Javna rasprava o regulisanju saobraćaja u Kotoru pokazala da je borba za opšte dobro i dalje u defanzivi

7
sa javne rasprave

Javna rasprava, koja je danas održana u skupštinskoj sali palate Bizanti, vezana za Odluku o regulisanju saobraćaja na teritoriji opštine Kotor, izazvala je veliko interesovanje Kotorana.

Najviše vremena je posvećeno ponuđenom idejnom rješenju za regulisanje saobraćajne gužve iza zgrade Osnovnog suda u Kotoru.

Reagovali su stanari okolnih stambenih zgrada, predstavnici Suda i Tužilaštva, Osnovne škole „Njegoš“, Zavoda za zapošljavanje, koji su, Sekretarijatu za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj dostavili pisane primjedbe.

Tamara Lompar i Vladan Barović

Oni smatraju da će ponuđeno rješenje dodatno zakomplikovati stanje i da će im živote učiniti nepodnošljivim. Govorili su o izduvnim gasovima i koncentraciji ugljen-dioksida koji im ulazi u domove, kao i buci zbog čega im i usred ljeta prozori moraju biti zatvoreni.

Na početku Javne rasprave prisutnima se obratila vd sekretarka Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Tamara Lompar koja je objasnila razloge za donošenje Odluke kao i potrebu da se smanji saobraćajna gužva u Kotoru koliko je to god moguće. Ona je kazala da ovo rješenje neće u potpunosti riješiti probleme saobraćaja, ali da će ga učini snošljivijim.

Sa konkretnim rješenjima iz Odluke prisutne je upoznao Vladan Barović, savjetnik za saobraćaj u opštinskom Sekretarijatu za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj koji je kazao da se problemi ne rješevaju kada je saobraćaj u pitanju, ili makar ne ublažavaju jer se građani suprostavljaju iz njemu nepoznatih razloga. Rješenja iza zgrade Osnovnog suda je neuporedivo bolje od postojećeg stanja jer nudi smanjivanje gužvi i brži protok saobraćaja, dodatnom trakom koja će služiti ljeti za zaustavljanje turističkih autobusa svega nekoliko minuta, koliko je potrebno da turisti izađu. Van sezone taj prostor će, kazao je on, služiti roditeljima koji dovode djecu u školu da zaustave svoj automobil. Dakle, ne na saobraćajnici, nego na zaustavnoj traci.

Barović je saopštio da niko neće ući u realizaciju ovog projektnog zadatka dok se prethodno ne pribave sve potrebne dozvole i ne kompletira potrebna dokumentacija.

Na primjedbe da se opština Kotor posmatra na prostoru užeg gradskog jezgra, Barović je odgovorio da to nije tako i da su sve ulice u opštini obuhvaćene projektom horinzontalne i vertikalne signalizacije, koji će zaživjeti početkom sljedeće godine.

Objašnjavajući potrebu regulisanja prolaza i zaustavljanja autobusa iza zgrade Osnovnog suda, u odnosu na neka druga rješenja, posebno luže na kojoj bi moglo da se smjesti mnogo više autobusa, sekretarka Lompar i ing Barović su kazali da su imali tu mogućnost u vidu i da je napravljena dokumentacija koja je prosliđena stručnjacima Saobraćajnog fakulteta u Beogradu. Problem je nastao kada su stručni ljudi tamošnjeg fakulteta saopštili da oni ne mogu da garantuju da će luža moći da izdrži ovako veliki broj autobusa. Zbog toga se od te ideje odustalo.

Ono što je sigurno, svi bi u Kotoru htjeli rješenje bržeg protoka saobraćaja, ali niko ne bi želio da put, traka ili staza prolaze pored njegovog. Da im se ne ugrožava komoditet, ne vodeći računa da je neophodno hitno reagovanje kako sljedeću sezonu ne bi dočekali u još većem haosu. A to nam, po svoj prilici, ukoliko se ne usvoji ova Odluka, prijeti.

7 KOMENTARI

 1. Samo da se ne zaboravi! Saobraćaj predstavlja po zakonu vozila ali i pješake i pješačke trotoare. I to trotoare očišćene od vozila koja se parkiraju na njima. Ali i parkinge za vozila na svim mjestima koja su frekventna. Bez toga nema pravog saobraćaja

 2. Naslov teksta je odličan. Borba za opšte dobro je u defanzivi pred napadima ličnih interesa nekoliko službenika suda i par baba i đedova iz okolnih zgrada. Zašto bi bili službenici suda privilegovani u odnosu na druge zaposlene u starom gradu i okolini? Zašto oni moraju imati parking mjesta koja ne plaćaju, na uzurpiranoj javnoj površini, a svi drugi moraju da koriste parking koji se plaća? Kako to da njima i đedovima iz zgrade pored suda, uključujući i predsjednika skupštine grada smeta regulisani saobraćaj, a sadašnji haos im ne smeta? Ovaj predlog sekretarijata je odličan i svako ko misli dobro svom gradu ga podržava. Ovo je ispit za novu vlast, da li će podleći pritiscima sebičnih pojedinaca, ili će u prvi plan staviti interes grada i građana. Sad i Skala treba da se pokaže kome će dati podršku.

  • Potpuno se slažem s tobom Gorane. I onaj izlapjeli Čolović koji dop podna mrzi sebe a popodne cijeli svijet. On je vazda protiv svega. Šljego čovjek iz Kolašina pa se nemože naučit na more. Pitam se ko je stavio rampu na ulicu kod suda za prekršaje kao da im je od đeda ostalo

   • Tako je. Da li pojedinci imaju dozvolu, da samostalno postavljaju rampe i posjeduje klučeve od iste? Da li na to imaju prava i dali je ta javna površina njihova, da bi na nju imali pravo posjeda.
    Ovo nisu male stvari i nova vlast, na njima pod hitno treba poraditi.

   • Rampu je stavio onaj iz zavoda koji nikad nikoga nije zaposlio, onaj sto je onu baraku od suvenirnice drzao sa sadasnjim potpredsjednikom opstine. Eto ti pravi odgovor, jer i dan danas drzi auto tu i otkljucava katanac.

 3. Da je srece i pameti, pa da se stvore uslovi za duplo vise autobusa i duplo vise automobila sa turistima dogodine.. Dajmo da pocnemo , da pruzimo sansu za napredak, pa cemo lako nedostatke da promenimo… bar trenutna situacija je takva, da se krece i nedostaci ispravljaju u hodu, sto je jedino ispravno ako hocemo boljitak…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]