Jak pritisak DF-a: Krivokapić brzo promijenio mišljenje o rekonstrukciji Vlade

0
Zdravko Krivokapić
Premijeru Zdravku Krivokapiću trebalo je samo nekoliko dana da pređe put od “Vlada je stabilna, nepotrebna rekonstrukcija”, do trenutka kada je saopštio da je sa liderima DF-a i SNP-a u subotu razgovarao rekonstrukciji Vlade, gdje je, prema tvrdnjama, prvom čovjeku DNP-a Milanu Kneževiću ponudio mjesto potpredsjednika.

Čini se da je politički pritisak DF-a toliko jak da je premijeru malo trebalo da promijeni stav.

Izgleda da se premijer “uplašio” prijetnji DF-a da neće glasati ni za jedan zakon, pa ni za Budžet, ukoliko se ne  usvoje tužilački zakoni kojima je parlamentarna većina traži da se ukine Specijalno državno tužilaštvo SDT i formira novo tijelo.

Želju da se ukine SDT, a samim tim skloni Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić zaustavio je Brisel, koji je politički u nekoliko navrata u kratkom periodu “šamarao” vladajuću elitu koja je ustuknula i odložila usvajanje tužilačkih zakona fok sve ne bude usklađeno sa evropskim partnerima.

Iz Brisela su poručili da Crnoj Gori treba nastavak reformi, ne nazadovanje. Crna Gora ima institucije koje treba da unapređuju svoj rad, dakle, ne trebaju joj nova tijela već jasan napredak u oblasti vladavine prava.

Parlamentarnoj većini sve je zakomplikovala Venecijanska komisija koja je usvojila negativno mišljenje na predložene izmjene tužilačkih zakona koje im je uputio ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

U zvaničnom Mišljenju, Venecijanska komisija je saopštila da političke odluke treba donositi na transparentan način i kroz javnu debatu, uz uključivanje ključnih aktera i eksperata. VK podsjeća da pravne reforme ne treba usvajati u žurbi i u odsustvu istinskih hitnih razloga.

Međutim, DF ne mari za ove poruke i poziva kolege iz parlamentarne većine da vrate zakone u skupštinsku proceduru kako bi bili usvojeni.

Zato se premijer našao u čudu, pa je u pokušaju da riješi političku krizu i izbjegne pad njegove Vlade, prihvatio i da ona bude rekonstruisana.

Kriza se nastvalja. Krivokapić se našao između zahtjeva DF-a i stava Brisela. Kome će se prikloniti?

Situacija se dotatno usložnjava, a Crna Gora ulazi u sve ozbiljniju političku krizu. Šta ako Budžet ne bude izglasan?

Miraš Dušević, CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]