Jotovanje može, ali u emisijama Redakcije na jeziku manje brojnih naroda

0
Boris Raonić

Jotovanje može, ali u emisijama Redakcije na jeziku manje brojnih naroda

Urednik Prvog programa Radija CG Milutin Tomašević obavijestio je, u četvrtak 19. januara, novinara te medijske kuće da za njega više nema mjesta u informativnim emisijama toga glasila. Tu odluku obrazložio je pritiskom koji na njega vrši menadžment kuće zbog toga što „sporni“ novinar koristi jotovanu verziju crnogorskog jezika.

U Ustavu Crne Gore piše da je službeni jezik crnogorski. Jotovana i nejotovana varijanta u ravnopravnoj su upotrebi i zabrana korišćenja bilo koje od njih kršenje je Ustava i pravo čovjeka da govori maternjim jezikom. Ujedno, to je klasičan mobing prema zaposlenom novinaru, što je zakonom zabranjeno i kažnjivo.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić u podužoj je objavi, dva dana kasnije, pokušao da demantuje tačnost informacije do koje je došla Antena M. No, sebe i svoje pozicije radi, umetnuo je i pasus kojim je, zapravo, potvrdio da se desilo baš ono što je objavio taj portal.

Zapravo je ključna poruka toga pokušaja demantija bila da sam Raonić nije bio upoznat sa događajem jer se tek vratio odnekuda. Pa, ako bude trebalo da neko odgovara za skandal – odgovaraće neko drugi.

Raonićevom „demantiju“ prethodile su, a vjerovatno ga i iznudile, brojne oštre reakcije u kojima je kritikovan ne samo taj, najnoviji potez rukovodstva Javnog servisa kojim se obračunava sa crnogorskim identitetom, nego i prethodna uređivačka posrnuća, poput objavljivanja informacije da je na Belvederu, 5. septembra 2021. pucano na policiju. Informacije koja je mogla da izazove haos i krvoproliće u državi.

Skandal sa šikaniranjem novinara Radija CG koji u programu koristi jotovanu varijantu crnogorskog jezika postaje, očigledno je, opasan po rukovodstvo kuće. Čelnom čovjeku RTCG to je postalo definitivno jasno kad je saznao da je kažnjeni novinar predao arhivi zahtjev da mu se u pisanoj formi dostavi odluka koju mu je Tomašević usmeno saopštio pred svjedocima. Ni činjenica da je targetirani novinar angažovao istaknutog podgoričkog advokata nije, zacijelo, mogla djelovati umirujuće na generalnog direktora RTCG.

Zato ga je Boris Raonić pozvao na razgovor i taj susret zakazan je za jutros u 9 sati. Krajnje neobično, ako se, kako generalni direktor tvrdi u svom „demantiju“ ništa sporno nije desilo?!

A desilo se itekako. Jer, ono o čemu jeu petak informisana crnogorska javnost, samo je manji dio skandala koji je iritirao crnogorsku javnost. Barem njen misleći dio.

A šta je vrhunac sramote?

Novinaru čiji identitet još uvijek nije objelodanjen, iako je svima u RTCG, pa i šire poznato ko je meta progona čelnika Radija i menadžmenta Javnog servisa, rečeno je da jotovanu varijantu crnogorskog jezika može da koristi u emisijama Redakcije na jezicima manje brojnih naroda. Simbolika je kristalno jasna i ne može se razumjeti drugačije nego: Crnogorci su manjina za uredništvo Radija CG i menadžment RTCG.

Valjda kao izraz dobre volje, dodatno mu je precizirano da u centralnim informativnim emisija mogu biti emitovani njegovi jotovani „prilozi“, iz serijala „Spona“ koji priprema Redakcija na jezicima manje brojnih naroda.

Prema pisanju portala Antena M, svi ovi detalji bili su poznati još u petak, ali su čekali reakciju menadžmenta Javnog servisa.

Prema pouzdanim informacijama tog portala, rukovodstvo Javnog servisa grozničavo traži model za saniranje skandala sa što je moguće manje štete. S tim ciljem Raonić je pozvao na razgovor šikaniranog novinara.

A crnogorska javnost nastaviće da sa zanimanjem iščekuje (i dobija) tačne informacije o „slučaju jotovanje“. Na žalost, ne u programu Javnog servisa, koji uredno finasiraju i govornici jotovane varijante crnogorskog jezika.

portalanalitika

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]