Janko Ljumović: Nije se desio partnerski odnos između lokalne samouprave u Kotoru i Ministarstva kulture

7
Janko Ljumović

Janko Ljumović

audio: Janko Ljumović

Nesaglasje Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Kotor oko metodologije, sprovođenja uredbe, poštovanja zakona i svih bitnih segmenata za normalno funkcionisanje Međunarodnog festvala KotorArt, tema je brojnih medija.

Uzbuna i zabrinutost, ponajviše onih medija koji, gotovo da nijesu znali da postoji KotorArt, otvara brojne dileme.

Pozvali smo Janka Ljumoviće, ministra kulture Crne Gore, sa željom da dodatno pojasni neka pitanja na koja građani Kotora traže odgovore.

Skala: Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić odbija komunikaciju sa crnogorskim institucijama. Jokić otvoreno govori da Vlada Crne Gore, pa samim tim i Ministarstvo kulture vrši pritisak i opstruiše Kotor na sve moguće načine, samo zbog toga što je u tom gradu na vlasti opoziciona politika. Kao primjer navodi Vaše odbijenja da Ministarstvo finansijski podrži Međunarodni festival Kotor Art, manifestaciju od nacionalnog značaja, kao dio smišljenog plana, jer je u Kotoru vlast preuzela opozicija?

Ljumović: Apsolutno smatram da ne možemo govoriti, niti o smišljenom planu a ni o aktivnostima koje pokazuju nebrigu države prema gradu svjetske kulturne i prorodne baštine, jer bi to bilo suprotno, prije svega zdravoj logici i pameti, ali i načinima i mjerama kako je Kotor tretiran i kakvu ima poziciju, ne samo u kulturi Crne Gore nego i puno šire.
Ministarstvo kulture je, u kontekstu priprema za realizaciju međunarodnog festivala KotorArt uputilo već 7. marta pismo i izrazilo namjeru da sa predsjednikom Opštine Kotor i svim bitnim akterima u Opštini koji uređuju pitanje kulture, obavi sastanak i precizira različite aspekte koji su, u konačnom, razmijenjeni putem medija a ne direktno. Čekali smo skoro 80 dana da uopšte dođe do sastanka. A kad je do toga došlo, utvrdili smo da nije sprovedena metodologija koja je, prije svega, podrazumijevala odgovor na pitanje – što je koncept Festivala i na koji način se donose odluke?

Podsjetiću da je Opština Kotor samostalno donijela odluku o finansiranju tri manifestacije  a to su: Don Brankovi dani muzike, Kotorski festival pozorišta za djecu i Međunarodni festival klapa. KotorArt  je, do 2009. godine mijenjao koncepciju, uz različite povremene i privremene programe. Ono što je činjenica, Don Brankovi dani muzike i Kotorski festival pozorišta za djecu, su od samog početka segmenti koji su bili i koji dalje egzistiraju.

Svi problemi koji su nastali u okviru primjene uredbe o kriterijumima za određivanje manifestacijai  festivala  od posebnog značaja za kulturu Crne Gore su  se otvorile još 2012. godine. Opština Kotor tada nije pristupila formiranju javne ustanove. U dužem periodu svjedočimo odsustvo odgovorne i ozbiljne primjene metodologije koja bi, s jedne strane uredbu primjenjivala, a sa druge govorila o nekim aspektima jačanja samog festivala i njegove pozicije, koja mora biti ne samo jasna i transparentna, već mora biti dobra i sa aspekta menadžmenta festivala. Prosto svjedočimo jednu krhkost projekta ideje koja, zavisno od volje bilo kog aktera, ili neke loše metodologije može proizvesti nesporazume. Sve ovo što se dešava u susret ovogodišnjem izdanju, zapravo svjedoči da se nije desio partnerski odnos između lokalne samouprave i Ministarstva kulture koji su bili ključni osnivači i inicijatori ovog festivala i njegovih samih aktera, nosilaca pojedinačnih segmenata  festivala. Umjesto integracije jedinstvenog festivala, oni su ušli u proces dezintegracije pojedinačnih manifestacija gdje je, zapravo, zajednički imenitelj samo bio intertes da se dođe do budžeta i obezbijedi novac, bez odgovora na sva druga važna pitanja. Budžet i novac ne mogu i ne smiju biti primarna tema, već su to koncept i ideje, procedure, primjena standarda i strategija i normativnih okvira. To je priča koja treba da nas uvede u red a ne u lične opservacije i doživljaje, koji jesu legitimni, ali ne dovode do rezultata.

