Jesmo li mi okupirana zemlja?

33

Kad neka zemlja u ratu osvoji drugu zemlju, prvo što uradi jeste da svoju zastavu pobije na objektu koji je simbol države koju su okupirali i njenog istorijskog trajanja. Imamo li mi, Crnogorci, veći simbol od objekta u kojem se stvarala država Crna Gora i njena istorija od Cetinjskog manastira? Kako tumačiti da u objektu u kojem je stvarana Crna Gora i njena istorija nema Crne Gore, već je on u rukama institucije strane države? Pa taman da su nam rod rođeni. Jesmo li mi okupirani ili su u pravu velikosrpski nacionalisti da mi, Crnogorci, postojimo od 1945.godine, i da su nam objekti u kojima se stvarala Crna Gora i njena istorija u današnjem bulevaru Sv. Petra Cetinjskog u Podgorici?

Očekujemo da nam Vlada Crne Gore da odgovor na postavljene dileme dok po medijima gledamo slike polomljenih nadgrobnih spomenika vladajuće crnogorske dinastije Petrović – Njegoš, na dvorskom groblju, u okviru Cetinjskog manastira. U međuvremenu pokušavamo da se śetimo bilo koje države koja ima takav odnos prema svojoj tradiciji, prema istorijskom i kulturnom naslijeđu. Dodatno deprimira činjenica da se u okviru manastirske porte nalaze grobovi crnogorskih vladara nad kojima država Crna Gora nema nikakvu kontrolu. Dakle, njihovo stanje zavisi isključivo od filijale Beogradske patrijaršije u Crnoj Gori. I zato ne čudi što mi ne znamo i, očigledno, ne možemo znati o kojim grobovima se radi dok gledamo slike sa polomljenim nadgrobnim spomenicima. Da li se radi o grobu Velikog vojvode od Grahovca, Mirka Petrovića Njegoša, koji je bio trn u oku velikosrpske ideologije kao najveća prepreka, ili njegov rođeni brat, knjaz Danilo I Petrović Njegoš, u doba čije vladavine se konstituisala crnogorska nacija i sekularna crnogorska država, što je na kraju platio glavom od iste ideologije iz uvoza koja danas misli da ima pravo na Cetinjski manastir.

Smiješno zvuči saopštenje kako  su grobovi u takvom stanju od 1945. godine; prosto da se čovjek sažali na njihovo siromaštvo i nemaštinu zbog koje nijesu mogli da saniraju dvorsko groblje.

Nije nam namjera da radikalizujemo i još zakomplikujemo ionako komplikovan odnos prema crkvenom pitanju u Crnoj Gori. Podržavamo nastojanje da se odnos države i crkvenih organizacija uredi zakonom na način kako je to definisano predlogom čije donošenje, bez suštinskih izmjena, očekujemo. Ono što zahtjevamo jeste da se institucije države Crne Gore ponašaju u skladu sa ponašanjem svih država svijeta kada je u pitanju spomeničko i kulturno blago, posebno kad ima status  zaštićenog. Nedopustivo je da nam se osoba koja je strani državljanin, sa privremenim boravkom u Crnoj Gori, izruguje preko dnevnog lista “Pobjeda”, omalovažavajući institucije crnogorske države i objašnjavajući nam kako su te “nedorasle” institucije razlog što samovoljno, ne pitajući nikoga, prekrajaju kulturno blago, zaštićeno odlukama države, kao da je u svom Kraljevu. Bar bi država mogla da poštuje svoje institucije i da dotičnom gospodinu uskrati gostoprimstvo, ako ga je već bezbjednosna služba definisala kao nepoželjnu osobu, ovaj put ne dozvoljavajući mu da koristi ostatke kadrova iz devedesetih po nenadležnim sudovima.

