Jasmina Bajo nacionalna koordinatorka Udruženja biblioteklara CG u međunarodnom projektu INELI-Balkan

0
INELI Balkans

Jasmina Bajo

Jasmina Bajo

Udruženje bibliotekara Crne Gore učestvuje u međunarodnom projektu INELI-Balkan (International Network of Emerging Library Innovators in the Balkan region – Međunarodna mreža inovatora u bibliotekama na području Balkana), koji realizuje mreža Future Library iz Grčke.

Osnovni cilj projekta je da poveže bibliotekare iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Grčke kako bi se uspostavila održiva mreža koja će podsticati saradnju i inovacije, e-učenje i eksperimentisanje s novim idejama.

U ime Udruženja bibliotekara Crne Gore za nacionalnog koordinatora projekta izabrana je  Jasmina Bajo, viša bibliotekarka iz Gradske biblioteke i čitaonice Kotor što joj, kako je kazala za Skala radio, čini posebnu čast.

U pripremnoj fazi projekta putem javnog poziva izabrano je 35 bibliotekara inovatora iz 10 balkanskih zemalja. Tom prilikom iz Crne Gore izabrani su Ardita Rama (Narodna biblioteka Mirko Srzentić Ulcinj) i Edin Smailović (Narodna biblioteka Bijelo Polje).

Mentori su evropski stručnjaci iz područja bibliotekarstva: Dick Hartley (Manchester Metropolitan University), Inga Lunden  (Stockholm), Mladen Masar (Gradska knjižnica Zadar), Mary Rowlatt (University College in London ) i Mogens Vestergaard (Public Library of Roskilde, Denmark).

Prva INELI-Balkan konvencija održana je od 26. do 29. novembra ove godine u Solunu, kojom je praktično započelo osnivanje INELI-Balkan mreže.

U toku četiri dana stručnjaci iz bibliotekarstva održali su brojna predavanja i radionice za učesnike konvencije, kazala je Bajo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].