Jovo M. Bećir: Borci NOB-a su nam jasno zacrtali put antifašizma i slobodarske misli

17

Povodim Dana oslobođenja Kotora i Dana opštine Kotor predstavnici UBNOR-a i Antifašista Kotora odali su počast  poginulim borcima i žrtvana NOB-a. Oni su položili cvijeće i vijence na spomenike palim borcima u Parku Slobode, Risnu i na Muu.

Govoreći o slavnoj borbi za slobodu, za koju naši borci nijesu žalili dati život, Jovo M. Beći, predsjednik UBNOR-a i Antifašista Kotora je kazao da Oslobođenje Kotora obilježavamo u godini jubileja, 80 godina od ustanka crnogorskog naroda u Drugom svjetskom ratu, u kojem su sa nama rame uz rame bili građani regiona, Evrope i svijeta i pobjedi nad fašizmom u  kome su dali značajan doprinos i građani Kotora.

Čestitamo sugrađanima i sugrađankama Dan Oslobođenja Kotora i Dan Opštine Kotor, naglasio je Bećir i odajemo poštu svim njegovim sinovima i kćerima koji položiše zivote za slobodu, za pravo, čast i slobodu Crne Gore.

U vjekovnoj borbi za slobodu svaki pedalj zemlje crnogorske natopljen je krvlju njenih najboljih sinova i kćeri svih vjera i nacija.

To je zaloga, kazao je Bećir, sa kojom se niko ne može igrati, ni političari, ni partije, ni popovi, ni domaći vlastodršci a ni strani pomagači.

S ponosom se prisjećamo herojske antifašističke borbe u II svjetskom ratuu i doprinosu naše zemlje pobjedi nad fašizmom.

Ovaj kraj imao je 524 poginula borca u toku NOR, tri Narodna heroja i 26 “Nosilaca spomenice 1941″, prisjetio se predsjednik kotorskih boraca i kazao da  je Dan oslobođenja Kotora dan kada sa posebnim pijetetom odajemo počast prije svega herojskim partizanskim borcima koji su položili svoje živote za slobodu domovine ali i svim drugim koji su strijeljani, umoreni i podlegli mučenjima od strane fašističkog zavojevača i domaćih izdajnika.

Jednako tako, kazao je on, prisjećamo se i odajemo počast svim preživjelim partizanima kao i preživjelim članovima NOP protiv fašizma i njihovih domaćih slugu.

-Nikad nesmijemo zaboraviti našu slavnu prošlost, naše poginule i ranjene borce, naše heroje NOB-e, izričit je Bećir. On je istakao da se istina o veličanstvenim žrtvama pred puščanim cijevima i podvizima partizana, predvođenim komunistima u borbi za slobodu našeg naroda, Crne Gore i bivše nam domovine Jugoslavije danas dovodi u pitanje. Sve više je onih koji pokušavaju da redefinišu istoriju, da omalovaže značaj NOB i antifašističke borbe i njene žrtve, koji hoće da krivotvore događaje iz daljnje i bliže prošlosti. Oni prikazuju lažne istorijske činjenice, sa jasnom idejom promocije falsifikata kako bi se umanji značaj NOB-e i antifašista sa petokrakom na kapama, a ne kokardom i drugim simbolima koje su koristili domaći izdajnici, pomagači fašista i zlotvora koji su bili sudionici krvavih pogroma nam našim narodom.

Neće Crna Gora, svenarodna, građanska i antifašistička dozvoliti da se ruše njeni spomenici, vraćaju tuđe crkve na Lovćenu, da naša đeca uče vjeronauku u školama umjesto nauke, da nam utru jezik crnogorski i našu jedinu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, na koju se oslanja naša tradicija i naša državnost istovremeno.

Sve je manje crnogorskih boraca iz NOB-e ali sve brojniji su antifašisti koji tvrdo stoje na crnogorskoj slobodarskoj granici uz opomenu svima nedobronamjernim da drže dalje ruke od građanske Crne Gore i da je ostave na miru, da ne pale vatre jer dosta su prije sto godina ođe zajedno gorela i čeljad i njihovi domovi.

Neka svi upamte da je Crna Gra najača kad joj je najteže.

Mi na svaku nepravdu i pokušaj potiranja naše domovine moramo odgovoriti snažno, jasno, demokratski, jer su u pitanju ne samo poštovanje pravnog poretka već u konačnom i pitanje opstanka Crne Gore kao države i Crnogoraca kao nacije.

Na to nas obavezuju oni čije su kosti ugrađene u temelje sadašnje Crne Gore, što predstavlja zalog za budućnost naših naraštaja.

Bez toga njihovo žrtvovanje bi bilo uzaludno.

Da je vječna Crna Gora!

PREDSJEDNIK UBNOR-a i ANTIFAŠISTA KOTOR

Dipl.Ing. JOVO M.BEĆIR

17 KOMENTARI

 1. !!!O Pero_gu(z)..(rd)ić!