Očigledno je da su svi napadi iz Srbije prouzokovani predstojećim donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Gospodski je odgovarati diplomatski, birajući riječi. Ali, znate za ono – sa gospodom gospodski … Nijesmo sigurni da je dobar način biti konstantna žrtva napada bez jasnog odgovora i, ako je potrebno, demarša preko našeg izaslanika iz Beograda.  Ponekad se može ponašanje zvanične Crne Gore shvatiti kao slabost i poziv na još jače miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore. A to nikako ne smijemo dozvoliti!

33 KOMENTARI

 1. “…probaj da proštaš sa majicom sa likom Pavelića pe ćeš da vidiš kako ćeš proći, dok ovamo i u Srbiju šetati sa likom Draže je normalna stvar, …”

  Neumoran je Kotoranin u pokušaju da stavi paralelu između mega-zločinca i antifašiste, sa odličjima Amerike i Francuske. Nećeš uspjeti, domoljube. Tvoju tezu možeš prodati samo nekom šutu koji jedne knjige u životu nije pročitao, kojemu je krajnji intelektualni domet gledanje “Zadruge”, ili kako već, na Pinkoviziji.

 2. ..koliko imaš knjiga iz kojih prepišivaš ovo tvoje brčkanje..mogla bi, komotno, otvoriti ruralnu čitaonicu? Za ispiranje moždana-bekicma-koje u tebi vide spas-mlade pastirice-vlainigice..

  • Hvala na komplimentima, libara ne manjka i neobjavljenih zapisa onih sto su partili.
   Tek sad vidim koliko malo znadem o
   ovemu gradu.Raskrinkala sam Markove
   konake a sada radim na Njunjasima!
   Koliko stoke i zivoga ima u Cuce to niko ne zna, Zalazi su destregani, a Mirac i Njegusi se koprcaju.
   Kozji sir ce nas odrzat ako se zarati.

   • ,,,ali svakolika je cipan tvojega porijekla i tebi sličnima-uz molitvu “vašu”božiju..ne daj bože-i bliže da gi je- da je ima u Gornju Lastvu-Mrčevac-Bogdašiće..!Vrijem ti je /vm je isteklo-! Mržnju izvolte u te vaše profašističko ustaške TORINE da pomičete-uz mise-ode precima..Ovo je i dalje Crna Gora!!

    • Ovo nije uvreda vec konstatacija o stocnom fondu i nuznoj prehrani u ratnim uslovima !
     Proizvodnja , i mir.
     Ili hoces vuka manitoga cerati.
     Vidimo se na Balsica Pazar-u.
     Kafu cu ja platiti!

 3. ..ni slova na ovu temu nije do jutros stiglo,,na ovaj Portal od nasih crnojadofranzavihgoraca Kotoranina i Moj g.ada..Lijepili je onaj kolektor kod krivog mosta u Pod Gricu..na Moracu..naspram patetnarin ubazda west tiposa..porijkla iz ercegovanije Maksa Lubrica..Andruska Artukovica i inih im FANOVA rahmetl obrezanih jezika nihovih predaka /djedova …..

  • Ni slova od tebe o onoj “SINJORINI” iz Dobrote, što si je krijući vizitao noseći je mladi sir i kajmak.
   Znaju li ti doma da si je lizao tabane i kidao je nokte sa nogu i padao u ekstazu, ostvarujući svoje seksualne fantazije.
   Pričaj im malo, možda će ih interesovati.

   • ..pitaj MAMU-možda ona krije tajnu,ko je ta “SINJORINA”..na potezu DOBROTA-Kotor..?Pod uslovom da Skala objavi moj komentar!

    • Moj pokojni Otac je pravio samo mušku đecu, a pošto si Jole imaš dvije ili tri ćerke(neka su žive i zdtave) ti nisi imao onu rabotu, da napraviš kojega đetiča.
     Ne na potezu ” Dobrota – Kotor” nego bilo đe na ovome svjetu. Zalud se koprcaš “JOLANDA” nemaš ti mu.a za takav poduhvat.
     Pi.da uvjek ostaje pi.da!
     Molim Skalu da mi objavi ovaj moj komentar s’obzirom da je JOLANDA na grub način.prozvao moju pokojnu Majku.
     Mislim da bi to bilo ispravno!

