Jovo Bećir: Vandalizam je prst u oko antifašizmu i Crnoj Gori

21
predsjednik kotorskih boraca i antifašista Jovo Bećir

Na Domu kulture u Škaljarima vandali su pod okriljem noći oskrnavili spomen ploču postavljenu 1961. godine kao znak sjećanja na borce ovoga kraja.

Jovo Bećir, predsjednik UBNOR-a i antifašista Kotora je za Skala radio kazao da je ovaj najnoviji vandalizam prst u oko antifašizmu i Crnoj Gori. Antifašizam, kaže Bećir, za Crnu Goru je motorna pokretačka osovina. Ovo je zaista strijeljanje mrtvog, rezignirano će predsjednik kotorske boračke organizacije.

On je podsjetio na učestale vandalizme i oskrnavljenja spomenika NOR-a poput nedavnog u Piperima, zatim na Trojici i najnoviji spomen ploče na Domu kulture u Škljarima. Stoga je vrijeme za konačan, energični obračun sa mračnim naumima vrijeme za stop i smrt fašizmu, kazao je Bećir.

Takođe je podsjetio na značaj 13. jula jednog od najsvijetlijih datuma u Crnoj Gori kada su u brobi protiv fašizma u narodnom ustanku ustali svi od oca do sina od đeda do unuka. Pokazali smo tada prvi u Evropi, kojim putem Evropa treba da ide i zaista je ujedinjena krenula tim putem u zajedničkoj brobi protiv fašizma.

Zato treba energično ustati protiv svih današnjih nedjela i ispitati ko to radi. Narod zna ko to radi, smatra Bećir, i nadležne instuitucije moraju do kraja odraditi svoj posao i otkriti počinioce.

21 KOMENTARI

 1. …ŠTO JE SVIM SVOJIM BIĆE POKAZALA NA KONAVLE I DUGROVNIK 1992-1999 GODINE-BRANEĆI “ANTIFAŠISTIČKO SRBSTVO I KOSOVO -USPUT ISPRAVLJAJUĆI NEPRIRODNE GRANICE-KOJE SU CRTALI NEPISMENI TITOVI BOLJŠEVICI-SVI SMO MI iz TITOVOG KABINETA”…?
  SINJOR BUĐ ON-I FERMA I OPERI USNICE I ZUBE-JER SU TI UACANI TVARIMA IZ TVOJE-VAŠE POZADINSKE BAZE-VAŠIJE G…CA!!!

  • Jordane ne piždri, crveniji smo no ikada!
   Ako Ti basta dođi u Dančulovinu, da čuješ kako magare šarac mekeće!

   • …TEKOVINO-TI BI SE POTPISAO NA TE TVOJE BRLJOTNE-KOJE SU TI ISPOD SVAKE RAZINE…ILI MOŽDA IMAŠ PROBLEMA SA CRVENILOM..E TI POPRIMA BOJU MAJMUNSKOG D..TA-KOJI RIČEŠ GLEDAJUĆI SEBE U ZRCALO…(ZAPISA NEĐE NJEGOŠ)..!

    • A ko mi velju zrikavče perzagnanjski ?
     Evo ne pod trešnje dok u gori raste zelen bor !
     Raste li kod Tebe ono.vcu išta?
     Antifašisti su obnovili spomen ploče i sredili ostala obilhežja, dok ti širiš nihilizam i ezoteriju !

 2. Kada ce izbori tacno? Blize se. Ovo nesto bazdi na samonamijestanje za glasove. Najednom po CG skrnave spomenike NOB. Cudno!

 3. Ovo je sigurno uradio neki sljedbenik fašiste Sekule Drljevića, čovjeka koji nam je napisao himnu. Sramota u svakom slučaju. NE fašizmu!

 4. Nije mi samo jasno kome jepalo na pamet i ko je dozvolio da se ova vanjska jedinica od klime montira tik uz spomen ploču?! Sramota…. Pozybavite se i time…

  • Tacno kaze i Lara i Djuro ! Kakvi antifasizam , koja je to prica? Ova klima je blagi vandalizam vjerovatno kao manjak osjecaja i postovanja poginulih boraca, ali i estetike.

   • Kumomico ostavi se antifašista,
    za klima uređaj se obrati vlasniku, pa njega pitaj ili mu spočitaj!
    Mogla bi doć i obići spomenike, sa malo ruža, no izhleda da su u Tvom vrtu sve uvenule !

 5. Danasnji montenegro baštini ideologiju Petrovdanske skupstine ‘41.
  Nema ova drzava puno veze sa antifasizmom.
  UBNOR je produzena ruka rezima.

  • Đuro ne mlatinjaj kao Maxim po diviziji!
   Ako baš oćeš, država je, uz sve nedoumice, ipak antifašistička, a što bi Ti htio – klero-fašiste za gospodare?

   • Ne bih ja Skaljaru nikoga za “gospodara”.
    Ova drzava Crna Gora je napravljena na “vrijednostima” Petrovdanske skupstine.
    Sto se UBNOR-a tice,smijesna organizacija,instrument DPS-a.

    • Djuro a đe bi se Ti uguro?
     Nema boljih od UBNOR-a,
     danu reci ima li ih?
     Znaš da nema, pa bi zakovrćao.
     Tu smo Mi , lijevi i postrojeni, svi
     smo iz Titovog kabineta !
     Ova Crna gora je antifašistička

     • “Nema boljih od UBNOR-a”…

      U čemu nema boljih?
      U poltronstvu prema DPS-u?
      A ima i tu boljih od njih!Evo vidi tebe,a!Ti si veci poltron od njih!

     • …NA KONAVLE I DUBROVNIK,PA STE SE PROGLASILI ZA “UBNOR”-BREZ ONOGA NEKADAŠNJEG “S”UBNOR-a…ASOCIJACIJA “S”TRADUN ĐE STE NA SVETOGA NIKOLU 1991 GODINE-POBILI 119 NEDUŽNIH I NENAORUŽANIH MIRNIH GRAĐANA DUBROVNIKA I GRUŽA-KOJI SU U MIMOHODU SLAVILI VELIKI SVETAC POMORACA-A VI “OJ HA” OŽEŠ SA SRĐA-BOSANKE I SA RAKETNIH TOPOVNJAČA VAŠE RATNE MONARICE-PO NEVINIM GRAĐANIMA…JESTE LI ONDA BILI SVI LIJEVI IZ “..KABINTA”…BAR ĆEŠ -ĆETE ĆE IMATI BORAČKE “DESNE” PENZIJE-ZA POKOLJ KONAVALA I DUBROVNIKA 1991-1992 I DALJE DO 1999 SA “FINIŠOM NATO BRAĆE” ..PO MURINI-BARU I DANILOVGRADU-ĐE STE ZAVRŠILI RATOVANJE I STEKLI TITULE “ANTIFAŠISTČKE CRNE GORE”…I ZA KRAJ RECI NAM BUĐ ON-I IMAŠ LI “BORAČKU PENZIJU-“S”” ILI RADNIČLU ZARAĐENU U GRBALJSKO RAVNO INDUSTRJSKO POLJE?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.