Još nema lijeka za buku u kotorskom starom gradu

4
Kotor, stari grad

Dragana Knežević

U starom kotorskom gradu i dalje se iz pojedinih i nedodirljivih lokala čuje muzika do daske, od koje stanovnici nemaju sna.

Decenijski problem za koji je stara, ali i nova vlast u Kotoru obećavala rješenje.

Bez uspjeha, jer rješenja još uvijek nema na vidiku.

Ipak ima nekih pomaka, budući da je u zidinama drevnog grada 2003. i 2004. godine bilo oko 80 kafića iz kojih je do zore treštala glasna muzika.

Danas ih je samo nekoliko.

“Buka u starom gradu datira još od 90-godina. Građani se žele. Pisali su peticije. Organizovali sa Mjesnom zajednicom Stari grad zborove građana. Sa opštinom i javne rasprave”, podsjeća za Skala radio Dragana Knežević, predsjednica ove Mjesne zajednice.

Bile su burne rasprave i sa ugostiteljima i predstavnicima vlasti i po pravilu je zaključak da se pronađu kompromisna rješenja ili da se zatvaraju objekti.

Na naše pitanje koliko u rješavanju ovog  problema Mjesna zajednica ima udjela i može li pomoći, Kneževićeva je odgovorila da oni nemaju ta ovlašćenja.

Problem na žalost postoji i po riječima Kneževićeve postojaće još.

Stalna je priča kako je Kotor mrtav grad zimi, a po mišljenju naše sagovornice, Kotor neće oživjeti agresivna muzika koja vrišti svu noć.

“To je primorski grad koji zimu zimuje na svoj određeni način. Ako se o nekom pomaku može govoriti kada je buka u pitanju, onda je to činjenica da su pojedini kafići u međuvremenu postali restorani u kojima se sa tehno muzike i hevi metala prešlo na tamburice i gitare”, kazala je ona.

To je rješenje, smatra Kneževićeva, koja podsjeća da u Kotoru postoji diskoteka u Kotoru za mlade, kao i noćni klubovi, a buka nam ostaje i dalje po pjacetama i kaletama Kotora.

Na koji je način eliminisati, Kneževićeva nema odgovor koji se u Kotoru godinama traži.

4 KOMENTARI

  1. Svakome pametnom covjeku mora biti jasno, da se oni rugaju sa svima nama. Uzmimo.Tabacinu za primjer: toliko nepropisno parkiranih vozila svaki dan, mali parking zaprjecen sa obe strane, pa ljudi moji, da oni svi placaju kazne, zar bi isti vozaci svaki dan pravili isti prekrsaj. Jedino im priznajem , da se umore ljepeci njihove plave trake oko vozila, to onako kako kome. Na zalost, pomirimo se sa time. Ko zna mozda nas i pritvore zbog ove istine koju iznosimo. Mozda im ovo ne odgovara. Ajde da vidimo.

  2. Treba pronaci ljek za komunalnu policiju. Da oni ozdrave, pa da konacno krenu na nedodirljive.Neka isti objasne ovom nesretnom narodu, ko ih sprjecava da jednom zauvjek rjese ovaj problem, ako je u njihovoj nadleznosti. A isto tako ako nije, neka se oglase i vise konkretno odgovore svima nama, ko je zaduzen za nedodirljive…

    • Da, problem je u Kom.policiji i neefikasnosti Prekršajnih sudova. Nije isključeno da su neki kom.policajci u sprezi sa “proizvožačima buke”. Nedavno je jedan odbornik u kotorskom parlamentu iznio vlastiti primjer, koji opravdano ukazuje na zastrašujuću i opasnu spregu pojedinih kom.policajaca i vlasnika kafića. Naime, zbog nesnosne muzičke buke u prizemlju zgrade u kojoj stanuje, u 02:00 poslije ponoći, nazvao je Kom.policiju. Ni dva minuta poslije toga, muzika je značajno utihnula. Petnaestak minuta kasnije muzika je sasvim ugašena. Ni minut poslije toga (odbornik sve posmatra sa prozora svoje sobe) došla su dvojica kom.policajaca, ušli u kafić i, konstatovali – uredno stanje bez buke(!) Dalji komentar nije potreban.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].