  Jolove Bilećke bradonje-X. HERCEGOVAČKA BRIGADA-(u njoj su bila tada 2 rođena brata moga oca Mamulaša-jedan k-dant ,a jedan komesar II bataljona X.Hercegovačke bigade)- JE 18 LISTOPADA.1944 OSLOBODILA DUBROVAČKU REGIJU OD TVOJIJE-PREDAKA VAs”PONAVLJAČA”-1991/1992.GODNE!!!..

  A ISTE BRADONJE-NA ŠIMUNDAN-1944.godine OSOBODILI SU POLA BOKE KOTORSKE-OPŠTTNU H.NOVI SA KRAŠIĆIMA I LUŠTICOM!!!

  Potpiši se Pero_gu(rd)..(z)ić-pa ispričaj đe su i za koga su ti ratovali..!!!Ako ti basta -fratelo di merda!!!

 2. Jordane laprdalo velikočetničko i i prcakalo sa dna kace hercegOVAČKE, ISPRUŽI SE U POPruge i trijebi taranu iz pjata.
  Tvoji, što si im fišeke da iz Titovih narodnih magazina napraviše zločine i genocid u Srebrenicu, a ti ođe kà vjetrenjača mlatiš .

  • !Grujo dan culo roto vina-A ŠTO MENE OKIVLJUJEŠ..!?…

   ŠTO MI JE OTAC BIO NA MAMULU-1943…A BRAĆA MU KOMANDNTI I KOMESARI BATALJONA U HERCEGOVAČKU X.BRIGADU-KOMANDATA NARODNOG HEROJA NIKOLE LJUBIBRATIĆA….KOJA JE 18.OKTOBRA OSLOBODILA DUBROVAČKU REGIJU-OD “VAŠIJE”!!!KOJI STE (..TAMO VI-ISTU) OSLOBAĐALI 1991-1992″…I DA Grujo culo oto-NIKAD NE ZABORAVIŠ -NA SVETOGA ŠIMUAUNA-OPET ..MOJI STRIČEVI-SA X.HERCEGOVAČKOM BRIGADOM..GODINE.1944-OSLOBODILI POLA BOKE KOTORSKE-OPŠTNU HERCEG NOVI-SA KRTOLIMA I LUŠTICOM-I ORJENOM!!!

   ZATO GRUJO “junac čiću”-POTPII SE PUNIM IENOI ADESOMTFONO..PA RECI ĐE SU TVOJI I U KOJE BRIGADE TITOVE BILI-AKO TI BASTA?!!

   • Jole pile svaka čast tim prcima, ali ođe se zbpri o tvojim sljdbeocima 1990ih
    za Onavle, mahom iz zuppe grbaoske, kpjima si dao ključe od magazina
    Titovih, iz koj9h su sva syrelj9va odnjeli na front i učestvpvali u ljuštenju petokraka sa šljemova, a i smakli svoga komandanta!
    Đe Ti bi pamet pileća , da šilješ potomke četnika na front, da zažde sve kaze !?
    Taj genetski ključ si morao jemati i špiškovima, prije no si ih puštijo u šimšire, šipkovinu, crnogoricu i kroz časminu!
    Tako je to trebalo Jole, JER U ŠUMI RASTE ZELEN BORpa bi danas svi pjevali onu Tvoju , Našu i Njihovu,
    koju Ti nikako da naučiš.
    Zato si se vucao sa Vladanom , kao
    kaplar u poprugama i širokim gaćama,
    kočijašu i tribunu seoskih kmetova!
    Koliko samo čapri imaš, da se presvukuješ ?
    Ufatio si se političkog išijasa i nikako da se ispraviš na pravi put , nego čegrtaš
    kontra Crne Gore .

 3. Jole iz popruga Glavatičićk8h se uživio u fiktivne fikcije , njegovoga svojeta naopak9ga!
  Jordane odena su pravi antifašisti, od kojih si ti 90ih odstupio.
  Nema više duplice plata u TO i ONO,
  sada je ovo, eto Jovo, na čelu UBNORa, a ne
  pod KGB komandu penzionisanih špijuna
  ruskoh službi .

  • !!!Bravo bavu Pero_!!?

   …(na)gu(rd)…(z)ić-zvani ŠUr(P)a(k)nj!..Ti rijetko-ijetko-ali jezičina ti neće nego pravo-istinito-ali urijetko-i to”potla ćuća posa “u “PERPER kad zableja”:…Jordane odena su PRAVI (ZATO TI POPRAVLJAM-GREŠKU…i nova-ispravljena ti glasi:”.od kojih si ti 9O.odstupio(dezertirao)..-(TO i ONO!)…!..

   Jesam.priznajem!!! Ja jedini vojni stareina iz JNA i TO-ONO u Crnoj Gori-koji sam bačio O1.11.1991.godne- izdaničku uniformu VAS NEOĆETNIKA-POD KOMANDOM CVARTETA 4M”omir MILOŠEVIĆ i Milo MAROVIĆ”i napuštio komndnu funkcju-DA NEBIH KOMANDOVAO SA VAMA…IZDJBIČKIM IDIOTIMA -stobom(sam na pjanu uru-ti priznade!) i ostalim “picolo filji… DOPO LA VORE-DI CATTARO..
   1941-1943”!

