Izgorio treći sprat hostela u starom gradu

21
izgorio treći sprat hostela

Maksim Mandić

audio: Maksim Mandić

U starom kotorskom gradu, večeras poslije 19 sati, izbio je veliki požar koji je zahvatio treći sprat hostela “Old town”.

Materijalna šteta je velika.

Izgorio je krov i potkrovlje.

Na sreću nema stradalih ni povrijeđenih.

Vatra se nije proširila na obližnje kuće koje su u starom gradu naslonjene jedna na drugu, kazao je za Skala radio komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja Maksim Mandić.

U trenutku kada je izbio požar plameni jezici su se vidjeli duž zaliva, pa se činilo da gori pola grada.

Kotorski vatrogasci su u kompletnom sastavu i sa pet vatrogasnih vozila vatru brzo stavili pod kontrolu jer je ovakve požare teško gasiti u starom gradu čijim uskim ulicama se moraju razvlačiti vatrogasne cijevi.

Da bi imali potreban pritisak do 8 bara potrebno je dosta ljudi i brza intervencija, objašnjava Mandić.

Pored hostela nije ugrožen ni jedna objekat, jer je u starom gradu poseban problem da ne dođe do blokovskog širenja požara što su vatrogasci uspjeli da onemoguće.

Osim linije sa vozila išla je i još jedna sa hidranta koji je davao dovoljnu količinu vode.

Nakon ovog požara vatrogasci će obaviti inspekciju svih hidranata u Starom gradu i oni koji nijesu ispravni biće upućeni vodovodu na ispravku.

Neposredno nakon ugašene vatre vatrogasci su imali takođe tešku operaciju, kako je kazao Mandić, jer su na samim kantinelama (gredama), uklanjajući ostatke krovne konstrukcije kako bi u potpunosti sanirali ovaj požar.

dim i vatra više desetina metara u nebo
vatra se vidjela kilometrima
vatrogasci su uspjeli da stave požar pod kontrolu
ulica nakon intervencije vatrogasaca

21 KOMENTARI

 1. Sa Velike Skupštine Bokeza-sabranih od Kufina do Debelog brda-održane u Prčanju na svetoga Antuna padovanskog-1848 godine…odgovorili su ovako:”Slavnom Saboru HervaCKo-Slavonskomu u Zagrebu (na narodnom jeziku i ćiriličnom pismu!)…:”Naiperva i naisvetia naša dužnost ta e javiti pred svietom da mi Dalmatinci niesmo NO BOKEZI…”!!!! Dakle,neotuđivo pravo, po crnogorski :…”PIŠI KAO ŠTO ZBORIŠ-A ČITAJ KAKO JE NAPISANO”.U skladu sa Ustavom države Crne Gore-na službenom crnogorskom jeziku! Nota bene-ni tebi niko ne brani da koristiš-blagodeti iz Ustava Crne Gore(koji je po tome jedinstven na Balkanu-Jevropi i Svijetu)-i druge jezike na službenoj upotebi-kroz intezivnu doobuku-kod “izabranog popa-svećenika-imama.u svojim nacionalnim bogoalhomoljama”…diljem naše DOMOVINE CRNE GORE-OD PLANINA PA DO MORA-OD ULCINJA DO NOVOGA…!!! ZATO TI PREDLAŽEM..ispolji>(kroz ljubopis!) VIŠE LJUBAVI-PREMA DRUGIMA-KOJI SE DRUGČIJE OD TEBE “krste-PONAŠAJU”VJERUJUĆI U SVOJU VJERU-NACIJU-JEZIK-DRŽAVU…?! Ipak je ovo Crna Gora Crnogoraca i drugih ravnopravnih naroda i narodnosti…?! Nedaj bože “više prava”-od onih koje u okruženju divin Balkana-uživaju drugi narodi >(uključujući i Crnogorce…koji nestaše iz Ustava tie “demokrckije jevropskie država”?)<…-liši domicila…?!

 2. Pa zato i pitam..kome smeta-moja primjedba “da nije ISTINA-nego LAŽ da su “pasani komandiri..”EDUKOVALI” današnje vrlo uspješne i stručne Kotorske vatrogasce na čelu sa svojim Komandirom-nota bene još dok su bii u utrobi svoje majke…-po gospon Danilu? Ko meni ne vjeruje-neka sa pažnjom pročita gonji napis-komentar gospon malicioznog Danila….