 4. Tvorovi su gorska gospoda u odnosu na razne “cagljeve” koji nas miluju malijem “dracicama” i
  posto znaju, nece da kazu!
  Nego hoce prekrstenih ruku,
  da Nam sole pamet, kao kazat ce nam malo na kasicicu, o bilo cemu, kad i kako njima odgovara,
  likujuci sto “Mi” o tome neznamo puno ili nesto.
  Ajde kornjacari uvucite se u te
  ljusture i ne izlazite po danu,
  daleko je do vaseg Galapagosa!
  A sto se kosulja tice sa pucima otraga, one su kao nehumane odavno ukinute u civilizovanim drzavama, a i bolnice su otvorenog tipa.
  Pele zatvori prvo veledostojnike, koji ove diskusije izazvase..
  Akcija = REAKCIJA otvorenog uma.

 5. sv.Tripun je CRNOGORSKI!
  Sto se bandiera tice, to treba zakon koji se donosi da obuhvati.
  Tu se vidi komplek rvacki i licemjerje u MNE , pa i nepostovanje drugacije mislecih u Kotoru, Boki i sire.
  Ima tu svacega, najmanje zajednistva,
  tzv. suzivota i (ne)dobronamjernosti.
  Puno “kobaca” se tunake “mota”
  naopako , kao i za vrijeme okupacije.

  • …sveti Tripun doplovio u Kotor-iz moje ujčevine-iz Veljije Zalaza(((PA DA BI IMAO PRAVO NA CRNOGORSKO DRŽAVLJANSTVO-pa potla CRNOGORSKI-da je…)))…no iz Grčke i tu ostao za navijek..! Možda ,da, bi trebalo-kad bi se ti “pitao”da mu se počne naplaćivati-“tursitička boravišna taksa-za strance”-ne naravno od njega-nego od njegovih vjernika-koji ga priznaju za SVOJEGA ZAŠTITNIKA”..?! RAZMISLI KOMESAR OMICE-ZATO SI ,KAO “STVORENA” DRAGA …omice…?!

   • A sto velis, kako je biskup kotorski dobio pasos, a nije crnogorac , nego je dobio pasos po milosti politicara, naseg kotoranina?
    Po tebi, on je dosao iz Bosne
    ( srebrne) i sto je sad?
    Ima (l) rvacku putovnicu i mozda bosansku – kolekciju dokumenata!
    Konkordat i Vatikansku ambasadu i sve je to – cije u Crnoj Gori, osim ambasade bozje brace?
    Politicka brigada (separatne)
    hrvatske burzoaske elite, koja o nasoj domovini svasta u pezorativnom smislu po Agramu
    zbori, a neki kao mali Tose
    cute .Pogledaj sto vika oni matematicar!
    Ocete li progovoriti istinu!
    Necete naravno kad u njihovom saboru svracete u salu “Anta Starcevica” ( je li iko bio u njoj
    odole) , pogledaj njegovu biografiju !?

   • Ako je stigao kako velis za navijek, da ne mislis da smo svi mi odjen
    pomjerljivi i da nismo za navijek.
    Ako je tako, procitaj objavljeno ,
    kako su rusili dzamije u Risnu,
    Marko Jorga 1701 pokatolicavao
    – znas li gdje, pa ga je ovi nas narod kastigao?
    Sto bi bilo, a Ti mislio, kad bi
    recimo ovdje neko rusio katedralu?
    Zmajevic mogao svojom rukom u proslosti, a danas bi to bilo svetogrdje?
    Naravno daleko bilo, samo otvori oci , nisu svi sugradjani rasli u istim okolnostima, posebno u II sv.ratu i svim drugim.
    Pamtimo sve zlotvore i ne vjerujemo im!
    Vrijebaju novi moment da neke svoje istorijske namire racune.