Skala: Jokić je najavio da će ovogodišnji KotorArt finansirati Opština Kotor iz svog budžeta. Da li je pojedincu dozvoljeno da izopšti državu iz projekta čiji je jedan od osnivača?

Ljumović: Opština Kotor je donijela odluku da finansira samo tri programa festivala kojeg su prethodnih godina činili i segmenti: Pjaca od filozofa i Kotor APS, radionica o arhitekturi. Nijesmo dobili odgovor zašto nemamo ta dva segmenta, ali i neke druge segmente koji su ranijih godina bili dio festivala. I na ovom primjeru svjedočimo da imamo samostalno donošenje odluke, bez partnerskog sedejstva i bez ključnog odgovora što zapravo jeste međunarodni festival KotorArt?
Opština i Ministarstvo nijesu bili osnivači, nego su pružili podršku jednoj ideji. Sve vrijeme svjedočimo o tome da niko nije osnovao festival, već de je, kao ideja i projekat počivao na pojedinačnim institucijama koje su u velikoj mjeri bile, zapravo NVO i to su i dalje u pojedinačnim segmentima ili privatne inicijative. To znači koliko u terminološkom određenju imamo problem. U međuvremenu je novi zakon o NVO uveo model  cenralizovanog finansiranja. Ministarstvo kulture je u nemogućnosti da finansira nevladin sektor,  jer za njih postoji druga vrsta mehanizma  i konkursa. To je bio dodatni razlog i potreba da se formira javna ustanova, jedna institucija, jedna pravna adresa,  jedan račun. U konačnom, država, odnosno Ministarstvo kulture treba da sprovodi uredbu o kriterijumima za određivanje manifestacija i festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. Ministarstvo kulture će podržati tri manifestacije u okviru KotorArta koje je i opština Kotor podržala. Nezavisno od konteksta i svih politizacija, nerazumijevanja i lošeg čitanja i metodologije i jedne odgovorne bazične komunikacije, uvažavajući značaj tih projekta za razvoj kulture i publike, mi ćemo ih podržati odlukom koju čemo zvanično uputiti opštini Kotor. Ali moramo afirmisati i standarde i vrlo jasna pravila u sprovođenju, ne samo uredbe nego i potrebe da na nacionalnom i loklanom nivou konstituišemo poziciju festivala koji će onda jačati.

Skala: Da li ste u komunikaciji sa direktorima Don Brankovih dana muzike Ratimirom Martinovićem i Kotorskog festivala  pozorišta za djecu Petrom Pejakovićem?

Ljumović: Komunikacija je postojala. U posljednje vrijeme se ona odvija putem  medija. Moja pozicija ministra kulture je takva da sam tu za bilo koji oblik komunikacije koji podrazumijeva sve ono što su potrebe bilo kog aktera kulturnog sektora i kulturnog sitema u Crnoj Gori.

Skala: Predsjednik kotorske opštine Vladimir Jokić je izjavio da ima dokaze koji navode na sumnju da ste lično upleteni u neke nezakonitosti ranijih godina oko finansiranja KotorArta i da će sve papire proslijediti Vrhovnom državnom tužiocu.

Ljumović: Zaista ne znam o čemu bi moglo da se radi? Ono što znam jeste da su svi papiri, odnosno svi potencijalni ugovori koji su regulisali izvršnu produkciju i proces realizacije festivala nastajali shodno svim procedurama, ne samo umjetničke produkcije nego i finansijskog poslovanja za sve one segmente za koje sam bio zadužen kao direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, prije svega i dio uvezanog partnerstva između Ministarstva kulture, opštine Kotor i svih segmenata  ukupnog festivala, tako da zaista ne bi komentarisao taj navod.
Nema potrebe za posebnu elaboraciju. Ostavimo vremenu da pokaže pravi razlog te izjave i uopšte tog odabranog postupka, da bi se javnost dodatno zabrinula  za kontekst cijelog okvira i stila komunikacije koju svjedočimo u posljednje vrijeme.