   (Isrina živa-tvoja mudra ): “Jordane odena su(Mi..!!!I) pravi NEOFAŠISTI od kojih si ti 9O tih ODSTUPIO”!!!

   SVAKA TI JE KA NJEGOŠEVA-KAD TE ONO”SNIMIO”:”(Pero_) MAJMUN SEBE GLEDA U ZRCALO”!

   • Jole a popove si ipak premećao i nije lijepo bačat uniformu, jerbo
    NA MUCI SE POZNAJU JUNACI, dokle seže Tvoja izdaja jataganče herceGO(TO)VINSKI iz vinograda sa vinskim mušicama u testi bez zrna soli !?
    Jo jo loptica se klati, a ONO niđe više,
    bješe kod Joše Drinjaka , sramnog
    defetiste, alijas sinjeg kukaVice!
    Nisi Ti još mrčio baruta, ni vidio muke ježove , ali Ti ne basta svrnut među Crnogorce, klepetalo raśedlano u
    širokim gaćama i žutim postolama, koje Ti je tutkalisao Niko Zlatni , a kod Srbrnoga nisi imao kojones svrćat !
    Kod Boža u 4B nisi smio ni ptivirit, kad si bio na vrhuncu moći !
    Tjeskoba je samo Tvoja Jole…
    Ne kleveći Crnogorce, u komšiluk su Ti!

   • Većeg brava od ovog mufljuza nije u Kotor arivavalo, koliko je samo rječetina ispisao i još piše, to je smijurija.

    • !O Emilfarb,alega”

     ..Pođi precima na SIMITORIO u Škaljare-pa se nad njima isplači-i traži oprost..jer od njihove rabote osta ti-“MAJMUN gleda(jući) sebe u ZRCALO”!!!

 4. Bravo Jovo Bećiru svaka čast…
  A ne ona druga “boračko udruženje”čiji je predsjednik Ljubenko Borović što polaže vjence partizanima a u političku je koaliciju sa NSD Vojvode četnika Andrije Mandića koja baštini četničku ravnogorsku ideologiju .
  To je za rubriku
  Vjerovali ili ne…

  • ?! O Ko t o r a n i n !?

   …FERMA MALO!..NIJE DATI DA JE MILO IZ KVARTETA 4M”omir MILOŠEVIĆ i Mio MAROVIĆ”-BILI U “ONE DRUGE”-NEĆETNIKE-NA KONAVLE I DUBROVNIK …1991-1999.GODINE-“ĐE SU-ĐE STE” BRANILI I ODBRANILI SER BPSTVO I KOSOVO I SER BPKO PRIMORJE-OD “RIJEKE DUNROVAČKE DO BOJANE”!!??

   • Jole što misliš
    Zašto nije DF bio na proslavi 22.11. U Budvi ma ni u Kotoru 21.11. Jel zbog toga što su im didovi bježali gajetama pud Italije da ih ne stigne ruka pravde……

  • !!!NEOČETNIČKA-Ravnogorska BRAĆA!?

   …PREDVOĐENA Cvartetom 4M”omirom Miloševićem i Milom Marovićem”-na Konavle i Dubrovnik via “Deblog brda-“rta kobila i magaraca”-đe ste branili i obranili ser bpstvo i kosovo”!!?? NO MUĆITE-NE BLEJITE-“VAŠE ČAPRE OD OBRZA”-VJEČNO SE suše-na “rtu kobila I magaraca”-na Debelom brdu…!!!?

   • Jole tvojijezi bilećki bradonje su isti kao i Vladova kamarila, čiji si Ti glavni meštar bijo .
    Zavijaju li ti kokoti tamo?
    Naša borba je neprestana!
    Ojhaaa Jordanizovani ….

    • Danu Pero_GU(rd)..(Z)IĆ-zvani ŠUr(P)A(k)nj..danu bio veseo(kad se krstiš sa tri prsta-četvrti si sa obrzom izgubio na Konavle i Dubrovnik-1991!)”objasini… Emilfarb,alegi,Kaštio-Parilo,Gruju dan roto culo..”i ostalim-picolo filji di colonela-de DOPO LA VORE CATTARO-zašto je Jole Drinjak-jedini vojni starešina “neočetničke-DeFakto Crnje Gore-1991.godine”-kojom je u ta “”junačka-sobrazna doba-komnadovao KVARTET 4M”omir MILOŠEVIĆ i Milo MaROVIČ”-JA ODSTUPIO-(dezertirao!)- IZ TO i ONO..KAKO I TI U GORNJI FOJ NEBAŠ LIJEPO-RAZGOVJETNO OBJASNIO-MOJE RAZLOGE DEZERTIRANJA-OD VAS “PRVOBORACA NEOČETNIČKE DefACTO gORE cRNJE-NAJCJE IZDAJNIČKE-U NJENIH VIŠE OD 32o GODINA?!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.