  • iznenada noć se spustila
   preko krova, pa u dvorište

   prve zvezde čim se pojave
   u tvom oku nađu skrovište

 3. Kako kod ove intervencije tako i kod svih drugih intervencija nijesam ocekivao drugacije reagovanje, jer su to divni ljudi, nesebicni koji znaju kako treba ljudski i profesionalno darovati sebe drugome. Divni su to ljudi, Hvala im. Ne treba zaboraviti dati priznanje i hvalu i onim policajcima koji su na izuzetno profesionalni nacin reagovali kako u regulisanju saobracaja takoi u obezbijeđenju prostora, obijekta koji je govorio a od koga je prijetila opasnost.
  Ne bi vatrogasci tako dijelovali da unazat vise godina nijesu bili edukavani od strane prethodnih komadira, pok. Atilija Panjaka, pok. Karmela Raba, i naravno nezaobilaznog (sada pok. ) KAPA, Špirokia, Barbeta-druga Špira Jovanovića.
  Ja sam bio njihov ucenik od 1964. godi i sretan sam sto sam imao takve komandire, i naravno druge starije vatrogasce kao drugove (Đura Ivanovića, Pera Petrovica-Šimca, Vlatka Basa, Fabrisa, Minju Zorniju, Doncica, Badžu, i ostale. Hvala svima. Treba Vlast u Kotoru da povede mnogo vise racuna da s obnovi ono staro drustvo DVD Kotor đe će se obucavati mladi kadrovi kao dbrovoljci, a poslije da postanu profesionalci, jer najbolje vode racuna o svojoj kuci oni koji u njoj zive, cast izuzecia: Jos jednom hvala svim ucesnicima u gasenju požara i obezbijeđenju obijekta.

  • Hvala Danilo na evociranju uspomena-na divne ljude i vatrogasce…koji su svaki na svoj način udarili pečat na kotorsko vatrogastvo!,Ali,ali ove današnje su edukovali,pije mnogo godina-trideset i više na ovamo i Pana Milošević,,i Ivica Janković i Nikola Milošević i Željko Popović,poslije kojih su došli komandiri Edi Kovačić i Maksim Mandić..izvanredni organizatori i poznavaoci poslova vatrogastva u Kotoru-koje ima vjekovnu trdiciju-kako u Kotoru tako i u Perastu…! Hvala vam drugovi i gospodo VATROGASCI KOTORA i PERASTA-vi ste naši HEROJI!!!!!!

   • Danilo je lijepo reko i ostali.Neki od tvojih pomenutih, istina u manjini nijsu ni primać legendama Rab, Panjako, Špiki -Barbeto koji su bez ličnog interesa rabotali i davali se ovome gradu.

    • …”brez ličnog interesa rabotali…”” Ostalo zabilježeno-da ni platu nisu htjeli primati-ni kasnije penzije-radeći za “slavu”? Za razliku “od mojih pomenutih” koji su još ponešto znali rabotati-i to mnogo više od “tuljenja vatre”…?! E bo…? I na ultimu-dražesni u pokušaju…. “tvoji-vaši”- nauči da SKROMNOST nije mana-poput LAŽI..nego je vrlina -poput ISTINE…!!!

 4. Brao za naše dobre pumpijere koji su isti čas došli i spasili sve ne pođe u đaola. Spasili su da se ne uvate susjedni krovovi. Fala svima vama na čelo sa Maksimom Bog ga živio.

 5. Uopšte ideja, dozvolit da se u stari grad otvori hostel to je apsurd , nestručnost i primitivizam. Zna se za hostele kakve se lokacije određuju. Korumpiranost bezvalšće i što više reć. Mogli bi i magacine, potom skladišta i jedan veliki supermarket otvorit u stari grad ili mali stadion za igrat balote na Trgu Svetoga Tripuna. Gospe moja mila što nas još čeka u ovaj grad danas već grad strave i užasa !!! Adio Boko moja mila nevjesto Jadrana……

  • Ledolino, nije TRG od Sv. Tripuna, nego PJACA. Sve su pjace, osim Trga od oruzja, koji se cesto pominje i kao Pjaca od sata…..

