Jermenija i Azerbejdžan proglasili ratno stanje, armija Karabaha uništava azerbejdžanska oklopna vozila, poginuli civili

0

U spornom regionu Nagorno-Karabaha jutros je ponovo izbio sukob Jermenije i Azerbejdžana, a jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su oborena dva azerbejdžanska helikoptera. Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju. I Parlament Azerbejdžana proglasio je ratno stanje i policijski čas u nekoliko regiona nakon sukoba oko Nagorno-Karabaha.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da ima poginulih i ranjenih među civilnim stanovništvom i među vojnicima nakon što su armenske snage otvorile vatru duž linije razdvajanja. S druge strane, premijer Jermenije Nikol Pašinjan je na Fejsbuku napisao da je Azerbejdžan pokrenuo ofanzivu u pravcu regiona Nagorno-Karabah i da odbrana situaciju uspešno drži pod kontrolom. On je rekao da bi se eskalacija u Karabahu mogla bi se proširiti van granica regiona.

On je pozvao međunardne organizacije da iskoriste sve poluge uticaja kako bi zaustavile Tursku od potencijalnog miješanja u sukob. To bi, kako je rekao, definitivno destabilizovalo situaciju u regionu.

Portparol ministarstva odbrane Jermenije saopštio je da su dva helikoptera i tri bespilotne letjelice azerbejdžanskih oružanih snaga pogođeni tokom sukoba u Karabahu, prenosi novinska agencija TAS.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je obavijestilo da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, i da je prijavljena šteta, kao i povrede među civilima.

Zbog toga su oružane snage Azerbejdžana, kako je navedeno, odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cijele linije fronta.

Predsjednik Azejberdžana Ilham Alijev u televizijskom obraćanju ranije danas obećao je pobjedu u borbama njegove vojske i jermenskih i separatističkih snaga u Nagorno-Karabahu.

“Azerbejdžanska vojska se bori danas na svojoj teritoriji, brani svoj teritorijalni integritet, zadaje razorne udarce neprijatelju. Naš cilj je pravedan i pobijedićemo”, rekao je on, prenio je AFP.

Sukob između Bakua i Jerevana počeo je februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcjepljenje od Azerbejdžana. Tokom sukoba između 1992. i 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regiona. Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rješenju sukoba u okviru OSCE Minsk grupe, kojom predsjedavaju Rusija, SAD i Francuska.

Proglašeno ratno stanje

Vlasti u regionu Nagorno-Karabah uvele su ratno zakonodavstvo zbog eskalacije sukoba sa Azerbejdžanom, prenosi TAS.

Jermenski mediji su prenijeli da je predsjednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan u Stepanakertu saopštio da je uvedeno ratno zakonodavstvo.

“Počeli smo sa mobilizacijom svih građana starijih od 18 godina. U zemlji je proglašeno ratno stanje”, rekao je on.

Žrtve na sve strane

Najmanje jedan azerbejdžanski helikopter je oboren, javlja BBC. Jermenski premijer Nikol Pašinjan je rekao da je Azerbejdžan pokrenuo vazdušne i artiljerijske napade. Azerbejdžan je saopštio da je to odgovor na granatiranje po čitavom frontu. Obije strane su prijavile da ima civilnih žrtava, navodi BBC.

Jermenska vojska je objavila snimke na kojima se navodno vidi kako su uništeni azerbejdžanski tenkovi. Međutim, za sada nije nezavisno potvrđena njihova vjerodostojnost.

Desetine ranjenih tokom granatiranja

Kancelarija zaštitnika ljudskih prava nepriznate Nagorno-Karabaške republike saopštila je o desetinama ranjenih tokom granatiranja od strane Azerbejdžana.

„Prema ažuriranim podacima, sva veća i mnoga manja naselja, uključujući gradove Stepanakert, Askeran, Martakert, Martuni, Hadrut i Šuši, bili su izloženi napadima dronova i artiljerijskom granatiranju. Samo u Stepanakertu ranjeno je više od 10 osoba, uključujući djecu i žene“, navodi se u saopštenju kancelarije objavljenoj na Fejsbuku.

CdM, Nova S, Radio Sarajevo

Evropska unija pozvala na prekid vojne aktivnosti u Nagorno-Karabahu

Evropska unija pozvala je na hitan prekid vojnih aktivnosti i bezuslovni povrarak pregovorima u Nagorno-Karabahu.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel ocjenjuje da su posljednji izvještaji iz zone konflikta u Nagorno-Karabahu ”ozbiljno zabrinjavajući”.

”Vojna akcija mora da se zaustavi pod hitno, kako bi se izbjegla dalja eskalacija. Trenutni i bezuslovni povratak pregovorima je jedni put napred”, poručio je Mišel.

Predsjednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan proglasio ratno stanje i mobilizaciju svih građana starijih od 18 godina nakon čega je i Jermenija proglasila ratno stanje i opštu mobilizaciju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]