Jedinstvena kulturna mreža Jadrana

0
gradonačelnik Kotora Željko Aprcović otvara izložbu

Sa izložbe

U kotorskog Galeri solidarnosti sinoć je u okviru Novembarskih dana u Kotoru, otvorena izložba slika pod nazivom „Zbirka Večerina – Jadran nadahnuće” vlasnika Duška Večerine.

Izuzetna zbirka slika hrvatske i crnogorske obale koje su od sredine XIX do sredine XX vijeka radili hrvatski, austrijski, njemački, italijanski, mađarski, francuski i engleski umjetnici i umjetnice.

Večerinina je zbirka dokumentarno-ilustrovano koncipirana, dobrodošao doprinos vremenu naglašenih evropskih i transgraničnih povezivanja.

Odmaknuta od uske regionalne i nacionalne vizure, podsjeća i na široko evropsko okruženje i na drevnost kulture Jadrana i Sredozemlja u kojoj je do danas još uvijek čvrsto ukorijenjena i dobra, stara Evropa, napisao je Ervin Dubrović u katalegu za ovu izložbu.

Slađana Mijanović

U ime organizatora OJU “Muzeji”brojnu publiku je pozdravila direktorica Slađana Mijanović rekavši između ostalog da ova izložba pruža mogućnost svima nama da osjetimo snažnu vezu jadranskih ljudi, ljudi istog horizonta koji žive uz more i sa morem, da osjetimo da smo dio jedne iste kulturne mreže koju pletu ista nasljeđa i iste navike.

Duško Večerina

“Upravo ovakvi događaji pridonose boljem razumijevanju važnosti duhovne, kulturne, povijesne i prirodne baštine Jadrana koji nas identitetski snažno određuje i ujedno povezuje u jedan kulturni prostor”, riječi su generalne konzulice Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević.

konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević

Ona je poručila da moramo činiti da Jadran ostane nadahnuće upravo saradnjom Crne Gore i Hrvatske u čuvanju kulturnih i prirodnih vrijednosti i dobara jadranskog podneblja.

Vlasnik zbirke Duško Večerina je rekao da Jadran predstavlja nadahnuće impresiju evropskih akademskih likovnih umjetnika.

Posljedica je to osnivanja brodskog prevoznika, austrijskog Lojda u Trstu i uspostavljanja redovne brodske linije 1838. godine, koja povezuje Trst, Dubrovnik i Kotor, s presjedanjima u Malom Lošinju, Zadru, Šibeniku, Splitu, Hvaru i Korčuli te od 1843. i u Rijeci, kazao je Večerina.

„Zbirka je nastajala tokom dva desetljeća i kako je rasla, u meni je rasla i želja da je, osim hrvatske, upozna i crnogorska publika, osobito vi Bokelji, jer je na ovim djelima iscrtano zajedničko jadransko kulturno nasljeđe“ rekao je Večerina.

Izložbu je otvorio predsjednik Opšine Kotor Željko Aprcović.

Različite tehnike, grafike, akvarela, ulja na platnu i crteža najbolje oslikavaju bogatstvo obale od Pule do Dubrovnika, pa sve do južnog dijela Crnogorskog primorja, daju posebnu draž i motivišu publiku da sagleda svu kompleksnost prisnosti, a opet jasno prikazanu raznovrsnost ovih predjela sa motivima koji, po mom dubokom ubjeđenju, ostavljaju bez daha. Silna nadahnutost Jadranom kolekcionara Duška Večerine vidi se i u činjenici što mu je ostvarena želja tivatski pejzaž poznate autorke Naste Rojc.

„Ovakvim izložbama se najbolje može prenijeti strast kolekcionara, hvala vam što ste odlučili da baš u susret prazniku opštine Kotor naši sugrađani i turisti uživaju u 84 posebno izabrana umjetnička djela“ rekao je Aprcović.

Muzičku notu na bokeljske teme  dao je mandolinski orkestar „Tripo Tomas” pod dirigentskom palicom Ivana Brajaka.

Mandolinski orkestar “Tripo Tomas”

Izložba je ostvarena u saradnji Generalnog konzulata Republike Hrvatske, Opšine Kotor i OJU „Muzeji” uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.

Biserka Milić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]