Jovo Bećir: Nikada nećemo dozvoliti prekrajanje istorije, kako to neki žele

11
Jovo Bećir predsjednik kotorskog UNBOR-a i antifašista

Nakon jučerašnjeg teksta „Neko se u kotorskom Kulturnom centru narugao sa bistom narodnog heroja Nikole Đurkovića“, objavljenog na portalu Skala radija, reagovao je predsjednik UBNOR-a i Antifašista Kotor, dipl.ing. Jovo M.Bećir.

Reagovanje prenosimo u cjelosti.

Nikola Đurković, ličnost bez kojega se nijesu mogli ni zamisliti događaji u poslednjih pet prdratnih godina u Risnu i Boki, rođen je 1908 godine u Risnu. Njegova porodica se tu doselila iz Nikšića.

Otac Aleksije je bio zaposlen u Pomorskom osiguravajućem društvu “Lojd”, ali je imao i svoju trgovačku radnju. Važio je za poštenog Rišnjanin koji je nosio brigu o svojoj djeci na leđima.

Majka mu je bila iz čuvene porodice Ćatović. Imali su desetoro djece, osam kćeri i dva sina.

Nikola je imao četrnaest godina kada mu je otac umro. Bio je đak kotorsku gimnaziju. Najstariji Aleksijev sin Gavro je pruzeo očeve poslove i tako omogućio bratu Nikoli da nastavi školovanje.

Nakon završene gimnazije 1928, godine, odlazi u Pariz da studira pravne nauke. Na Univerzitetu u Monpeljeu uključuje se u rad napredne omladine iskazujući veliku ljubav prema čovjeku i mržnju prema onome što nije dostojno ljudi.

Nikola je postao član KPJ 1933. godine.

Po završetku studija, po partijskoj dužnosti upućen je u Kruševo, Makedonija.

No nakon masovnih hapšenja komunsita u Boki Kotorskoj, grahovski aktivisti su tražili da dođe u Risan jer to je bilo u opštem partijskom interesu.

U Risan je došao 1936. godine kao mlad, visokoobrazovani partijski aktivista. Aktivno se uključuje u politički život. Preduzima rukovođenje partijskim životom u Boki u teškim i složenim danima, nakon provale i desetkovanja partijskih redova.

Postaje član udružene opozicije i njen kandidat na predsjedničkim izborima.

Po dogovoru, vodio je komletnu izbornu kampanju. U svom izbornom programu jasno je bilo istaknuto da ljudi koji opšte poslove brkaju sa svojim ličnim  ne mogu voditi opštinske stvari na zajedničku korist.

12. novembra 1936. godine risanski glasači su glasili za listu udružene opozicije, na kojoj je prvi bio Nikola Đurković, diplomirani pravnik iz Risna.

Tako su komuisti dobili većinu u Risnu i počeli upravljanje opštinom sve do 17. aprila 1941. godine, kada je uslijedila fašistika okupacija i prestala da postoji CRVENA opština Risan.

Ban zetske banovine u novembru 1938 godine, smijenio je Nikolu Đurkovića, tada sekretara Mjesnog komiteta KPJ za Boku, sa položaja predsjednika, očekujući da će se njegovim smjenjivanjem promijeniti stanje. No nade se nijesu ispunile, s obzirom da je umjesto promijenjenog predsjednika došao novi, istih ubjeđenja.

Razdoblje od pobjede komunista na izborima u Risnu pa do kapitulacije Jugoslovenske vojske ispunjeno je sadržajnim radom što je praktična potvrda ocjene da se radilo organizovano i kvalitetno.

NIKOLA ĐURKOVIĆ, NARODNI HEROJ

Dvadeset prvog januara 2019. navršava se sedamdesetsest godina od pogibije neustrašivih proletera, članova Mjesnog Komiteta za Herceg Novi i rukovodilaca Orjenskog  partizanskog bataljona, narodnih heroja Nikole Đurkovića i Sava Ilića i prvoboraca Daša Pavičica i Stijepa Šarenca.

