Izvršni direktor protiv odluke Odbora direktora Luke Kotor, ali mora da izvršava naređenja

5
Montenegro Shorex voljom moćnika ulazi u carinski prostor,

Vasilije Kusovac

Luku Bar, drugi put od 11. maja posjetio je kruzer poznate britanske kruzing kompanije “Thomson Cruises“ Tomson Celebriti.

Kako saznajemo, kapetan je prezadovoljan uslovima veza u luci.

 Ali ono što bi trebalo da zabrine menadžment Luke Kotor AD nije samo odluka ove kompanije da sedam posjeta našim lukama opredijeli za Bar.

Na to su, pretpostavlja se bili spremni kada su odlučili da mimo dogovora sa kruzing  kompanijama i čak uz njihovo jasno negodovanje i nezadovoljstvo dozvole prodaju izletničkih aranžmana u prostoru lučkog terminala autobusima Montenegro Shorexa.

 To je jedan od razloga što se britanska kruzing kompanija “Thomson Cruises“ opredijelila za Bar.

Odbor direktora kotorske kompanije, onaj koji odlučuje ispred većinskog vlasnika, predsjedicu Subotić i člana Uskokovića, izgleda ne zabrinjava ni činjenica da je u Baru ova kompanija prodala 330 izleta, mnogo više nego u Kotoru.

Pozvali smo izvršnog direktora AD Luka Kotor Vasilija Kusovca koji nam je potvrdio da se autobusi Montenegro Shorexa puštaju u lučki prostor.

On je kazao da je to odluka Odbora direktora Luke na osnovu koje je on oficiru bezbijednosti plovidbe naložio da pusti autobuse Montenegro Shorex-a u lučki prostor.

“Ta odluka je za mene izvršna, s obzirom da je donešena od predstavnika kapitala koji sjede u Bordu direktora“, kazao je Kusovac.

Zbog čega se krši dogovor, ako se zna da je nezadovoljstvo kompanija jedan od razloga njihovog mogućeg nedolaska u kotorsku luku ubuduće, pitali smo Kusovca, koji nam je ponovio da on samo sprovodi odluku Odbora direktora a da je njegovo mišljenje po tom pitanju potpuno jasno.

Kusovac je bio nedvosmislen u izjavi da je njegovo lično mišljenje protiv ovakve odluke vlasnika kapitala.

On je kazao da je saopštio u Hamburgu predstavnicima kruzer kompanija da neće autobusi Montenegro Shorexa  moći u lučki terminal.

Taj kurs je, kako je kazao držao do prije mjesec ipo dana.

Pod pritiskom kompanija i shoreks industrije  takođe se mora povući potez  da prije potpisivanja ugovora Montenegro Shorexa sa kompanijama autobusi istoimenog preduzeća ne smiju ulaziti u granični prijelaz.

“Ja sam takav potez povukao i dislocirao otvorene autobuse van međugraničnog prostora do prije mjesec ipo dana kada je Odbor direktora Luke donio odluku da se autobusima dozvoli uzlazak unutra. Odbor direktora je, kao organ upravljanja donio odluku da autobusi Montenegro Shorexa mogu da ulaze u međugranični prostor i obavljaju ukrcaj i iskrcaj putnika i odvode ih na destinacije u okolini a ja sam”, kaže Kusovac kao izvršni direktor samo izvršio tu odluku.

Ova odluka je proslijeđena i kompanijama i ponudila  rješenje da se za usluge prevoza otvorenim autobusima Montenegro Shorexa prodaja vrši na brodu a ostatak koji ne bi bio na brodu da se obavlja  u luci Kotor.

Ta ideja, koja je prošle godine pokrenuta, nije daleko otišla, jasan je Kusovac.

Ove godine ponovo je upućen dopis, posebno kompaniji TUI, kazao je Kusovac vjerujući da će se naći najbolji način za rješenje ovog problema.

