Jokić nagradio kotorske vatrogasce značajno manjom platom

20
Nenad Krivokapić

Nenad Krivokapić

Redakciju Skala radija danas je posjetio Nenad Krivokapić, predsjednik sindikata kotorskih vatrogasaca. On nije krio ogorčenje odnosom kotorske vlasti prema vatrogascima, koji su veći dio ljeta proveli na terenu.
Predsjednik kotorske opštine Vladimir Jokić šokirao je pripadnike Službe zaštite i spašavanja. Avgustavska plata manja je u prosjeku za 30%. Jokić je, kako saznajemo jedini u Crnoj Gori primijenio samo Zakon o zaradama lokalnih službenika i namještenika i to isključivo na pripadnike Službe zaštite i spašavanja, ne uvažavajući u isto vrijeme Zakon o zaštiti i spašavanju koji ovo pitanje drugačije tretira. Po tom Zakonu, kaže Krivokapić, pripadnicima Službe zaštite i spašavanja, na platu koju dobijaju po Zakonu o zaradama lokalnih službenika i namještenika, uvećanu za 30%, kako je bilo do sada, dodaje se 20% minimum na otežane uslove rada i 10% na pripravnost.
Da ne bi bilo zabune, sa ovim procentima kotorski vatrogasci bi imali istu platu kao i do sada. Ni cent više, jasan je Krivokapić.
U isto vrijeme službenicima i namještenicima lokalne uprave nije smanjena plata. Čak je i povećana.
Kako smo obaviješteni, kaže Krivokapić, Jokićeva administracija će tražiti tumačenje Ministarstva finansije. Zašto to sada nije uradila i zašto je isplatila plate za avgust koje su vatrogascima umanjene od 150 do 250 eura, zavisno od dužine staža i radnog mjesta koje pokrivaju po sistematizaciji, zna samo kotorska administracija.
Vatrogasci su ogorčeni. Ovaj potez kotorske vlasti svi u Službi zaštite doživljavaju kao direktan udar na njih i njihovu egzistenciju. Tim prije što su lokalne vlasti u svim opštinama u Crnoj Gori za vatrogasce imale poseban senzibilitet i nikome na pamet nije padalo da im smanjuje plate, rezignirano govori Krivokapić. Nije potrebno govoriti o mjesecima borbe sa vatrenom stihijom, danima i noćima provedenih na terenu, u uslovima koji su svakodnevno ugrožavali život svakog pripadnika Službe. I dok su nam se svi zahvaljivalji i čestitali na odlično obavljenom poslu, dobijamo šamar od naše opštine. Pritom nam niko od njih nije objasnio što su nam i zašto ovo sve uradili, kaže Krivokapić
Pripadnici kotorske Službe zaštite i spašavanja neće prihvatiti ovakvo poniženje. Neće prihvatiti nikakvo rješenje koje nije u skladu sa zakonima naše države. Biće odlučni u odbrani vlastitih interesa, isto onako kao što su odlučni da profesionalno brane i odbrane ljudske živote i imovinu svakoga pojedinca, lokalne uprave i države kojoj bezrezervno pripadaju.
Ukoliko se plate ne vrate na staro, odnosno usklade sa Zakonom o zaštiti i spašavanju, kotorski vatrogasci će preduzete sve radikalne korake kako bi zaštitili svoja prave. Pritom će obavijetiti sve domaće i međunarodne faktore koji prate ovu oblast, odlučan je Krivokapić. On je posebno ponosan, baš kao i njegove kolege što su vatrogasci iz čitave Crne Gore spremni da dođu u Kotor i pokažu na djelu solidarnost sa kolegama iz Kotora, isto onako kako to rade prilikom požara na terenu. Odlučno i složno.

20 KOMENTARI

 1. Da je Jokiću zapalila kuća ili stan po meni vatrogasci ne bi trebalo gasiti pa neka gori do temelja. Sram vas bilo Jokiću kakav ste vi čovjek i odmah da ste podnijeli ostavku.