Nošeni plamenom ljubavlju za slobodom i čast domovine hrabro su poginuli u borbi protiv stotinak okupatorskih vojnika, 50-ak četnika Grahovskog bataljona i 150 nacionalista Antikomunističkog bataljona „Orjen“. Svojom herojskom smrću ispisali su najsvetlije stranice naše istorije

Njihovu junačku pogibiju pokušale su zasijeniti sluge okupatora igrajući “Krvavo kolo“ na glavnom trgu u Herceg Novom oko njihove odjeće, veseleći se smrti bokeljskih rukovodećih komunista i vjerujuci da je za sva vremena osigurana vlast okupatora i domaćih izdajnika.

Ali građani Herceg Novog, Kotora i Boke Kotorske ih nijesu zaboraviloi. Odužili su im se i odužuju onako kako su i zaslužili.

Nikola Đurkovic je proglašen za narodnog heroja Ukazom Predsjedništva Antifašističkog vijeća Narodnog Oslobođenja Jugoslavije 11.07.1945, među prvim borcima NOVJ-a Savo Ilic 1953. godine.

Mnogi trgovi, ulice i ustanove nose imena poginulih rukovodilaca Orjenskog partizanskog odreda.

Nikola Đurković, brojni komunisti, skojevci i svi rodoljubivi stanovnici Risna i Boke, zagovornici otpora neprijatelju prihvatili su se novog opasnog zadatka priprema za ustanak na poziv KPJ. Planule su julske vatre. Uslijedile su borbe, upravo onakve kakve je predviđao Nikola i na kakve su bili spremni rodoljubi. One ih nijesu iznenadile.

Veliki broj boraca iz risanskog stroja revolucije nije dočekao slobodu.

Kolona junaka iz crvene risanske opšrine koja je uzlećela u besmrtnost bila je duga, a na njenom čelu su bili narodni heroji Nikola Đurković i Savo Ilić.

Hrabri junaci,

Hvala Vam za Vaš veličanstveni doprinos borbi i pobjedi protiv fašističkog okupatora naše zemlje.

Vaše djelo utemeljeno je u državnost Crne Gore. Za vas nije bilo druge alternative. Dali ste ogroman doprinos pobjedi nad fašizmom. Crna Gora je, kao učesnica Drugog svjetskog rata, bila dio koalicije koja je izvojevala pobjedu nad fašizmom i ostala antifašistička zemlja. Antifašizam je vodilja Crne Gore na njenim evroatlanskim integracijama i čime smo priznati u svijetu.

Nećemo dozvoliti prekrajanje istorije, kako to neki žele jer nam to ne bi nikad oprostilpale žrtve u NOR.

Zato skrnavljenje biste Nikole Đurkovića u JU KC „Nikola Đurković“nije ništa drugo nego djelo potomaka i sljedbenika onih koji su igrali krvavo kolo na glavnom trgu u Herceg Novom, djelo slugu, slugekara i poganog roblja čije ništavilo ne može zasjeniti lik i djelo Nikole Đurkovića, kaže se u tekstu koji potpisuje Jovo Bećir, predsjednik kotorskog UBNOR-a i antifašista.

11 KOMENTARI

 1. “Ko c’ ufatit’ maglu u visine,
  Ko li Crnu Goru pokoriti!…”

  “Nema majka do Mene jednoga,
  Ali ona meni govorase:
  Ajde podji, sinko, Senic Zivko,
  Ako s puta donio sramotu,
  Ziva tebe majka ne vidjela.”

  “Volovi jaram trpe, a ne ljudi,
  Bog je slobodu dao za covjeka.”

  “Padajte braco! Plin’te u krvi!
  Ostav’te sela, nek’ gori plam!
  Bacajte sami u oganj djecu!
  Stresite s sebe ropstvo i sram!”

  “Isturi se plahi i lakomi,
  Mlijeko ih srpsko razgubalo.”

  Kuca moja carna gora,
  A postelja kamen ovi,
  Moja braca sve odskora
  Ali pravi sokolovi.
  S njima s’ vinem s ove gore
  Kao munja, na zlotvore.

  Niko tebe ne cede pomoci,
  Rode mili u preteskoj noci,
  Al’ s’ u goru dize sinak pusti,
  pa dohvati rukom mrak taj gusti,
  Ajduk kliknu, sara puska planu,

 2. Tako je Jovo, kamarade !
  Gubu treba trijebiti iz Torine, svuda se nakotila, a posebna euforija ih je na ove
  orkestrirane vjerske poklade ufatila.
  Htjeli bi takvi nikogovici da tlace ovi narod, nece proci, ne mogu oni
  zavoditi bezumlje i nered!
  Mi smo bojovni narod, ne damo se ni svojijem izrodima, svijeca im se utulila.
  Nakot nikogovicki, osudjemo javno,
  zajedno sa njihovim mentorima !

