Izložba Dobrotska čipka Nadežde – Nade Radović

10
Perast

Izložba Dobrotska čipka Nadežde – Nade Radović biće otvorena u subotu 18. maja u Muzeju grada Perasta sa početkom u 19 sati, a povodom Noći muzeja.

Autor izložbe je Danijela Đukić, kustos, etnolog.

Izložbu će otvoriti Milica Nikolić, savjetnica za nematerijalnu baštinu u Ministarstvu kulture Crne Gore.

10 KOMENTARI

 1. NIJESAM ZAPAZIO

  Nijesam zapazio da su pisani mediji koje sam pročitao, prenjeli da je, među , u njima navedenim gradovima, Noć muzeja, obilježena i u Perastu. Možda zbog toga što Perast nije gradsko naselje? Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji CG. Ja sam učio da gradove određuju funkcije koje obavljaju. Da nije tako, kako bi neki gradovi bili glavni gradovi, iako imaju daleko manje stanovnika od drugih u istoj državi. Istina, Perast je tokom istorije gubio svoje funkcije: brodogradilišnu, brodarsku, stratešku, obrazovnu, sudsku i industrijsku. Jednu nije mogao izgubiti. Kulturnu. Nema potrebe da obrazlažem tu funkciju. Neka je obrazloži stotinjak hiljada posjetilaca njegovih crkava, muzeja, manifestacija. Njegova 274 stanovnika, ne mogu biti razlog da ne bude gradsko naselje, naprotiv, oni samo potvrđuju našu konstaciju što čini neko naselje gradskim.
  Čemu ovoliki uvod za ono što slijedi? Manifestacija kojom je bila obilježena Noć muzeja, izložbom minijatura, rađenih u tehnici dobrotske čipke Nadežde – Nade Radović, zaslužila je da bude dio informacija pisanih medija koji su pratili slične manifestacije širom Crne Gore.Tim prije što je dobrotska čipka uvrštena u Registar nematerijalnih kulturnih dobara CG, a, očekivati je, i kandidat za upis u UNESCO-vu baštinu sličnog karaktera. Zaslužili su to organizatori i realizatori ove izložbe, Ministratsvo kulture Crne Gore i Muzej grada Perasta.
  Iskreno rečeno, pokušavam da nađem odgovor, ali ne uspijevam.

  • Brao Vam ga profesore ko će slušat o kulturi i tradiciji. Ođe ne vode računa o turizmu i kulturi no o svojim ličnim interesma.Da mogu i na gOSPU BI OBURDALI SVE I NA sV. đORĐA PODIGLI HOTELE I NASELJA SA PET ZVJEZDICA SAMO EURE DA UĆERAJU U SVOJE PORTAFOJE. NJIMA PERAST NIŠTA NE ZNAČI A DA JE NA UBLE ILI U PLAV NEŠTO POLITIČKI TO BI ZVONILO NA SVA ZVONA. E A DA… LJEPO STE REKLI U JEDNOM KOMENTARU DAN NIČIM OBILJEŽEN… TAKO JE I SA NOĆI MUZEJA U PERASTU GRADU. KO SLUŠA OVO ONI SE PRAVE DA SU GLUHONIJEMI A BOLJE ČUJU I LOĆAVAJU OD SVIJEH NAS.
   NAZDRAVLJE VAM DOBRI PROFESORE.

  • Profesore sve ima svoje zaštio i zato,. O gradu Perastu treba li išta reći?O nematerijalnom kulturnom nasljeđu i dobrotskoj čipki takođe. O ovoj izložbi diskutabilno sa više aspekata.

 2. kaad će se organizovati izložba radova dobrotske čipke i venecijanskog merla koju rade i savladale su žene posredstvom zajednice italijana CG? To je prava umjetnost i tradicija? Predlažem da vidiomo i ta djela.

 3. A jesu li bile izlozene cipke od Gospe Lurdske sa monogramima njenoga konjusara? Cuješ Tito i njegovi monogrami??? kakve to veye ima sa dobrojskom čipkom i tradicijom. To su passana vremena i basta više o tome. Još samo da su i Milke Planinc iyvežene mutande pa i njih izložit da narod gleda. Bože i Sveti Vasilije…

 4. Jesu li bile izložene legendarne gospa Nadine čipke – monogrami Josipa Broza, zvanog Tito? Šteta ako nisu!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].