   • Ovaj ludjak posebnog profila treba HITNO kosulju naopako kopcanu i na dozivotno boraviste u Dobrotu. Obezbjediti uvjete da ne pobjegne jer zagadjuje okolinu i vonja kao TVOR!

    • Uvodis li to verbalni delikt Peki?
     Istina nije prihvatljiva?
     Zivjela istina i sloboda uma ,
     protiv naopakog nauma!
     Oni, tamo daleko mogu svasta zboriti a Ti ospori pravo reciprocnosti, i pokuke iz proslosti.
     Tamo neki to mogu, a mi, navodno ne mozemo ili ne umijemo?
     Boli – koga i zasto, nas ostale ne smije nista boljeti i “moramo” voljeti one koji nas ne vole.
     Ko nece , bez njega se moze,
     IDEMO DALJE!
     Zivio Peki.

    • Tvorovi su gorska gospoda u odnosu na razne “cagljeve” koji nas miluju malijem “dracicama” i
     posto znaju, nece da kazu!
     Nego hoce prekrstenih ruku,
     da Nam sole pamet, kao kazat ce nam malo na kasicicu, o bilo cemu, kad i kako njima odgovara,
     likujuci sto “Mi” o tome neznamo puno ili nesto.
     Ajde kornjacari uvucite se u te
     ljusture i ne izlazite po danu,
     daleko je do vaseg Galapagosa!
     A sto se kosulja tice sa pucima otraga, one su kao nehumane odavno ukinute u civilizovanim drzavama, a i bolnice su otvorenog tipa.
     Pele zatvori prvo veledostojnike, koji ove diskusije izazvase..
     Akcija = REAKCIJA otvorenog uma.

   • Razmisljanje: Svetac ne moze a biskup moze – je li to pravo i realno, ravnopravno – zakon jednak za sve?
    Posto me pozva na razmisljanje,valjda stvari vako stoje: kazes da je svetac stigao,”za navjek” iz Ellasa – to je ok, i po tebi on ne moze “dobiti drzavljanstvo
    crnogorsko” , a uvazeni monsinjor koji je dosao iz “Srebrene Bosne”
    moze dobiti pasos, a samim Tim i drzavljanstvo! (???)
    Valjda bi svetac trebao imati
    prioritet nad biskupom
    ( tko se kome klanja?).
    Mislis li da bi zakonski “ova dvojica” ,trebala biti ravnopravna u svojim pravima, ili ih treba “sukobljavati”.
    Samim prihvatom pasosa/drzavljanstva podrazumjevaju se normativna i moralna nacela, propisana zakonima i obicajima Crne Gore,
    koje “prihvatilac”, formalno prihvata i postuje!
    Samim time, kao sto komentator s’ Prcanja kaze, sve bi trebalo da
    bude pod patronatom Crne Gore,
    samim tim i Crnogorsko.
    Dobro je Prcanjanin obradio ovu problematiku.
    Dakle ostade svetac za navjek a ne moze “dobiti crnogorsko drzavljanstvo” a Vesko dobi bez
    problema.
    Ovu diskriminaciju treba ispraviti.
    Promaklo Vam je ovo – nemojte
    dalje o tome razglabati. No kako ocete, neko se smije dok drugi duma i dobro misli.

  • Za komesaricu s cijim se stavovima u većini slazem, ali ne i s ovim. Naime, Sv. Tripun ne moze biti crnogorsko kulturno dobro već samo moze biti unutar kulture CG. Kao sto Arena u Puli nije dio hrvatske kulture već je unutar kulturnog dobra RH. Nadam se da je to razumljivo.

