Jaki korjeni divljeg bilja podrivaju bedeme i put do tvrđave Sv. Ivan

5
kotorski bedemi

Ivo Magud

Ivo Magud

Opštinska Direkcija za uređenje i izgradnju Kotoram u ponedjeljak 1. aprila je otvorila ulaz za obilazak tvrđave San Đovani na dva punkta pored sjevernih i južnih gradskih vrata, za posjetioce koji ovih dana u Kotor stižu kruzerima.

Tokom prošle godine preko 40 hiljada posjetuilaca je obišlo ovaj lokalitet, i po važećoj cijeni od 3 eura, ostvaren prihod je bio nešto viši od 120 hiljada eura.

Od januara prošle godine ovo nije prihod Direkcije već se sredstva slivaju u opštinski budžet i planirana su za sanaciju šetne staze do tvrđave Sveti Ivan.

Ovo je za Skala radio kazao Ivo Magud, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.

Šetna staza je u dobrom dijelu sanirana prošle godine, ali veliki problem zidinama predstavlja rastinje, posebno divlje smokve i jablanovi čiji jaki korjeni podrivaju i oštećuju bedeme.

Direkcija za uiređenje grada je ove godine preduzela mjera da sa stručnjacima iz oblasti zaštite bilja pronađu odgovarajuće hemijsko sredstvo za uništavanje pomenutih biljaka.

O bedemima će ove sezone brinuti sedmoro ljudi, od kojih dvojica na održavanju čistoće, četvro su angažovani za prodaju ulaznica po cijeni od 3 eura kao i prošle godine, i jedno lice će koordinirati tim poslovima.

Kada je riječ o obezbjeđenju stepenica i ogradnih zidova, na rspisan tender bilo je dosta zainteresovanih ali je tender poništen jer niko nije imao referencu da su radili  te poslove koji se tiču i konzervatorskih uslova.

U toku je raspisivanje novog tendera čiji odabir izvođača neće uticati na sasvim  slobodnu komunikaciju posjetilaca šetnim stazama, kazao je Magud.

5 KOMENTARI

  1. Mogao bi i Ivo Magud prosetat do Perasta I vidjet u kakvom je stanju put. Sve rupa do rupeKao sto gospoda iz direkcije maliciopzno izbjegavaju Perast ,tako bi i perastani trebali da ne izadju na izbore da su imalo pametni.

  2. veliki si pametnjaković Altair nema u što se ne mećeš a tek kritike što ti piju vodu ubilo se!”Sjedi časti ti

  3. Pitajte Amere da li im je još ostalo nešto od onog čuvenog defolijanta
    “Agent Orange”, koji su masovno i uspješno upotrebljavali šestdesetih
    u Vijetnamu.

  4. Ne mogu vjerovat ljudi da Magud ne moze izac na dvoboj sa smokvama i par jablanova. Tesko je nabavit hemijsko sredstvo za unistavanje bilja koje podriva bedeme. Zato cemo Maguda i kompaniju od tri do 4 osobe nazvat Don Kihot i Sanco Pansa. Bruka i sramota kakvi su to veliki problemi da se vec jednom ne dovede u red prilaz San Djovaniju i trajno rjesi da se moze normalno pasat bedemima. Treba angazovat i ekipu “Gorana” iz Kotora ako postoji. Da ne bi Magud polomio mali prs na nogu ili ne daj Boze na ruku. Tresla se gora rodio se mali mis. Jao mene velika problema. A sve se to uz dobru organizaciju i volju more postic za par dana. A moze dat i onijem starim furestima sto se penju na San Djovani da aložavaju i slikavaju, umjesto biljeta od 3 eura, po lopatu i ašov i škare da posjekuju rastinje pa im kada se vratu doljenaka vrate po tri eura.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].