Jeftini gosti iz regiona i Rusije određuju vrstu muzike i njenu jačinu

9
Rade Ratković

Rade Ratković

audio: Rade Ratković

Fenomen turizma na crnogosrki način koji traje već četvrt vijeka je buka koju proizvodi preglasna muzika iz ugostiteljskih objekata i sa otvorenih šankova diljem našeg primorja.

Osnovne primjedbe dijela gostiju svakoga ljeta odnose se upavo na preglasnu muziku, a decibeli se i dalje odvrću, pa buka udara u pjat, na kušin razarajući svaki nerv.

U čemu je problem, ima li zakona u ovoj zemlji i do kada će ljeta na jade dolaziti kako domaćem stanovništvu tako i gostima, posebno onim sa zapadno evropskog tržišta koji bi uz miris mora, ribu, šum valova i tihu morsku  pjesmu.

Na ova pitanja dr Rade Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve konstatuje da gosti određuju vrstu muzike i njenu jačinu.

Kod nas su uglavnom prisutna siromašna tržišta iz regiona koja preferiraju dosta jeftine zabave.

Bilo je pokušaja da se problem buke zakonom riješi, ali bez uspjeha jer se naši ugostitelji pretežno prilagođavaju klijenteli iz regiona i Rusije koji kod nas dolaze, i mlađoj populaciji, koja takvu buku i neukus i traže.

Da to ne žele, ignorisali bi takva mjesta kojima na žalost takvi gosti hrle, naveo je on

Crna Gora je, prema riječima Ratkovića, izuzetak na Mediteranu i samo smo simbolično prisutni na tržištu zapadne Evrope od kojeg živi turistički Mediteran.

“Slična, primorska mjesta u susjednoj Hrvtaskoj npr. imaju potpuno drugačiju strukturu gostiju, a i mentalitet domaćina je na jednom većem kulturnom nivou nego što je to kod nas. Tamo je normalna podjela zabave. Ona bučna zabava  je izvan gradova, na nekoliko kilometara. Glasna muzika, doduše ne i folk, nikome ne smeta. Poslije ponoći takve zabave na otvorenom jenjavaju i sele se u zatvoren prostor. Muzika se prilagođava prema ukusima gostiju. Kod njih su mahom gosti i to do 25% Njemci, Italijani, Francuzi, Slovenci. Kod nas, ako se 30 godina vratimo u nazad je takođe bila Evropa i potpuno smo drugačije izgledali”, podsjeća Ratković.

On navodi primjer Budve u kojoj nigdje na otvorenom prostoru nije bilo šankova ni buke, niti turbo folka, osim u po nekom odmaralištu koja se samo mogla čuti u blizini hotela.

“Postojao je red i ponašali smo se u skladu sa gostima. Sada se takođe ponašamo u skladu sa gostima i efekat je takav da je turistička industrija na Crnogorskom primorju već 25 godina u gubitku ne ogromnom, ali sve skupa predstavlja tiho uništavanje supstance turizma”, rekao je on.

Po mišljenju Ratkovića rješenje je da se turistička privreda prilagodi zapadnom tržištu kao ostale zemlje Mediterana i onda će se program kreirati po ukusu takvog gosta od kojega se živi.

Danas, na žalost ne živimo od takvih gostiju, već životarimo od mnogo siromašnijih, sezonskih gostiju, mahom iz regije i iz Rusije, zaključio je Ratković.

9 KOMENTARI

 1. “Najluksuzniji apartaman od 500 kvadrata, jedne od vila u kompleksu “Dukley gardens” na Zavali, izdat je za nevjerovatnih 80.000 eura na mjesec dana jednoj Ruskinji”… –VIJESTI – 25.7.2016.

  Cijenjeni profesor ne može odoljeti a da ne spomene i Ruse u negativnom kontekstu. Ne zato da bi iznio nepobitnu istinu, nego zato što je blaćenje Rusa politički poželjno.
  A ugostitelji znaju da su Rusi vrlo rado viđeni gosti.

 2. …”Privatne sobe i apartmani u Budvi zvrlje poluprazni u jeku ljeta, uprkos najavama nadležnih da će sezona biti najbolja u proteklih deset godina”. VIJESTI – 19.7.2016.

  Kako bi gospoda paradajz-turisti dobrodošli da
  popune tu hiperprodukciju soba i apartmana!
  Ogromni dio ode u Grčku gdje ne postoji izraz “jeftini turisti”.

 3. Altairu moj,nisam advokat da branim profesora ali si zaribao,paradajs turisti su male platezne moci turisti a ne nacija,a kad vezes naciju dok su nam turisti bili samo iz republike Srbije,na saku si mogo izbrojat elitu onog drustva da je bila kod nasu CG.trosilo se po Hrvatskoj i gradilo a kod nas socijala umotana u brastvo i jedinstvo.
  Uz sund muziku ide droga i alkohol i profit ugostitelja,a za veci stepen mi i neznamo zato se i rugamo profesoru,samo neznam dali njemu ili sebi.????