   • Ha rogo moj mili, locike sa najedi.
    Mozes li zamislit da budes rvatskog roda, a majka srpskoga naroda, ka’ Marko Oreskovic nekad , oli Drago Pilsel danas, nekada franjevacki ucenik, “ustaski sin”, oca, koji je bio Pavelicev tjelohranitelj, danas
    veliki antifasista i protivnik ustastva!
    “Kad je moj brat, srbin ugrozen,
    ja idem tamo, da pomognem, i Tada se ne zovem Drago, nego
    Jovo!” – tako javno govori i misli
    Drago Pilsel.
    Bili Ti Rogo moj mili popio skaljarsko Jelen pivo, iz Srbije,
    stavio prst na celo i stao na crtu,
    ludanima “svojim” i rekao ne, a pomogo ugrozenima?
    Ne moras odgovorit.
    Pitaj i odgovori sebi samom, pa ces znati, ko si i sto si.
    Kukavice umiru vise puta u zivotu!
    Ako si covjek, a ne pomognes,
    umrijet sam sebi!

   • E moj rogo , puno toga neoprostivog u rvackoj se izdogadjalo, tako da je povjerenje, pa i tolerancija nulto.
    Puno toga otislo “stubokom”,
    nema/ima lijeka za ultradesnicu.
    Tvom suseljanu, na Gripama izbusise sve 4 gume – tuga.
    Nije jedini, o Dubrovniku da i ne zborim, tamo ni fabriciere nisu stedjeli. Ipak Skaljari su eldorado dobrih ljudi, i hrvats dobrih i cestitih, sto bas nije slucaj sa nekim dr. zaseocima ovega grada!
    Pozdrav i svako dobro.
    Ovdje ce Crnogorski zakoni bivstvovati, pa kako god.
    Ako bude da ne valja trazit cemo poboljsanje, dok svima ne bude pravo. Valjda je tako ok.

    • Draga komesarko,
     Malo si mi skrenula s teme. Nazalost na ovim prostorima zive uglavnom primitivci. Sto se tice svih drzava u okruženju, mi smo kolateralne zrtve velikih sila. Koliko se drzava promijenilo u zadnjih 100 godina na prostoru CG? Sto nas ceka u slijedecih 100? Stoga volimo svoje i postu o tuđe pa ce biti manje problema. Sto se Hr tice, bez obzira na devijacije koje se događaju, ne treba skrivati istinu da je Hr napadnuta i iz nasih krajeva i to vise puta kroz povijest.

     • ..trocijevka te zove mila vaša trojedna krvava kraljevina SHS.bracana “srba-krvata-slovenaca..oj ha…? Nauči ih bane-CRNA GORA je NEUNIŠTIVA…AMIN AMEN dragi bane-počijevao ti nama u miru-mir boži Jezus i Marija…

     • A Rogo Mili, razumijemo se!
      Ne znam na koju okuku sam
      “skrenula”, primitivaca ima svuda,
      a najvise duz cijele Dalmatinske obale, o otocanima da i ne govorim.Zagreb je jedan od opasnijih evropskih gradova.
      Dobacuju i Crnogorcima koji zive u Rijeci (ciganin i sl.).
      U pravu si za napade koji su odavde bili prema HR!
      Napadale su i ustase u II sv.ratu
      teritoriju Crne Gore ( okolina Pljevalja i na dr. kotama) pljackali sela i katune!- nema razlike.
      U ovome potonjemu ratu nisu svi odavde ucestvovali i nisu svi krivi.
      Ali sigurno su i jos placaju buletu,
      cak i od lokalnih “rvatina” , koji
      zadrigli od svog naciona digose pozdrav sugradjanima iako im nista nisu uradili, a i mogli bi znat, da ni u cemu losem nisu ucestvovali!
      To su NEOPROSTIVI trenuci, koji
      ne smiju biti bez reciprociteta.
      Svetiti se nevinima, za nepostojece grijehe, ignorisuci ih na ulici i javnim mjestima,
      najmanje moze proizvesti ravnodusnost uvrijedjenih za buduce “razumjevanje”.
      Tako ce i biti , dosta je bilo
      jubavi , ide reciprocitet.
      Poucna je i prica o Peru Glavaru
      iz 1942., kada je siljao leteru
      Anti kanti , sa potpisom:
      za dom spremni, i rukom dopisano
      “cijelo selo spremno”!
      Sve opcije su Tu moj Rogo,
      ipak je ovo ustanicki crveni Kotor.
      Zalud se potomci burzuja sunjaju
      po kotoru a tajkuni sire.
      Sve je transparentno!
      Bas nas briga za Kolindinu rvacku
      danasnju takvu, uglavnom smo im,
      kao i oni nama, NA DNU SRCA,
      ma koje vjere i ostalog bili!
      Ne mozes pasat putem od auta njihovih, navalili – kod “agresora”.
      A i sto se same agresije tice, nije sve istinito , sa svake strane se podesavalo i jos se laze, evo
      skoro 30 god.
      Tamo njima- nama ovdje ne ide bas kao sto zamisljamo.
      Tako ti je Rogo moj, idemo dalje!

