunelu, nego prašine od kamiona sa rasutim teretom.
   Lijepo je pitaju novinari a pazi njen odgovor? S T R A H O T A od neznanja.

  • Posebna je priča neznanja, da tunel pada ka Kotoriu, Noije tačno, Tunel je nagnut i pad mu je prema Tivatskoj strani, . Izgleda da ni to ne znaju.

 3. odlična tema. Tunel je tragičan bez ventilacije, šporka , niko ga ne održava i neka ne priča glupe priče ova inženjerka.

 4. zato su ventilatori smjereni prema Kotoru

  su ventilatori smjereni prema Kotoru, kazala je Božovićeva.

  ventilatori su smjereni prema Kotoru, kazala je Božovićeva.

  Ovih 5 rijeci su bile sasvim doveljne na samom pocetku clanka.
  Sve ostalo su sama mudrovanja oko , osnovne izjave.

  Druaga je stvar sto mi kao gradjani nismo nikad znali da se sav dim iz tunela pumpa ka kotorskom zalivu. Molim strucnjake da izracunaju kolika je tokicina gasova, ako znamo dnevni broj automobila, i dodamo jos kolicinu dima iz putnickih brodova, a oni trose dnevno po 50 tona dizela svaki, pa vidimo gdje smo dosli sa zagadjenjem. Ako nema vjetrova, kao sto ih cesto nema, mi sustizemo Pljevlja po koncetraciji zagadjenja. Dobro je sto centar za monitoring stalno i kvalitetno prati kvalitet vazduha u Kotoru, i redovno gradjane o tome obavjestava, hahahahaha ako ce mo rugat. Toga jos kod nas nema. Mozda ce se neko sjetit kakava NVO da i to pitanje postavi, jer svi drzavni organi kojima je to duznost po zakonu, jos nijesu pokrenuli , a ne zavrsili.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]