Jokiću, promijeni zastavu na San Đovaniju da se ne brukamo pred svijetom

14

 

Za nekoliko dana Crna Gora će proslaviti Dan nezavisnosti.

Svečane prijeme upriliće predsjednici Države, Skupštine i Vlade.

Biće to prilika da se svi oni kojima je Crna Gora na srcu prisjete 21. maja 2006. godine, kada je naša domovina na referendumu obnovila državnu samostalnost.

Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu je glasalo 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača.

Crnogorsku nezavisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 odsto.

Crna Gora je morala da preskoči prag od 55 % kako bi povratila svoju nezavisnost, što je nepravda nezabilježena u analima slobodnog izražavanje volje građana jedne države.

Kotor, koji ima koalicionu vlast sačinjenu od Demokratskog fronta, Demokrata, SDP-a, URE potpomognuta SNP-om prošle godine nije slavio ovaj datum.

Rijetki su oni gradovi čija je lokalna uprava odlučila da ignoriše jedan od najvećih nacionalnih praznika.

Jedan od njih je Kotor, grad svjetske kulturne i prirodne baštine.

Za vlast u prijestonici kulture, 21. maj 2017. godine bio je dan kao i svaki drugi.

Ni zastave, ni pjesme, ni sportske niti kulturne manifestacije.

Ukinuto je sve što bi podsjećalo na nacionalni simbol Crne Gore.

Tako je odlučio Vladimir Jokić, tada samo nekoliko mjeseci na funkciji predsjednika kotorske opštine Kotor.

Čak je naredio, on i njegova koaliciona vlast, da Komunalna policija hitno ukloni baner DPS-a koji je bio postavljen u čast Dana nezavisnosti.

Ovo za njega i njegove kolege iz vlasti nije bio državni praznik.

Prošle godine nije slavio ni Jokićev koalicioni partner SDP.

Valjda je parola “Za stolicu sve, pa i Crnu Goru“ iako nenapisana, jasna i onih navodnih Crnogoraca iz sve minijaturnije URE.

Na sreću, ima u Kotoru znatno više onih kojima je Crna Gora na srcu i koji ovaj dan slave i istinski osjećaju.

Svi ostali su samo u prolazu.

Danas nam je naš prijatelj poslao fotografije crnogorske zastave postavljene na vrh San Đovanija.

Pocijepana i u resama čeka da je neko promijeni kako se ne bi brukali pred našim prijateljima i sve većim brojem turista koji se čudu ne mogu načuditi kako se ponašamo prema našim znamenjima.

Njima nije moguće objasniti da je vlast u Kotoru protiv Crne Gore i njenih nacionalnih simbola.

U njihovim zemljama toga nema niti može biti.

Ostaje da se nadamo da će se Dan nezavisnosti u Kotoru ipak obilježiti i da međusobno posvađana vlast nije mjerilo odnosa građana Crne Gore prema svojoj državi.

Nadamo se da će se u međuvremenu neko sjetiti da promijeni zastavu i da o njoj brine, jer je to naš obraz, naše dostojanstvo, naša čast i čojstvo.

Slavko Mandić

14 KOMENTARI

 1. Zvjezdan je casno i vaspitano momce i dok je radio dje je radio nije se trebalo brinut za izbucane zastave i za praznike. Sve je bilo po regulama, no mrdnite zadebljala mesa od śedanja pa rabotajte, trazili ste.

 2. Treba da se stavi nova i veća zastava na San Giovanni jer je uvjek tu i bila tačno da označi granicu dokle je crna gora a dole ispod naša lipa Boka.

 3. Jos vecu zastavu staviti, ogromnu! Pa kad zapuva vjetar, kako bi je bilo lijepo vidjet!
  Sramno da nadlezni nemaju nikakav osjecaj ljubavi prema drzavi, a o osjecaju za lijepo ni da ne govorimo!

  Sramota za opstinare da se stide zastave svoje drzave, ali im ne smetaju pare koje mazu!

 4. Zastavu ce promijeniti Zvijezdan Santic, onaj isti koji je skinuo, pa 2 dana kasnije postavio na San Giovanni proslog ljeta. To bar zna cio Kotor. Nema sekiracije i brige oko toga. Ne morate ovo ni objavljivati jer je ovo poznato.

  • Treba zamjeniti pocjepanu zastavu i staviti novu, duplo veću (naravno Crnogorsku) da se vijori i da je svi mogu viđeti sa naše Kotorske rive. To je naš ponos i tako treba da bude!
   Jokiću, pod hitno da narediš Potpari da stavi novu zastavu.
   Iako mu nije pri srcu, barem mu krasi Kotorske Bedeme koji mu debelo dobro “PUNE ŠPAGOVE”

   • Ne znam ko je taj tip Potpara, ali izgleda da mu nasa zastava i nije bas pri srcu? E da moze, onda bi bas njemu naredio da je podigne na jarbol, i da se izjede od muke sto je mora gledat xaxaxa
    Cus Potpara, odakle je taj dosao?

   • Moj grade,
    Nemoj da naređuje Potpari jer će stavit onu sa četiri ocila ,ili onu crnu sa mrtvačkom glavom što su mu je đede nosio kada su branili Pljevlja zajedno sa italijanskim fašistima od napada Partizanskih odreda.
    Pozdrav

  • Zvjezdan je zvijezda ovoga grada vazda spreman pomoći kao što mu je i otac. Ostavite ga na mir ludani i ne zloupotrebljavajte ovaj portal.

 5. …a đe bio kraj našoj domovini…da je 1988-1989 godine.imala ovoliko “crnogoraca”-kad su ovi isti ondašnji “srbi” bili posvećeni-(“niko ka oni”?) poštovanju simbola i prolivene krvi za slobodu ondašnje SR Crne Gore-SFRJ ? Ili da nije bilo one V A Š E rike-torokanja ..”za spas srpstva i kosova”-koje je odjekivalo pjacama i pjacetama staroga grada-ispod slika gudina i kasapina sa Dedinja..!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.