     • Sto se tice promjena u sljedecih 100 g. o tome ce brinuti sadasnja mularija!
      Sve najbolje zelim, bojim se da ce neki drugi narodi race ovdje s nama ili bez nas zivjeti!
      Svakako ni u HR nece biti bajno,
      odavno vonja na NDH.
      Primila je ustaske krvoloke iz egzila, npr.Iva Rojnicu, Dinka Sakica, Dolores Bracanovic i dr.,
      rehabilitovali ustastvo i podigli spomenik Miru Baresicu, porusili
      vise hiljada spomenika palim u
      NOB.
      TO NIJE HRVATSKA KOJU SMO VOLJELI – SMRDI DO NEBA!
      ISPISANI USTASKI GRAFITI PO CIJELOJ DALMACIJI I OTOCIMA.
      PODJI – POGLEDAJ.
      S KIM I O CEMU TAMO S NEKIM ZBORITI. KLEMPAVE USTASE I
      I NJIHOVI POVRATNICI IZ DIJASPORE!
      Rogo, bolje je u MNE milijardu puta, ovdje se sloboda dise punim plucima, tko to ne vidi,
      neka proba kod Kitarovicke.
      Neki su probali, pa se nisu proslavili “sa svojima” .
      Zato nemoj mi protiv Crne Gore, Cetinja i NAS PRIMITIVACA.
      IMA NAS PUNO, SVE CUJEMO I VIDIMO, CAK I DJAVOLOVE KOJI KASE U RAZNIM KUJNAMA KUHAJU- TAMO NJIMA.
      ZALUDNJA IM JE RABOTA,
      ZNAMO KO SU REMETILACKI ELEMENTI!
      Ostaj mi dobro, kupi Triestine u
      Pipera pa zovi ekipu na briskulu i tresetu.
      U Sibenik sam bila i gledala
      sie-sete, nazalost i tamo vonja na merde i klempavce, sve do Skradina.
      AMO CA.

   • Razumljivo je da se hrvatska zastava moze vihoriti samo na diplomatsko-konzularnim predstavnistvima!
    Sve ostalo je nacional-shovinosticko “namigivanje”,
    drzavi u kojoj se vijori “stijeg”.
    Poruka “drugima” je jasna!
    Pitaj onog razboritog Prcanjanina?
    Prica o hrvatskom srcu Crnoj Gori
    u ovom pitanju je najmanje iskrena. Gdje je zastava CRNE GORE?
    Ili ono iz umova HGI : “RUKE
    RUKAMA PRUZAMO?
    KOJE RUKE-KOJIM RUKAMA?
    NA KOJIM OSNOVAMA?
    BEZ ZASTAVE – znaci bez postovanja!
    Gdje je tu srce, gdje se djelo?
    Necemo srce na parce!
    Cijelo za cijelo, drugacije ne ide!
    Kome se to stiska srce u CG?
    Zasto, ocete da osim hrvata
    Parca postuju i drugi, petajite sve relevantne bandijere bez zadrske,
    bolje cemo se stovati AKO OCETE!
    AKO LI NE -TAMO VAMA , BATALITE DEMAGOGIJE.
    TOLIKO O LIJEPIM MANIRIMA I
    ZELJAMA CRNOJ GORI.
    RECITE PASTVI STO VAM PAPA NAPOMINJE DA RADITE U KOMUNIKACIJI SA “DRUGACIJIMA” I JERETICIMA!
    VI TO NE SLIJEDITE .

