Izuzetno pozitivni rezultati anketnog istraživanja građana u šest Domova zdravlja

1
Ministar zdravlja Šegrt

sa prezentacije ankete

audio: sa prezentacije ankete

Medijska hajka i krajnje negativan odnos prema zdravstvu u Crnoj Gori rezultiralo je potrebom da se uradi anketa i provjeri da li je takvo mišljenje  građana.

Istraživanje je vršeno metodom anonimnog upitnika na način što je pacijent nakon pregleda mogao da uzme upitnik i spuni ga na licu mjesta, kazao je direktor kotorskog Doma zdravlja dr Igor Kumburović, otvarajući današnji skup u Kotoru na temu “Rezultati istraživanja-zadovoljstvo korisnika primarnom zdravstvenom zaštitom u CG“ .

Rezultati anketnog istraživanja sprovedeni u avgustu  ove godine u šest Domova zdravlja Podgorici, Nikšiću, Baru, Kotoru, Herceg Novom i Beranama, izuzetno su pozitivni, što čini ljekarima i zdravstvenim radnicima pravo profesionalno zadovoljstvo, kazao je Kumburović.

Istraživanje, koje vršeno na ukupnom uzorku od preko 4 ipo hiljade ispitanika, pokazalo je da je 88,6% zadovoljno, odnosno veoma zadovoljno Domovima zdravlja koje su posjetili.

Nezadovoljnih je 4,7% građana dok 6,7% nema stav po ovom pitanju.

Nadalje, anketa je pkazala da je 90 % ispitanika zadovoljno  pruženim uslugama u Domovima zdravlja a 3,7 % je nezadovoljno a 11% anketiranih pacijenata tačnije 543 njih je dalo sugestije koje se primarno odnose na higijenu, nedostatak medicinskog osoblja, zakazivanje a ne mali broj nije vezan za primarne usluge Doma zdravlja podaci su renomirane agencije „Arhimed“.

Crnogorski minsitar zdravlja dr Budimir Šegrt kazao je da rezultati govore o zdravstvu u CG i podsjeto da je Vladina i politika Ministarstva zdravlja da se realizacijom strukturnih reformi u ovoj i sljedećoj godini dođe na nivo usluga u zdravstvenom sistemu koji će biti na ponos države i na zadovoljstvo pacijenata.

“Znamo da postoje liste čekanja koje su na žalost bile izvor korupcije i želimo da detektujemo personalne i institucionalne probleme koji se moraju prevazilaziti. S druge strane, liste čekanja, ali koje nijesu izvor korupcije, su odlike uređenih državnih zdravstvenih sistema najrazvijenijih zemalja. Nije sramota imati liste čekanja, ali je sramota kršiti principe na osnovu kojih se one prave. Takođe je Ministarstvo prepoznalo ogromne izdatke po utrošenim ljekovima, kao i to da je količina izdatih bolovabnja postala biznis barijera poslu u CG. To su problemi koji su prepoznati, a strukturne  mjere će odredili vrijeme i nosioce posla na njihovom otklanjaju”, rekao je Šegrt.

“Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je CG lider u Jugoistočnoj Evropi sa padom mortaliteta za maligne bolesti. Nadalje, stopa smrtnosti odojčadi, novorođenčadi i trudnica u CG je 4,9 i među najnižom je u Evropi. Kada je riječ o zaradama u zdravstvu, prosječna neto plata u prošlom mjesecu je bila 720 eura, ljekaru specijalisti 1200,  a ljekaru subspecijalisti 1520 eura. Zdravstveni sistem CG garantuje kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim njenim građanima i ni na koji način se politički ne boji, niti se kadrovi u zdravstvenom sistemu politički postavljaju”, poručio je ministar Šegrt.

Goste je pozdravio predsjednik opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević, a o rezultatima u Domu Zdravlja Bar govorio je i dr Borislav Lalević, direktor tamošnjeg Doma zdravlja.

sa prezentacije ankete

1 KOMENTAR

  1. Poštovani, zamolio bih vas ako raspolažete sa boljom rezolucijom za štampu prethodne dvije fotografije vezane za tekst “Izuzetno pozitivni rezultati anketnog istraživanja građana u šest Domova zdravlja” radi objave teksta u časopisu Medici.com u rubrici “Zdravstvo Crne Gore. Napominjem da već 2 godine uspješno sarađujemo i afirmativno promovišemo aktivnosti Ministarstva zdravlja Crne Gore.
    Unaprijed veliko hvala. Prim. dr Momir Pušac, glavni odgovorni urednik

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]