Jermenska politika rata i progona na Južnom Kavkazu

0

Piše Božidar Proročić, književnik i publicista

 

Višedecenisjki sukob između Jermenije i Azerbejdžana mirovao je pune tri decenije. Povremeno su jermenski separatisti provokacijama i akcijama narušavali ovaj mir uz nažalost uvjek vojne i civilne žrtve. Jermenski separatisti, koje podržava vlada u Jerevanu, prije tri decenije okupirali su teritorijalni dio Azerbejdžana, uključujući autonomnu pokrajinu Nagorno-Karabah, koja je u samom centru sukoba. Nagorno.Karabaj je visoravan u Azerbejdžanu koja se prostire na oko 4.400 km2, a koju su jermenski separatisti proglasili sopstvenom republikom NEPRIZNATOM niđe u svijetu. Osim toga separatisti su okupirali i druga područja izvan Nagorno-Karabaha u namjeri da ih nasilnom okupacijom metodama etničkih čišćenja i progona pripoje Jermeniji. Jermenski  zločini odavno su nešto što se može kvalifikovati kao genocid nad Azerbejdžancima. Najveći masakr nad Azerbejdžancima jermenski secesionisti i separatisti  separatisti počinili su februaru 1992. godine u mjestu Hodžali.

REZOLUCIJE UN I GEOPOLITIKA

Odlukama UN  je donio četiri rezolucije kojima se Jermenija jasno i direktno  označava kao agresor, okupaciona sila i faktor nestabilnosti u južnom Kavkazu. Rezolucije koje je su donijele UN su: rezolucije 822, 853, 874. i 884, koje traže

hitno povlačenje jermenskih snaga sa okupiranih područja Azerbejdžana i povratak prognanih. Jermenija nije ispoštovala ni jednu od ovih rezolucija ignorišući UN direktno i nacionalistički kršeći međunarodno pravo. Polažući pravo da oružjem a ne diplomatijom riješe ovo pitanje. I Skupština Vijeća Evrope osudila je etničko čišćenje Azerbejdžanaca. Sukob je zamrznut dok je Jermenija sve ove tri decenije pripremala veliku ofanzivu i “konačno rješenje” pitanja Nagorno-Karabah uz Rusku političku i vojnu podršku i ruski intres. Razvoj ovog oružanog sukoba i njegov ishod neće zavisiti samo o vojnim snagama Jermenije i Azerbejdžana  već će ih odrediti i širi intresi Azerbejdžana ali i Jermernije sa velikim silama. Azerbejdžanski naftovodi kao i zalihe zemnog gasa i  plinovodi, koji se pružaju do Kaspijskog mora, prolaze preko teritorija vrlo blizu Nagorno-Karabaha, preko Gruzije i Turske, na putu prema globalnim tržištima. Riječ je o posebno osjetljivom geostrateškom području od značaja za stabilnost globalne ali i svjetske  ekonomije.

JERMENSKA DIJASPORA I NJEN UTICAJ NA RAT

Osnovno ekonomsko ali i vojno pitanje kako to da Jermenija, ova mala, ekonomski siromašna zemlja, bez značajnijih prirodnih, ekonomskih, energetskih resursa koja je i etnička država sa preko (98 % ) procenata Jermena ima hrabrosti da bude provokator, napadač i agresor na Azerbejdžan. Jedan  od razloga jeste ruski vojni i politički  uticaj koji garantuje podršku ,,moćnog slovenskog vojnog brata.”  Međutim, još značajniji razlog takvog nacinalističko-šovinističkog  ponašanja jeste snažan ekonomski politički uticaj jermensk dijaspore u svijetu, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj, pa i u Rusiji. Jermenija  je agresiju rat pa čak i etničko čišćrnje  na Azerbejdžan  pokušala u svijetu predstaviti kao borbu za ostvarivanje svojih etničkih i teritorijalnih prava, a uz pomoć medijske gebelsovske propagande koju širi svijetom i simpatija koje uživa na zapadu, jer uticajna jermenska dijaspora koristi sve moguće načine da rat predstavi kao vječiti ,,trijunf.”

KAVKASKO BURE BARUTA

Rješenje ratnog sukoba i spora oko Ngorno-Karabaha neće zavisiti ni od Azerbejdžana ni od Jermenije. Vojna moć Azerbejdžana je mnogo veća pa i superiornija nego Jermenije. Ako pogledamo sa pravnog asperkta Međunarodno pravo, i pravda takođe su na strani Azerbejdžana. Geostrateški i geopolitički intresi biće jedno od ključnih rješenja. Rusija, Turska, Iran, i SAD su ključne sile koje prate dešavanja u Azerbejdžanu jasno definišući svoj stav. Bilo bi pravedno da velike sile obuzdaju Jermeniju i zatraže automatsko povlačenje snaga separatista i vojnih snaga Jermenije sa okupiranih područja. Pravda je na strani Azerbejdžana no svjedoci smo makar mi na Balakanu da pravda nije često na strani ISTINE. Azerbejdžan ukoliko se nastave napadi i dalja okupacija pomenutih teritorija. Mora vrlo vješto i gotovo laserski precizno da pripremi kontraofanzivne vojne akcije i da one ostanu isključivo u granicama Azerbejdžana!!! Jermenija želi da uvlačenjem velikih sila u sukob (Rusija i Turska) da puni i potpuni ,,legitimitet” svojim okupatorskim akcijama. Francuska u ovom sukobu je stala na stranu Jermenije kontradiktorni presjednik Francuske Macron, i njegovoj izjavi da je povratak (zapravo oslobođenje) Nagorno-Karabaha pod kontrolu Bakua neprihvatljivo. To je izjava koja ga stavlja u položaj (međunarodnog) diletanta i direktnog podržavaoca rata sukoba i etničkih čišćenja s obzirom na gore navedene rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a. Azerbejdžan se uvjek kroz svoju dugu istoriju borio da očuva svoju državnost, integritet i teritorijanu cjelovitost. Nije okupirao (osvajao) druge države niti pokoravao druge narode. Zato i Međunarodna zajednica ali i svijet treba hrabro da kaže: PRAVDA ZA AZERBEJDŽAN!!! i da naredi automatsko povlačenje Jermenskih separatista i vojnih snaga sa okupiranih teritorija. Da li smo mi na Balkanu izvukli pouke iz krvavog rata u Bosni ili će se i nama prijateljskom Azerbejdžanu dešavati isto ono što se dešavalo u krvavom ratu u Bosni to treba zapitati sve Evropske političare ali i političare SAD-a.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]