    • Komesarka
     Moram da te ispravim u nekim navodima koje si napisala
     U hrvatskoj javno isticanje ustaštva je zabranjeno zakonom,probaj da proštaš sa majicom sa likom Pavelića pe ćeš da vidiš kako ćeš proći, dok ovamo i u Srbiju šetati sa likom Draže je normalna stvar,
     Što se tiče auta to su 95 % rent a car vozila i stranci u njima koji dolaze ovamo ne ljetovanje a ne Hrvati.
     Kada pišeš piši objektivno, na Katedrali se vijori uvijek zastave Države Crne Gore kad su proslave,pored ostalih ,nego napiši da li je to slučaj sa crkvama Srpske crkve ? Sv.Nikole u Kotoru i ostalih ?
     Niđe nije bajno, budala i nacionalista ima svuđe manje više ,kao što mi imamo ovog dežurnog na Radio Skali ,bivšeg komunistu a sada četnika i odvjetnika četničkog ,takvih ti je mnogo u eks države Juge.
     Pozdrav

     • Da,svaki mujo svog konja hvali, moguce je da je tako sa crnogorskom zastavom na katedrali. Nisam uocila , jer u nju i ne zalazim, kao ni u dr. bogomolje. Slusam rkte vjernike koji se zale na “pohrvacivanje!”.
      A sto se tice objektivnosti, ne bih puno o tim licemjerjima !
      Dovoljno sam kontra druge bande komentarisala, tako da mi ni sa rvacke ne treba soli, mozda ni iz Paske solane!?
      Katolicka akcija, je ponovo na sceni, sa “krizarima” i dr. manifestantima – Sto hoce?
      Ako je zabranjeno ustastvo, sto ne umiju zidove po Dalmaciji sa simbolima klempavih ustasa, AP,
      ZAP , GUS, UNS I dr.?
      Sto ne rasarafe spomenik Mira Baresica, kao mi postamente Punisi Racicu i Pavlu Djurisicu?
      Je li to zakon samo na papiru ili je selektivan.
      Pogledaj onu plocu na ulazu u Dubrovnik – na Orsuli, kako rehabilitovase ustase koje su na kraju rata pobili partizani!
      Podji u Sudjuradj na Sipanu pa ces u onemu mandracu vidjeti isfarban repertoar ustaski !
      Ako nije koza, a ono rog jeste.
      A sto se tice auta, zaboravila sam pomenuti konjicu Autobusa , minibuseva i teretnih vozila rvackih- koji u lukrativne i komercijalne pohode, kod “mrskog crnogorskog agresora”, dolaze i odlaze – bez problema!
      Nemoj mene u odnose izmedju crkava po sistemu uporedjenja
      uplitati. Ponavljam:
      crkva je politicka brigada burzoazije (svaka)!
      Cinjenice su neumoljive , evo i
      nekadasnja Frankova Spanija trazi,
      po vijestima, sa You tubea, da se
      grobovi: Pavelica( iz Madrida) i
      Vjekoslava Maksa Luburica
      (iz Valensije) izmjeste iz Spanije
      u Rvacku ili gdjekud!
      Kakva ce se diskusija o Tome u Kitarovicevoj rvackoj o Tom pitanju povest.?
      Sto kazes , necemo o tome,
      krizari bi ” krizali” – koga ?
      A zasto hrvatski policajci zajedno sa nasima, patroliraju Budvom,
      pa zbog turista iz hrvatske- ima
      ih, dobro dosli dragi gosti.
      I mi smo tamo ( malo manje)
      dragi gosti (mnogima)!
      A sto se majica tice, bez straha
      bih majicu sa Titom nosila svuda, pa i u rvackoj, cak i po cijenu
      sudbine Avgusta Cesareca-ako znas kako je prosao kao i drugih 4
      hrvatskih knjizevnika u NDH i
      Krleza , za malo!

