Izložba “Lavovi Svetog Marka“ u Kotoru

0

 

U Kotoru u subotu, 5. septembra na Trgu od kina u 9 sati ujutro održaće se izložba “Lavovi Svetog Marka” koju je podržao Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor u okviru programa “Bokeljski vremeplov 2020”.

Autori projekta su: stručna obrada Radojka Abramović, Nenad Mandić, ideja i fotografija i Marina Jovanović, grafički dizajn.

Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Aleksandra Simeunović.

Nakon subote izložba se seli u Tržni centar “Kamelija” gdje će ostati do petka naredne sedmice.

 

Na izložbi predstaviće se mletački lavovi (9 kamenih reljefa), fotografijom i tekstom iz perioda vladavine Mletačke Republike (1420. – 1797.) u Kotoru, uglavnom oni, koji se nalaze na kotorskom jedinstvenom fortifikacionom sistemu, gradskom utvrđenju, koju čine bedemi oko grada i nad gradom, kao i jedan venecijanski lav predstavljen na Kuli gradskog sata. Najveći broj mletačkih lavova nalazi se u Kotoru, kao glavnom administrativnom, vojnom i kulturnom centru Boke i oni su vječno budni čuvari gradskih vrata, zidina i fortifikacija, a postavljani su i na ustanovama koje je uspostavila Mletačka Republika.

U Kotoru postoji nekoliko tipova mletačkih lavova, od kojih je najčešći tip tzv. tipo andante – predstava mletačkog lava u hodu, po moru i po kopnu. koji se kreće nalijevo ili nadesno, sa glavom u profilu, ili frontalno okrenut posmatraču. U šapi obično drži uglavnom otvoreno, rjeđe zatvoreno jevanđelje sa natpisom: PAX TIBI MARCE EVANGELISTA MEUS – MIR TEBI, MARKO, JEVANĐELISTO MOJ. Predstave lavova variraju od jednog do drugog primjera u zavisnosti od kvaliteta izrade anonimnih klesara i u odnosu na period nastanka. Postoji i tip lava predstavljen u tzv. moleki (lavlja školjka), samo antropomorfno prikazana lavlja glava, obično sa gustom grivom i krilima savijenim prema gore, lijevo i desno, dok u raširenim, ili prekrštenim šapama drži jevanđelje.

 

Gotovo četvorovjekovno prisustvo Venecije na teritoriji Kotora, ekspanzija u arhitekturi, kulturi, načinu života koje je to prisustvo donijelo, ostavilo je živi pečat i očitava se u današnjoj strukturi grada, kao tipičnog mediteranskog srednjevjekovnog grada. Vezani za ostatke ranijih kulturnih tekovina kao i onih koji su slijedili kasnije mletački lavovi su svjedoci kulturno – istorijskog kontinuiteta, žive i frekventne istorijske pozornice, koju predstavlja Kotor „starinska kamena dvorana“.

“Naša je dužnost da se prepoznajući kulturnu različitost kao sopstveno bogatstvo, brinemo o očuvanju mletačkih lavova. Na to nas obavezuje ne samo sopstveni osjećaj za kulturno naslijeđe, već i obaveze koje proizilaze iz međunarodne konvencije gradova koji su pod zaštitom UNESCO – a”, kažu organizatori izložbe.

Izložba ima za cilj da skrene pažnju na istorijsko naslijeđe oko nas i upotpuni naše znanje o njemu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]