Jaćimović: Budžet mora da se puni, nije momenat za smanjenje akciza na gorivo

0
Arhiva_danijela jaćimović -screenshot

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Danijela Jaćimović kazala je da nije pravi momenat tražiti smanjenje budžetskih prihoda, kroz smanjenje akciza na gorivo, što bi ublažilo njihov dalji rast.

Ona je u emisiji Fokus na TVCG kazala je da mnoge evropske zamlje, čiji su metalni sektori najviše pogođeni, odgovor na rast cijena daju kroz odobravanje povoljnih koncesionih kredita, što bi, kaže ona, moglo da bude i odgovor naše vlade.

“Vidim da je u medijima prisutna ideja da se posljedice povećanja cijena goriva mogu ublažiti smanjivanjem akciza, ali budžet mora odnekud da se puni. Budžet kad se sakupe prihodi, rashodna strana se opet vraća građanima i privredi. Možda nije pravi momenat tražiti smanjenje budžetskih prihoda, kad se naša ekonomija još suočava sa posljedicama korona krize”, rekla je Jaćimović.

Ukazuje da nas ovako visoka cijena goriva i naftnih derivata dovodi u poziciju da globalna ekonomija mora da razmišlja kakav će to biti energetski sistem u budućnosti.

Podsjećamo, cijene goriva u Crnoj Gori juče su poskupili 13. put od početka ove godine, a SDP je nedavno obnovio inicijativu za smanjenje akciza na gorivo.

“Ako 10 eura uspemo goriva, šest ide na akcize i PDV, a četiri eura je stvarna vrijednost goriva”, kazao je ranije portparol SDP-a, Mirko Stanić.

dnevne.me

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.