Podsjetimo, ranijem rukovodstvu Luke Kotor AD, koje je smijenjeno krajem jula 2015. godine i postavljeno novo, jedna od osnovnih zamjerki je bila dozvola za ulazak autobusa Montenegro Shorex-a u lučki prostor, što je izazvalo burnu reakciju kruzing kompanija, koje su zaprijetile i mogućim otkazivanjem dolazaka u kotorsku luku.

Danas se ponavlja priča i ogorčenje kruzing kompanija.

Ponavlja se i priča da moćnicima iz Odbora direktora to uopšte ne smeta.

U luci Kotor su prezadovoljni ovogodišnjom sezonom, kazao je njen izvršni direktor uz inforaciju da ove godine Luka  ima 68% više putnika na jahtama nego što je to bilo u prošlogodišnjem uporednom periodu.

 Takođe je 15% više jahti nego prošle godine u isto vrijeme, a putničkih brodova je više za preko 14%, a što se tiče putnika, njih je 22,6% više nego lani u isto vrijeme.

To je svakako lijepa poruka da Luka Kotor zaslužuje nagrade koje je dobila.

Ono što bi bilo značajno je da Luka Kotor i Boka Kotorska usvoje neku novu destinaciju za izlet i osvježi ponudu kako bi bio povećan dolazak brodova.

“Ukoliko ostanemo na ovim destinacijama i da od 2014. godine ništa nijesmo promijenili doći ćemo u situaciju  smanjenja posjete i prometa brodova i putnika iz razloga što nemamo da ponudima ništa novo“, mišljenja je Kusovac.

Aktuelna priča oko izgradnje žičare bi bila prava ponuda za nautičke turiste koji istog trentutka kada se brod veže u luku žele da što više vide u gradu i državi koju posjećuju.

Oni definitivno traže nešto što je novo, što potvrđuje i barska luka u koju dolaze.

Obišli su Skadarsko jezero čija kompletna ponuda sa krstarenjem jezerom, servisom na brodu i privatnom plažom košta 15 eura.

To je privilegija koju niđe na svijetu ne mogu da imaju, za razliku od Boke Kotorske, koja je mnogo skuplja i atraktivnija smatra Kusovac.

On tvrdi da neće doći do pada ni putnika ni brodova kada je Boka Kotorska u pitanju ali je u interasu svima koji se bave kruzingom i šoringom da se otvore nove destinacije, kako bi se putnicima osim Perasta i starog grada Kotora ponudilo još nešto.

5 KOMENTARI

  1. …da je prodaja AD Luka Kotor-ad Portas-via Bara,a uz s’dušnost “socjaldemokrata” Orlandića…u svakoj čorbi “Ce začin”i prije i poslije potopa moje domovine jedine-kako je ja viđu-da će mi je prosuti jopet Barani-ka Žarko njihovu opštinsku kasu? E bo?

  2. Ajde milo mi je da ste zakopali ratne sekire i poceli normalno komunicirati sa Kusovcem,koji se koliko vidimo i ne pita mnogo.A sto se kompanija i brodova tice,njih ima toliko da se ne morate brinuti koji ce od njih doci u Kotor a koji u Bar ili Tivat eventualno,a tu je i H.novi.Za sve ima potencijalnih gostiju koji imaju sto vidjeti u CG.Problem je samo jedan,ato su dvije stvari,i na sva tri ozbiljna pitanja treba odgovor.Prvi;Drustveni interes,dakle drzavni staviti ispred privatno,partijski politickih.Drugi;Osmisliti turisticku ponudu,koja se sada svodi na suvenirnice i grabez oko prevoza gostiju,umjesto da se sve organizuje na pravi i civilizovani nacin.Treci;A mogao bi biti i prvi,obezbijediti brodovima i putnicima siguran dolazak,sidrenje ili vez broda,i ulazak u grad,koji podrazumijeva obilazak,i uzivanje u prirodnim ljepotama.U zavisnosti od ponude i animiranosti turista,zavisiti ce i finansijski efekti,koji su,moramo priznati,do sada bili skromni,ali upravo onakvi i u skladu sa onim sto mozemo ponuditi.Ustvari sa onim sto nudimo jer mozemo ponuditi mnogo vise,a samim tim i zaraditi mnogo vise.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]