 4. Kod mene odsjedaju gosti skromnog dzepa. Ja im prodam pivo od dvije litre a uz to pivo jos po nesto. Jeftino im prodam. Onda ih organizovano vodimo, kao stoku, kroz grad. Cilj nam je da ih urnisemo od droge i alkohola tako da ujutro ne mogu doc sebi. To mi je povod da im obracunam jos jedan dan boravka. Snalazim se posteno i izlazem riziku da ih trujem drogom i jeftinim alkoholom dok se mladost ne odvuce do Albanije i sela Lazarat.

 5. E moj profesore, samo teoretišete. Uzmite neki hotel npr. Fjord i uredite ga da bude rentabilan sa gostima iz Evrope i USA. Ako to uspijete, onda ćete opravdati titulu koju imate. Ali, lakše je samo kritikovati i pala….ti.

 6. “Jeftini gosti”…? Ovo je neki novi termin u stručnom turističkom vokabularu, valjda sinonim i eufemizam za “paradajz turiste”, koji uvaženi prof. vješto izbjegava.
  Izraz “paradajz turisti”, aludirajući na turiste iz Srbije, u pogrdnom kontekstu je svojevremeno beskrajno eksploatisao ex-ministar turizma, koji je sada na novoj funkciji “boga i šešerdžije” u izgradnji hotela na Mamuli!
  Pretenciozno do neukusa je ponavljao da će Crna Gora biti destinacija samo za elitnu klijentelu dubokog džepa, a “paradajz turisti” će morati potražiti neku drugu destinaciju.
  Tužno je da je takav čovjek, sa takvim razmišljanjem, više godina bio na čelu CG-turizma!
  A evo danas, 18.jula, u špici sezone, stotine ležaja, malo visočije, u Budvi nude za pet evra po ležaju.(!)
  Za paradajz turiste…

 7. “…već životarimo od mnogo siromašnijih, sezonskih gostiju, mahom iz regije i iz Rusije, zaključio je Ratković”.

  Ovo je, dakle, razmišljanje i stav uvaženog profesora!

  Da čovjek ne povjeruje! Profesor okrivljuje loš muzički ukus pretežne turističke populacije, umjesto da upozori na bezakonje i samovolju ugostitelja (ne plašeći se zakonskih sankcija) koji emituju nesnošljive decibele u urbanim i rezidencijalnim lokacijama, bez obzira kojem žanru muzika pripada.

  Petica, profesore!
  U sledećem roku tema će biti bolje obrađena.

  • “Na ova pitanja dr Rade Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve konstatuje da gosti određuju vrstu muzike i njenu jačinu”.

   Dakle, prema tvrdnji prof. Ratkovića, gosti određuju vrstu muziku i NJENU JAČINU”.
   Poražavajuće, raspad sistema, nije problem u strukturi gostiju, nego u nefunkcionisanju institucija, od inspekcijskih službi, tužilaštva, sudstva…
   Stiče se dojam da je sva ta bratija uhvaćena u opasnom kolopletu korupcije, a o muzičkom šundu bi mogli naširoko raspravljati muzikolozi i etnomuzikolozi.

 8. U svojih sedamdeset i kusur turističkih ljeta-na pjeni od Crnogorskog mora…ne pamtim-“skupe goste”-od Debelog brda do Bojane ! Dapače-pamtim “paradajz turiste”-radničke klase ” Varšavskog pakta” i iz regiona-kojima je i onda prilagođavana “BUČNA MUZIKA-na uvce”! I svi smo bili zadovoljni-jer bučnost se nije ni osjećal-trajala je do 11 ura uveče! Rano se lijegalo-rano ustajalo i odilo na rabotu! Istini za volju-sve je bilo DRŽAVNO-pa i ponašanje-i nije se pljačkalo,ka danas od ponoći pa do zore-fiskalna kasa odmara-dok”radnička klasa”-državu PLJAČKA! A bučna muzika-drži štimung…”JEFTINIM GOSTIMA”iz RUSIJE-SRBIJE-koji od onih 800-900 meleona eurića…VIŠE OD POLOVICE SIPLJU u ŠPAGOVE turističke privatizovane poljiprivrede-ND MNE-od Luštice do Jaza-Mrčevoga grbaljskoga Polja…đe je nekada rađao rumetin-uz zvuke-struna GUSALA…simbola ABlejanja kontrarevolucije 1988/1989-uz referen “OĆEMO RUSE..”? Od Rastoka do Ade Bojane…sve je “NAŠE”-LIŠI ONOGA ŠTO JE ZA NEBESA SVEZA GOSPOD BOG-do jedne ure uz “BUČNU MZIKU”-BIĆE SVE “NAŠE”…? E bo…buči-huči-buči-huče nečiji punani buđelari…preo “fiskalnih kasica-prasica”…registrirani u Švicarske banke via Budvanske komercijalizovane banke….?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]