 6. Jel Hrvacke države ili Rimske države-Vatikana -sa kojom naša domovina-ima regularne diplomatske odnose-i svoga-bogu mi veleposlanika?
  Dragi “pokretaši”-pitam,jer svake godine na dan svetoga Tripuna-početkom veljaće-na baladur nema zastave Rimske države-no se viori strana zastava-države koja nema nikakvije imovinsko pravnije veza sa crkvom svetoga Tripuna..A ako i ima-onda molim perimo/perite i sve zastave država-koje baštine Rimokatoličku vjeru”! Jer naša opština među rimokatolicam ima-nemanje i drugih narodnost-osim Hrvatske…?!!
  Ja ve molim-ne zabadajte/ne zabadajmo trn u zdravu nogu! Pokušajte riješiti problem sa državom Srbijom-sa kojom ste krenuli u ABlejalicu-kontrarevoluciju 1988/1989 pod samarima kasapina i grobara sa Dedinja-za”spas srpstva i kosova”..
  I na ultimu od ultime-pitam ,jer sam vas pitao ovo isto prije dva tri dana..”Ko brani Crnoj Gori-da svoje crkveno politčko šporke odnose riješi ustavom i zakonom-na sliku Engleske-koja ima svoju neovisnu crkvu i cjelokupnu imovinu-mimo Vatikana i drugih crkava..O kojoj se stara i sa njom upravlja Engleska Kruna-Kralj/Kraljica..stoljećima/vjekovima..

  P.S. ..da zaključim-da vas više ne teretim-a polazeći da ste svi preko mjere-privrženi matici zemlji Crnoj Gori i njenim crkvama…vjerama-nacijama.-predlažem da u novome zakonu o vjeroispovijesti(svih vjera i nacija)-na teritoriji naše domovine i ostalim “bezveznim stvarima-pitanjima-najčešće “ludijema i bezočnijema-radovanje” ..CRKVENO PITANJE ” riješi na sledeći nači:
  1. Sva crkovna imovina/svih vjeroispovijesti/..da se posili Boga/Alaha proglasi za DRŽAVNOM IMOVINOM države Crne Gore! O kojoj ima da se stara Država Crna Gora!
  2.Svim crkvama upravljaju njihovi Crkveni Velestotojnici /Mitropolit-Prabiiskup-Muftija..i sl. I svi oni upravljaju-crkvama u skladu sa svojim kanonima-a u dogovoru sa Prešednikom Države Crne Gore.
  Njih -Veledostojnike na te položaje postavljaju njihovi vrhovni organi..uz Saglasnost Prešedenika Države Crne Gore,bez čije saglanosti nije validno nihovo rukopoloženije..!
  Ja bih ovako!
  A vi kako ve volja?
  Ako nećete-vaša volja! Ali,ali od bruke i sramote što činite evo bezmalo trideset godina-uteći nećete,pa da ste svi potomci Petrovića Njegoša..!!!
  Lijepe želje i pozdrave šaljem Vama iz ubavog Don Nikovog(Lukovića)..Prčanja!!!
  “Svak se rodi da po jednom umre-Vaša bruka i sramota-što činite ovome narodu-TRAJĆE DOVIJEKA(Njegoš)”!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].