JKP Kotor potpisalo ugovor sa Delegacijom EU u Crnoj Gori

0
sa otpadom treba ekonomično

Javno komunalno preduzeće Kotor je potpisalo ugovor sa Delegacijom Evropske Unije u Crnoj Gori o početku realizaciji projekta “Uspostavljanje kompostiranja i primarne selekcije u Kotoru, Tivtu, Budvi i Herceg Novom”.

Kotorsko komunalno preduzeće je  nosilac projekta, a partneri na projektu su Komunalna preduzeća iz Tivta, Budve, Herceg Novog i NVO Eko centar “Delfin”.

Izgradnjom prve kompostane u Crnoj Gori, komunalna preduzeća pomenutih opština, imaju za cilj unapređenje sistema odlaganja i upravljanja zelenim otpadom u skladu sa standardima Evropske Unije.

Projekom su obezbijeđena sredstva za izgradnju kompostane, površine 600 m2 koja će se nalaziti na Imanju JKP Kotor u Kavču.

Takođe su obezbijeđena sredstva za  nabavku opreme za kompostiranje, drobilicu, 24 kontejnera za zeleni otpad, 3 pres kontejnera i 150 kontejnera za primarnu selekciju.

Zeleni otpad predstavlja veliki dugogodišnji problem za sve četiri primorske opštine, u kojima će se realizovati projekat, zbog bujne vegetacije tokom cijele godine.

Analiza je pokazala, da se na području projektih opština, svakog dana tom godine sakupi oko 10 kubnih metara zelenog otpada.

Uvođenjem kompostiranja, i na taj način prerade zelenog otpada, navedene opštine će smanjiti ukupnu količinu otpada koju će odvoziti na deponiju.

Dobijeni humus komunalna preduzeća iz Kotora, Tivta, Budve i Hercge Novog će koristiti za održavanje javnih zelenih površina.

Realizacija projekta će trajati 18 mjeseci tokom koje je planirana i informativno-edukativna kampanja na temu kompostiranja i primarne selekcije, koju će sprovoditi partner na projektu NVO Eko centar “Delfin”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]