   • Stefane,Stefuško kućo..oklenake trg a ne pjaca-no trg…? Jerbo,na pjacu se verdura,riba… prodaje,pa bora mi i ti i slični-u živo od kotorske pjace do Tuškoga puta…! I sve je to,jopet, trgovina-a ne pjacetina…? Zato triba naučiti-da ako će mo-ćete-će…manjina da bidne poštivana od većine…-ona isto tako,morala bi, da poštiva većinu-(ne)izvrćući njihova prava-kroz “nije nego…”?

    • Znalcu apsolutne istine ! Većina , manjina kako je sve relativno !
     Znalcu , ti koji kao neviđena zloća vrijeđaš očeve i matere po portalu, TRADICIJA, običaji, nasljeđe, da ostanu onima koji dolaze poslije nas, a na proputovanju su, kao i mi. Radi njih napišem sugestije o onome što znam iz prošlih vremena slavnoga Kotora…..Ovo radi njih, a ne radi tvoje usijane glave odgovaram………
     Dakle, znalcu istine NE MOŽE se nazivati Pjaca Blažene Ozane ,,trg Blažene Ozane”, Pjaca od Muzeja ,,trg od Muzeja”, Pjaca od Sv. Nikole ,,trg od Sv Nikole”, Pjaca od kina ,,trg od kina”, Pjaca od Sv Tripuna ,,trg od Sv.Tripuna” , Škaljarska pjaca , da bude Škaljarski trg, Pjaca od mlijeka, trg od mlijeka……….. Oladi malo sveznalice !!!!!!!!!!!!

     • .Zemlja prava i pravde-pa zato dažesni zajapureni “domobrane-domoljube”-reci-jer neznam od koga nas braniš?)? A,ako nešto nije po tvome ćeifu-a ti presavi jedan foj karte,pa se žali sudu da su ti ugrožena stečena prava(mimo ustava)-u zemlji u kojoj je -po ustavu-službeni jezik CRNOGORSKI-i na službenoj upotebi jezici :Srpski,Hrvacki,Abanski,Bosanski….?!

     • Stefane… to ti je prica o meni, koji sam seljak ali svim silama se trudim da postanem gradjanin. Ne ide mi, ostajem seljak. Ovi gradjani bolje znaju od tebe a i od mene. Naravno, u pravu si za pjace i to u totalitetu! Kako je krenulo jos ce biti bulevar na pjacu Stare poste, odnosno za gradjane poznatije kao Trg ispred Astorije i Cezara.

     • ,,i ovo je CG”, posto si najaktivniji u komentarima, ocito imas veliki dio dana da ne znas sto da radis.
      Zato, NAUCI PRAVOPIS ! ,,neznam” , tako cesto koristeno, je nepravilno i pisi ga NE ZNAM I NIJE ,,hrvaCki” , nego HrvaTSki !

 6. Svakavam čast mladići ! Pitam se oće li se neko konačno sjetiti da se nađe modus dodatnog finansiranja za ljude koji su tu kada je teško , ne samo od vatre, nego i svake druge nevolje koja se trefi. Primanja koja oni imaju su gotovo simbolična, a glava im je u vreću đe god krenu u pomoć. Za vlasnike ovog i ostalih hostela, nema zime, žao mi je građevine, ali novopečeni ugostitelji, čiji zaposleni nemaju ni nedelju ni praznik, nisu finansijski ugroženi ni sa ovom štetom.,,OLD TOWN” nema više naški, samo SALE i PRODAŽA.
  Preporučio bi im da budu humaniji prema uposlenim robovima, pogotovo onima najnižeg ranga, a Društvu da odredi neki mali opštinski prirez u korist hrabrih pompijera, na mjesečnom nivou, kako bi njihove preskromne zarade bile poboljšane.

 7. Svakavam čast mladići ! Pitam se oće li se neko konačno sjetiti da se nađe modus dodatnog finansiranja za ljude koji su tu kada je teško , ne samo od vatre, nego i svake druge nevolje koja se trefi. Primanja koja oni imaju su gotovo simbolična, a glava im je u vreću đe god krenu u pomoć. Za vlasnike ovog i ostalih hostela, nema zime, žao mi je građevine, ali novopečeni ugostitelji, čiji zaposleni nemaju ni nedelju ni praznik, nisu finansijski ugroženi ni sa ovom štetom.
  Preporučio bi im da budu humaniji prema uposlenim robovima, pogotovo onima najnižeg ranga, a Društvu da odredi neki mali opštinski prirez u korist hrabrih pompijera, na mjesečnom nivou, kako bi njihove preskromne zarade bile poboljšane.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]