7 KOMENTARI

 1. Neka sve Jokić finansira, u kasu je našao 4 miliona i 300 hiljada eura, pa pošto neće pothodnik i žičaru neka bar u kulturu uloži, ili i to neće???
  Prvo su se pola godine kanili da naprave vlast, pa sad 100 dana vlasti i ništa, ama baš ništa!!!
  Izbori sledeće godine, predviđam!

  • …poodavno “babi Vangi se snilo-što joj gu..milo”? E bome e..a da no niko ka vi..? Ljepe pozdrave od/sa izvora “Kotor arta”-i iz veljega studija TV Vijesti-PGP…tu tu pa paaa..! Da ne duljimo-za sve što nam se dešava evo više od pola godine-ne krivite narod “gluoprdi”-što ne haje ko priča…nego krIvite brojne SAVJETNIKE-SLIJEPE KOD OČIJU(Njegoš)-koji SAVJETUJU-služe ONE koji neznaju ništa okolo naokolo rabota-za koje su podobro i bogato plaćeni…Na žalost svirajući oslanjajući se na uši-brez sluha i talenta-liši gusala evo više od kvarta od vijeka?! Ne pomažu majko Ivanova Korita-da se ukabuli,da ni gusle i guslari nijesu više u modi…i pored istine da ih je sve više-koji ne vide da im na guslama fale strune-pokidane na Titograd i Nikšić-u onoj njihovoj ABlejnju kontrarevoluciji-1988/1989 godine…zaboravljajući da se ostalo bz konja(brez struna)-a da ostaše samo obadala magrad koja su se obadala od planina pa do mo od Ulcinja do Novoga-prije više od kvarta od vijeka…?!!?

   • Obično kad se komentariše piše se razumljivim i upotrebljivim jezikom.
    Ili je poenta u Vašem slučaju da Vas niko ne razumije?

    • …da ja zborim i pišem-ali ne za “..budale su slijepe kod oči”(Njegoš zapisa)-nego za one koi žive brez “savjetnika”-u nadi da će me razumjeti?! Jest da je dug i predug period od bezmalo tri decenije”vašeg razumljvog govora-razumljiv samo vama i vašim nezaježljivim gospođama gu..”-ali shvatite vaše pasano vrijeme je vaša prošlost?Pa kako to obično biva-pa kako sve ima svoj početak-tako i ,samo po sebi, doša vam je i završetak-oliti festa la finita-pasa temo …Dragi vi “liht – motiv” mnogo vam je /bre/ bila zinula tamo vaš “centar za preživljanje-gu…”,nota bene na račun naroda-koji prema vama ,,konačno, postade “gluv i nijem”u listopadoste 16.dana 2016 godine..zar ne? Ima nade-da ako bidnete od posluha-mimoiće vas drug konavljanin Milivoje…? Da vas nije-ili da ste /daleko bilo/ ostali u onoj farmi u Konavle-” u borbi prsa u kravlje gu… za spas “srpstva i Kosova”-u svakom slučaju trebalo vas je štancati-za “muzej voštanih figura-kako igrate “ligh motiv-šah mat” partiju života-žrtvujući umjesto igubljenih obraza-vaš centar za preživljavanje-gu…”?!! MOŽDA ,DA SE JOPET NE RAZUMIJEMO? A MOŽDA I KONAVLJANI DA /JOŠ/ NE RAZUMIJU-ALI PAMTE VAŠU RIKU OD MOLUNTA-PLOČICA DO SLANOGA I DALJE-I GORE PREMA MIHANIĆIMA-DRITO via Uskoplja-Huma-Gabele i Čapljine u JEVROPU…?

 2. Srediće to ministarka za kulturu Jelena Vukasovič iz URE.Nema više mrdanja. Sve će ih postrojiti i strojevnim korakom će oni promijeniti navike i kulturnu mapu Kotora.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]