Joanikije izabrao Demokrate, a hoće li SPC njega?

0

Izbori u Nikšiću pokazali su DF-u da im je savez Bečića i Krivokapića odnio glasove, i da će za svake naredne izbore morati i te kako da se potrude da povrate povjerenje birača. To može samo preko Srpske pravoslavne crkve.

Piše: Vesna Šofranac

Posljednjih dana kruže glasine kako su lideri Demokratskog fronta tražili pomoć predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da, navodno, utiče na administratora Mitropolije crnogorsko-primorske episkopa Joanikija da se ponovo okrene DF-u, umjesto Demokratama, čijem se lideru Aleksi Bečiću otvoreno zahvalio za doprinos u usvajanju izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Takođe se spekuliše kako očekuju da srpski predsjednik posreduje između Joanikija i srpskog patrijarha Porfirija, te da se na taj način uticaj Srpske crkve u Crnoj Gori pojača, budući da je nakon smrti mitropolita Amfilohija, ipak oslabio.

Da li u tome ima istine ili je riječ o spekulacijama, možemo samo da nagađamo, ali da se nešto dešava još od nikšićkih izbora kada je Joanikije otvoreno stao iza Demokrata i liste u čijem je formiranju učestvovao premijer Zdravko Krivokapić, više je nego očigledno. Na to ukazuje i jučerašnje saopštenje DF-a u kojem, istina vrlo oprezno, ali dovoljno rječito skreću pažnju Joanikiju da zasluga za usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti pripada najviše DF-u koji ima 21 poslanika u parlamentu, a Demokrate 10. Prije zvaničnog saopštenja DF, oglasio se lider PzP Nebojša Medojević koji je na svom FB nalogu napisao da to što se dešava na relaciji Demokrate – Joanikije nije pošteno.

Za profesora Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta dr Žarka Koraća izbor novog mitropolita pokazaće koja je struja u duboko podijeljenoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi jača, da li ona koja hoće centralizovanu crkvenu vlast, čime bi novi vladika MCP u Crnoj Gori imao značaj u ravni u kojoj ga imaju vladike Bački, Sremski, Banatski… ili bi se sačuvala izvjesna autonomija koja je postojala dok je na čelu MCP bio Amfilohije.

 

“Sumnjam da će se srpski predsjednik zbog DF-a mnogo miješati u izbor mitropolita u Crnoj Gori, jer njemu u ovom trenutku ne treba nikakva konfrotacija sa vrhom SPC, budući da mu je njihova podrška izuzetno značajna u pregovorima sa Kosovom. Moguće da ima istine u tome da su mu se obraćali predstavnici DF-a ili, ako nisu, da će tražiti njegovu pomoć, s obzirom na podršku koju od Vučića imaju, ali srpski predsjednik ne smije preći crtu u odnosima sa SPC, koja je duboko podijeljena, i u kojoj veliki uticaj ima Irinej Bulović, čiji je novi srpski patrijarh Porfirije, učenik. On za promjene, sve i da ih želi, za sada nema snage”, kaže Korać.

Izbor mitropolita MCP, kako ocjenjuje Korać, dovešće do još većih nesuglasica između koalicionih partnera u novoj vlasti, gdje će na jednoj strani biti Demokratski front, a na drugoj Demokrate i premijer Krivokapić.

Izbori u Nikšiću pokazali su DF-u da im je savez Bečića i Krivokapića odnio glasove, i da će za svake naredne izbore morati i te kako da se potrude da povrate povjerenje birača. To može samo preko Srpske pravoslavne crkve.

“Crna Gora je u ovom trenutku jedan veliki lonac koji se kuva, i u kojem je Amfilohijev nasljednik dio te priče koja se krčka. Biće interesantno što će se dešavati za koji mjesec, jer vrlo brzo dolazi vrijeme kada će DF i SNP morati da odgovore gdje su oni na političkoj sceni Crne Gore. Šta ako im Demokrate uzmu glasove u Herceg Novom, Budvi, potom Beranama, gdje se ove godine održavaju lokalni izbori?”, pita Korać.

Predsjednik Vlade je, dodaje, očigledno izabrao stranu i stao uz Demokrate, iako sve duguje Demokratskom frontu, kao i SNP-u.

“Joanikije otvoreno podržava Demokrate i Krivokapića i DF se buni protiv toga. Osim toga, sumnjaju da bi u perspektivi moglo doći do neke koalicije između DPS-a i Demokrata. To sada izgleda apstraktno, ali vidjeli ste da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao daleko najiskusniji političar, otvorio ta vrata, jer DPS neće moći sam. Još je to sve daleko, ali mogućnosti postoje, a sve to unosi dodatnu nervozu u redove Demokratskog fronta”, ocjenjuje Korać.

aktuelno

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]