Izgled stambenih zgrada mora biti u skladu sa Odlukom o zaštićenom području Kotora

5
Kotor

Slavica Vojinović

Slavica Vojinović

Odluke o obimu i vrsti dopuštenih radova na spoljnim djelovima stambenih zgrada i Nacrt odluke o kućnom redu u stambenim zgradama u kotorskoj opštini je na javnoj raspravi do danas.

Koji su radovi dopušteni, a što se ne smije raditi na spoljnim fasadama zgrada i da li je bilo interesovanaj građana za javnu raspravu, pitali smo Slavicu Vojinović, sekretarku opštinskog Sekretarijata za urbanizam.

Između ostalog odluka propisuje da sve roletne ili škura na prozorima i vratima stanova ili zajedničkim prostorijama zgrada moraju biti jednoobrazni, u pogledu materijala i izgleda.

Za izvođenje radova zamjene postojeće fasade mora se pribaviti mišljenje Sekretarijata za urbanizam, objašnjava Vojinovićeva.

Posebnim odredbama se propisuje postavljanje klima uređaja, tendi, reklama, zaziđivanje terasa.

Na javnoj raspravi je bio veoma slab odziv građana i stigle su svega tri primjedbe.

Stanar iz naselja Sv. Stasije predložio je da se formira stambena zadruga koja bi pratila održavanje zgrada, a iz Mjesne zajednice Stari grad stigao je prigovor zbog raznolikosti boja i materijala škura i prozora u starom zaštićenom gradskom jezgru.

Sekeratarijat za zaštitu prirodne i kulturne baštine Kotora sugeriše da se tokom izvođenja radova u starom gradu, striktno poštuje odluka o opštim uslovima za izvođenje radova u zaštićenom području.

Sekretarija za urbanizam će razmotriti dostavljene primjedbe i prijedloge, i u formi nacrta dostaviti za skupštinsko zasijedanje, zaključila je Vojinovićeva.

5 KOMENTARI

  1. Nek se zna ko vas pomno prati i ko vam trazi greske.Sto se tice rusenja naselja ja nijesam za to.Za takve ideje bilo je u pasanim vremenima mnogo specijalnih timova i vojski i sve su one izgubile svoje ratove.Zar nebi bilo bolje da pocistimo svoje stanove onda izadjemo u svoja dvorista i na kraju ocistimo i svoja naselja.Nece niko doci iz evropske unije da nam to ocisti a bogami ni da nas nauci kako se to radi.

  2. A kakva nam je zgrada “ujedinjenih nacija” možemo li s njom takvom u Ujedinjene nacije i u evropskem integracije itd? kad će iko okrečiti fasadu ili Mravinjak isto .

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].