Joanikije: Razorena kapela se umnožava, veliki zamah će se završiti kada se vrati na Lovćen

3

Razorena lovćenska kapela koja se žrtvovala, stalno se umnožava i na takav način će se cijeli jedan veliki zamah kapele završiti kada se vrati ona opet na Lovćen, “u sazvežđu velikom lovćenskih kapela svuda po srpskim zemljama”, rekao je novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, prenosi Nova.rs.

Joanikije je to kazao u beogradskom Zvezdara teatru, gdje mu je, kao poklon namijenjen obnovi kapele na ognjištu patrijarha srpskog Gavrila Dožića u Vrujicima u Morači, uručen prihod od 24. večeri poezije Matije Bećkovića.

“Njegov nasljednik, takođe mitropolit Amfilohije, rođen nedaleko do njega, sjetio se da obnovi na njegovom ognjištu kapelu, u obliku kapele na Lovćenu. Kao što znate, takvih kapela je u Crnoj Gori 19, i ako Bog da, da se to sastavi i da se napravi ona jedna na vrhu Lovćena, jer je nemoguće da svuda budu, a ne na Lovćenu”, kazao je Bećković, dodajući da Amfilohije nije mogao da ima dostojnijeg nasljednika od Joanikija.

Joanikije je rekao da je Bećković sve vrijeme svojom poezijom “gradio crkvu i obnavljao Njegoševu kapelu na Lovćenu, a sada je to potvrdio i ovim činom”.

“On to uzdiže do onog stepena razumijevanja da je ovog prilog od poezije za crkvu koja se gradi za pokoj duši, za spomen velikog mučenika, ispovjednika, patrijarha srpskog Gavrila Dožića, koja se gradi u njegovom rodnom mjestu Vrujicama. Ona je slika lovćenske kapele”, rekao je Joanikije.

Dodao je da je patrijarh Gavrilo Dožić zaslužio kao mučenik, krstonosac, ispovjednik da mu se podigne crkva u obliku lovćenske kapele jer je prvi obnovio onu razorenu sa kraljem Aleksandrom, koji je dao novac da se obnovi ta svetinja, i prvi koji je spriječio da se tamo umjesto kapele podigne mauzolej i njegova odluka je bila ključna prilikom te prve obnove.

“A koliko mi se čini, razorena lovćenska kapela koja se žrtvovala, stalno se umnožava i na takav način će se cio jedan veliki zamah kapele završiti kada se vrati ona opet na Lovćen u sazvežđu velikom lovćenskih kapela svuda po srpskim zemljama”, rekao je Joanikije.

cdm

3 KOMENTARI

 1. Ajde Joradane ne klepeći, odstupi sa litijašima Vladanovim!
  Nije ti ođe Treb,inje , ostavi se lažnog crnogorčenja i uspavljivanja neukih .
  Definitivno, Crnogorac nisi.
  Ti si pajac političkog kupleraja !

 2. Prihod od večeri poezije??
  Mogu misliti koliki e….
  Ovakve umne izjave i kombinaciju riječi ,mogu neznaveni slušati,a naravno i “razumjet”
  Pa da vidimo još jednu limenu kapelu na Lovćenu,i da se zajedno smijemo

 3. …BANJANINU-“KOMIŠIJO” NA KOJU-“RAZORENU KAPELU MISLIŠ”?..DAL NA ONU ŠTO SU RAZORILI AUSTROUGARI NA STARU PRAVOSLAVNU GODINU-1916-KADA JE KAPITULIRALA SLAVNA CRNA GORA SAMO 8.DANA POSLIJED VELIKE JUNAĆKE POBJEDE CRNOGORACA I BOKEZA NA-O BOŽIĆU NA MOJKVCU PROTIV AUSTRIJANA I NJIHOVIH SABORCA-KOJI SU 1.DECEMBRA 1918.godine STVORII -KRVAVU I SRAMOTNU “NRACKU TROJEDNU SER BA-KRVATA-SLOVENACA” KRALJEVINU JUGOSLAVJU kralja KERAĐORĐEVĆA-BEZ UČEŠĆA STARE DRŽAVE CRNE GORE-KOJU JE SVIJET PRIZNAO 1878. GODINE -NA BERLINSKOM KONGRESU U BELIINU?..ILI MISLIŠ “KOMŠIJA”-NA ONU ŠTO JE “PODIGAO” KRVNIK CRNE GORE KRVAVI KRALJ LESO KERAĐORĐEVIĆ-1924/1925.godin?-KOJA JE OBURDANA -PRI IZGRADNJI MAUZOLEJA NA LOVĆENU?I NA NJENO MJESTO OZIDANO GUVNO-NA KOJE ĆE MO VAS NEPOSLUŠNE -POPOV I ĐAKONE-KAO I “RAZNORAZNE “MANDIĆE,KNEŽEVIĆE,MEDOJEVIĆE I INE SRBIJANSKE SLUGE -UPREZATI I SA VAMA ŽITO-ZANOVET MLATITI NA LOVĆENSO GUVNO-ISPOD MAU ZOLEJA-DRAGI..UPREGNUTI “KOMŠIJA”?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].