 3. …ovoj omladin..da i oni vide..ovo što se više ne vidi..jedino u Kotoru…Centar od kulture..A nebi ni on..da nijesu na vlast u Kotoru oni -što su došli prije nepune dvije godine..?

 4. ,,,Sve ste “oposlili-opoštenili”prije trideset godina …na Konavle i Dubrovnik..i dalje..pod “barjake” kasapina i grobara sa Dedinja i Banskije dvori Zagreba…!!!
  I đe smo danas?… Juče su pokazali Poggoričani svojim “prekobrojnim prisustvom,”…na otvaranju -postavljanju spomenika TITU..u onom parku..kraj osakaćenog (“oblakoderom”) hotela “Podgorica”…đe ih bijaše na “jednome mjestu..ka dilera” u svoje pero..od “ispred vrata” od Grada..pa do “pod sat-pjacu od sata” u Kotoru gradu od starina…

 5. Za ovaj angažovano-patetičan tekst, Jolovoj NVO udijeliće ekstra šuške iz budžeta CG.
  Digli prašinu oko ničega. Pretpraznično je raspoloženje. Neko je dekorisao Nikolin vrat, bez primisli da će to opozicija iskoristiti za tirade o “kontrarevoluciji” i neofašizmu.

 6. Ne zna da balafurdija iz Centra za kulturu na čelu s kumom sto su učinjeli.Ne razumiju oni da je to skrnavljenje lika i djela slavnog Đurkovića.Neznanje je “CAR ZLA SVAKOJEGA”‘

 7. Tako je Jovo, ovo su napravili
  puzi- lezece kukavice, sljadbenici
  Milosa i Sava Kovaca, koji se pece i
  denjaju sa “svijetlecim ocilima”, sto su na ovim portalima i najavili .
  Cudni neki Riscani, izrodice i
  brato- mrzci, pod uplivom pravoslavnih klerika. Nikola je od rijetkih Risanskih
  narodnih tribuna, kome nema premca ni danas.
  Danasnji kandilo-riscani, se povijaju
  avetima cetnicke proslosti, “prkoseci”,
  kome? Izrodi , protiv svog naroda zbore, ne moze im bit, i NECE!
  Hvala Jovo na predivnom saopstenju ,
  pozdrav kamarad !
  Smrt fasizmu !

  • …koji skupa sa vama u čoporima stotine iljada-od planina pa do mora od Ulcinja do Novoga- vas obadalije magarca i goveda..od 1988 pa do 1999 godine “jahali stazama pobjednika” počev od Konavala-Dubrovnika-Mostara-pa čak do Banije i Korduna-Like-Slavonije-Srema-Baranje-Vukovara-Bosne..Kosova..via Kaluđerskog laza i Murina se vrnuli u “vašu današnju crnu goru”-okićeni slavom..zarađenom u krvaom piru koji su NAJVIŠE platili Bosnaci i Hercegovci sa peko 105 hiljada naroda..u “spašavanju srpstva i kosova-u Svetome ratu za mir..”!!!
   Ja,ja “pozdrav kamarad…Smrt fažizmu”-vašemu neofašizmu-koji vam je donio i preveo vas IZRODE-iz stanja gologuzovića do stanja nabiguzovića…u pasane trideset janura i ljeta -krvavije..VAŠIH RUKU-DJELA!!!

 8. Dobar tekst Jovo samo bih te u jednom ispravio..Nikola Đurković je starorišnjanin.
  Đurkovići su u Risan došli krajem 17.vijeka iz Drobnjaka.
  Napisao si njegova porodica se doselila tu iz Nikšića kao da mu se otac doselio….
  Smrt Fašizmu Sloboda narodu

 9. Dobar je tekst Jovo samo bih te u jednome ispravio.
  Nikola Đurković je starorišnjanin. Đurkovići su u Risan došli krajem 17. vijeka u Risan iz Drobnjaka.
  Napisao si da se njegova porodica doselila iz Nikšića kao da je to skoro a ne preko dva vijeka od Nikolinog rođenja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]