 2. …gospodine Ljuta-prepoznatljivog stila-pedigrea OLITI race-pasmine.pod raznim špic zametima-godinama po ovom Portalu-počev od sela HUMAC-preo Adio Mare-Borote-maki mali3..mutite li mutite-svađate braću međuse-ka i vi što ste pokušali prije dvadestak godina u Kotoru-pa kad postaste značajka-u toj partiji-otkriju vas da radite protiv njih..špijajući ih “ko se i kad upisao u svoju pripadajuću partiju”- I VI EPRESNO…kod vaših komšija-ANBelke …”o bože moj ko sve ulazi u” Hajde Gospodine Iš?! I tako zaradiste nogu u obraze-pardon u gu…i ostaste brez funkcije-“odmag do prešednika”?! Batalite se dragi Đikica- alijas ajilI ućilejiB..ćorava posla! Niko vam ne brani da “srbujete”-jer da nebijaše krvavije karađorđevika-najviših krvnika CRNOGORACA PETROVIĆA NJEGOŠA ..vami preci nebiše gradili u toj i takvoj kvavoj kraljevini-palc na primorje…?! Odmorite-i dobro vami činjelo!!! Nažalost glavi vašoj PORAVKE-remonta nema!!! ..Jednio transplatacijom teste -sa asina ili bovia-drito na “vaša junačka ramena”…?!!!
  Dražesni Đikice….kupi vodokotlić-kumim te bogom..dako izdušiš..i da manje vonjaš?

 3. Najbolja bi ušteda bila da se vatrogasci posalju kućama a vatrogasna vozila prodaju kao sto je Jokic ucinio sa opštinskim audijem pa ćemo čekat da nam nebo pošalje kišu da se požari ugase.

 4. Definitivno nepopularan potez kotorske vlasti ali izgleda po zakonu.

  Mislim da kritike treba uputit onome ko je donio takav zakon, a ne nekome ko konacno primjenjuje zakon.

 5. Jokiću sram te bilo, dabogda tebi i tvojima koji ste donjeli takvu odluku ,njihove vam pomoći trebalo !!!

  • eto kotoranin kune kao Amfilohije…
   kakve veze ima Jokic sa platama i zakonom….kao prvo predstavnik vatrogasaca se trebao obratiti opstinskoj sluzbi i njihovoj pravnoj sluzbi i to rijesiti u miru i po zakonu….Szo se tice ucestvovanja u gasenju pozara u drugim opszinama drzava je morala da ih debelo nagradi pogotovo sto je omanula u prevenciji….
   Prijetnje ovog tipa ne pripadaju kotorskoj kulturi a za sve postoji sud….

   • Ljuta ne dao Bog da kunem kao Amfilohije ,sotonom bi me zvali,
    Jokić kao predsjednik opštine mogao je da spriječi ovu bruku-sramotu jer je Vatrogasnica Kotor pod indigerencijom kotorske opštine,samo da je htio,
    a ovako obrukao i sebe i opštinu koju predstavlja, čak se i svojim simpatizerima zgadio, ali iza toga leže druge stvari…
    Komandiru kotorske vatrogasnice ne mogu ništa naći jer je dobar, stručan i pošten čovjek, koga poštuju svi u kotoru, pa se onda udara ovako nisko jer mu je otac glavni urednik Radio Skale,
    Ljuta, da je Jokić imao obraza i mu.a mogao ih je častit platom viška iz opštinskog budžete za intervencije koje su imali ove sezone ,svi bi odbornici kotorskog parlamenta to podržali ,a ovako ostade za bruku i sramotu do vijeka !!!

 6. Valjda mu mama Drage -Skupstina dozvoli da PRIMIJENI ZAKON CRNE GORE ! A kako ce znat ista kada sekretari polazu drzavne ispite i vrsi se rokada i smjena sekretara koji nijesu imali ni godinu staza a joce da puste korjene ! VATROGASCI, SPASIOCI GRADA KOTORA UZ VAS SMO ! I trebao bi gradonacelnik da zna da ima najboljeg mladog vatrogasca u Crnoj Gori ! i da mu bude cast sto je u njegovoj opstini

  • shut up …sa ljubljenjem guze…
   svi pametni postuju vatrogasce i ako je greska ispravit ce se PO ZAKONU A NE PO ZELJI JOKICA ILI BILO KOGA DRUGOGA …mislim da niti jedan aktivni vatrogasac ne bi smio imati platu ispod 1000eura jer im je ipak zivot u opasnosti pri svakoj akciji na trtenu

   • …GOSPAR Ljuta Capurice..? SVAKO JE MJESTO TEŠKO I OPASNO-ALI VAŠE JE NAJOPSANIJE-KAD VI IZLAZITE-ULAZITE U i IZ gu…NA ČISTI VAZDUH-JER MORATE DA PAZITE NA DEKOMPRESIJU-DA VAS NE UGUŠI ARIJA-IZALEĐI iz tuđih gu….?

 7. A što ste očekivali od Jokića. On je obiša vatrogasce kad su sve završili. Da mu se ne uždi zadnjica. Valjda neće još dugo a našim vatrogascima želim da se ne sjekiraju. Gorih nije dolazilo a neće ni oni dovijek. Glavu gore junaci.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].