Jovo M. Bećir: Crna Gora je danas ugrožena, zato moramo odgovoriti odlučno u odbrani njenog suvereniteta i istorijske vertikale

0

U godini kada obiljezavamo 76-tu godišnjicu savezničke pobjede nad fašizmom i u čije je temelje ugradjen Trinajesto julski opštenarodni ustanak, prvi u porobljenoj Evropi, svijet se susreće sa najvećom globalnom zdrastvenom krizom u novijoj istoriji. Njene nesagledive posledice pokazuju da su solidarnost, saradnja, uzajamno razumijevanje i povjerenje jedini adekvatni I djelotvorni odgovor pred ovim izazovom.

No danas zbog toga obilježavamo Dan Pobjede nad fašzmom i Dan Evrope skromno, poštujući odredbe o masovnom okupljanju, ali ipak dostojanstveno, kako su i poginuli borci i žrtve zaslužili.

S ponosom se prisjećamo herojske antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu i doprinosu naše zemlje koja je, prema priznanju saveznika antifašističke koalicije, na samom vrhu Evrope

Antifašizam, kao svjetski demokratski pokret nastao je kao reakcija na fašizam u cilju očuvanja demokratije i mira. Bio je to i ostao civilizacijski odgovor na narastajuću opasnost od totalitarnog antidemokratskog, antiliberalnog i zločinačkog nastupajućeg nacifašizma.

Stavljajući državu iznad naroda, na čelu sa neprikosnovenim vođom (Duče, Firer, Poglavnik) gaze se sva ljudska prava, širi rasna mržnja i segregacija, antisemitizam, teorija krvi i uloga nadčovjeka.

Radi ostvarenja svojih osvajačkih namjera fašističke sile osovine Njemačka, Italija i Japana  stvaraju Trojni pakt kojem se naknadno pridružuju satelitske porobljene zemlje ili pokreti slični fašizmu, odnosno nacionalsocijalizmu.

Protiv sila osovine utemeljena je velika antifašistička koalicija Velike Britanije, Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih američkih država, kojoj pristupa cjelokupni slobodoljubivi svijet.

U okvirima Narodnooslobodilačke borbe naroda bivše Jugoslavije, izrastao je i veličanstveni pokret otpora okupatorima i njihovim slugama ustašama, četnicima i drugim.

Veličanstvenom pobjedom savezničke antifašističke koalicije završen je Drugi svjetski rat uz ogromne žrtve (50 miliona). Spriječena je fašistička, anticivilizacijska agresija.

-Ovaj kraj imao je 524 poginula borca u toku NOR, tri narodna heroja i 26 nosilaca Partizanske spomenice 1941, kazao je na spomeniku spomenika u kotorskom Parku slobode Jovo M. Bećir, predsjednik UBNOR-a i antifašista Kotora.

On je naglasio da je da je današnji dan jedan od onih kada sa posebnim pijetetom odajemo počast, prije svega herojskim partizanskim borcima koji su položili svoje živote za slobodu domovine i svim drugim koji su strijeljani, ubijeni i podlegli zvjerskim mučenjima.

-Jednako tako, kaže Bećir, prisjećamo se i odajemo počast svim preživjelim partizanima, kao i stotinama hiljada članova NOP protiv fašizma i njihovih domacih slugu. Zbog svega toga moramo se okrenuti demokratskoj i humanoj budućnosti, svi jedinstveni u borbi protiv neofašističkih pojava, protiv diskriminacija po bilo kojoj osnovi, u želji da se fašizam nikad ne ponovi. Zato, nikad ne smijemo zaboraviti našu slavnu prošlost i heroje NOB-e.

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope na to će nas uvijek posjećati, jer je to dan kada su pricipi slobode i demokratije i ljudskog dostojanstva nadvladali zlo koje je propagirala fašistička filosofija.

-Nazalost, kaže Bećir, fašizam je pobijeđen 9.05.1945, ali nije potpuno uništen, nije iskorijenjen. Postoje danas njegovi različiti pojavni oblici,na krajnjoj desnici društva,koji zlokobno prijete. Potrebno je shvatititi antifašizam kao kontinuiranu aktivnost, ali ne samo kao borbu protiv ispoljavanja pojavnih oblika fašizma,već kao ideju o ljudskoj jednakosti-bez rasnih, vjerskih, nacionalnih i drugih predrasuda. Kao ideju o ljudskoj toleranciji i solidarnosti-što i jesu bitne tekovine NOR-a, objašnjava predsjednik kotorskih boraca, naglašavanjući da se krivotvore istorijski događaji iz bliže i daljnje prošlosti, prikazujući ih u lažnom svijetlu. No, laž ne može postati istina, siguran je Bećir.

-Sve je to, smatra on, povezano sa pojavom neofašizma i kleronacionalizma, protiv kojih se moramo boriti odlučno, da bi odbranili demokratiju, sačuvali tekovine NOB, rezultate referenduma, koji nam je donio parvo da upravljamo svojom sudbinom, da sami odlučujemo o svom evropskom putu i to bez tutorstva bilo koga i pritiska sa strane.

Ne prihvatamo 23. i 24. septembar kao novi Dan pobjede i dan oslobođenja. Taj naum neće i ne može proci, kako nam ga zele nametnuti.

Put Crne Gore je jasno definisan. Izgrađivali smo se i vaspitavali na civilizacijskim tekovinama antifašizma, što nam mora biti jedini put koji će nas uvesti u porodicu evropskih naroda. Antifašizam je mnogo više od politike. To treba da bude pogled na svijet, način ponašanja-jer to je civilizacijski kod našeg vremena, jasan je Bećir.

-Crna Gora je ugrožena, kaže predsjednik kotorskih boraca. Zato moramo odgovoriti odlučno, kako bi odbranili njen suverenitet i istorijsku vrtikalu.

Na to nas obavezuju oni čije su kosti ugrađene u temelje sadašnje Crne Gore.

Bez toga  bi njihovo žrtvovanje bilo uzaludno.

Neka im je vječna slava

Vječna je Crna Gora, kazao je na kraju Jovo Bećir, predsjednik kotorskiog UBNOR-a i antifašista.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]