Joksimović: Stepen obolijevanja od korone 15% niži

0
Milko Joksimović

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Milko Joksimović kazao je da je u posljednjih 14 dana stepen obolijevanja od koronavirusa niži 15 odsto u odnosu na prethodni period.

Istakao je da se može primijetiti poboljšanje kada je riječ o broju inficiranih, ali da je situacija i dalje ozbiljna.

Joksimović je poručio da se vakcinacija može očekivati najvjerovatnije u februaru.

Trenutne mjere, kako je kazao za TVCG, nijesu mnogo drugačije od mjera koje su bile na snazi prije njih.

“To je set mjera, gdje ima restriktivnih mjera i ustupaka. Ono što mogu da kažem je da se u posljednjoj sedmici može primijetiti blago poboljšanje iako je situacija i dalje vrlo složena. Kada poredite broj oboljelih iz dana u dan, pa primjer u posljednje dvije sedmice, kada uporedimo posljednjih 14 dana i 14 dana prije toga, ipak se može primijetiti poboljšanje. Ta stopa je oko 15 odsto niža nego u posljednjoj nedjelji ili u prvoj polovini decembra”, kazao je Joksimović.

Situacija je, kako je rekao, i dalje vrlo ozbiljna, ali imamo neke pokazatelje koji govore da je došlo do stabilizovanja I blagog poboljšanja.

“Ipak, ne možemo biti zadovoljni jer je broj oboljelih na dnevnom nivou, kao i broj umrlih veoma visok”, kazao je on.

Ističe da u IJZ-u nijesu bili za potpuno zaključavanje, ali jesu za jedan set restriktivnijih mjera dodatno.

“Na kraju je usvojen jedan set mjera koje jesu restriktivne, određeni dio nije usvojen. Međutim, moram da kažem da su i ove mjere dobre ako se poštuju”, kazao je Joksimović.

Svako okupljanje je rizik

Govoreći o vjerskim okupljanjima, kazao je da je epidemiolozima nevažno kako se koji skup zove i da je miješanje ljudi epidemiološki rizik.

“Da li nešto u određenom momentu ima prednost, da li se neko osjeća više ili manje zakinutim to je sasvim druga stvar. Kontrolni mehanizam je sasvim druga stvar”, kazao je on.

Govoreći o jučerašnjem protestu ispred Skupštine i daljim najavljenim okupljanjima, Joksimović kaže da će to neizbježno usloviti povećanje broja oboljelih.

Smatra da ako se sadašnji set mjera bude poštovao, da neće biti potrebe za njihovim pooštravanjima.

“Poručujem građanima da, najbolji poklon koji mogu da daju bližnjima, je da ostanu u krugu svojih užih porodica i da ove praznike treba tako ispratiti, uz nadu da ćemo već narednu uz sve nove mjere i vakcinaciju, dočekati kako treba”, kazao je on.

Vakcinacija najvjerovatnije u februaru

Istakao je da IJZ ima sasvim dovoljan broj PCR testova.

“Rezultati se dobijaju u roku od 24 sata što je, ja mislim, potpuno prihvatljivo, ne samo kod nas, nego i bilo gdje na svijetu. Brzi testovi se rade u Domovima zdravlja, koliko znam, u nekim Domovima ih ima više, u nekim manje, ali to nije u nadležnosti IJZ-a”, dodao je on.

Tim IJZ-a radi na planu vakcinacije.

“Mi očekujemo da dođemo do vakcina na dva ili tri načina. Najveći broj očekujemo preko Kovaks mehanizma ili kovaks platforme, nadamo se već u februaru, ali sa datumima je teško licitirati. Drugi način je, juče je EU usvojila set mjera pomoći Zapadnom Balkanu, preko kojeg možemo očekivati isporuku takođe određenih manjih doza vakcina. Ono što moram ključno da kažem građanima je da ne možemo očekivati da se svi brzo vakcinišemo, to nije tako samo kod nas, već u cijelom svijetu. Moramo se malo strpiti, vakcina je već na pragu”, zaključio je Joksimović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]