Jovo M. Bećir: Ko je uklonio petokraku sa spomen ploče na Ivanovim koritima?

3
Ko izbrisa petokraku sa spomen ploče?

Spomen ploča borcima protiv fašističkog zavojevača na Ivanovim koritima nedavno je obnovljena. Na opšte iznenađenje i nevjericu prisutnih, na novoj spomen ploči više nije bilo petokrake.
Neko je uklonio, kazao nam je Jovo M. Bećir, predsjednik UBNOR-a i Antifašista Kotor.
Bećir postavlja pitanje ko je dozvolio da se stara ploča sa petokrakom skloni i postavi ova nova bez komunističkog i opšte prihvaćenog simbola borbe protiv fašizma? Na to pitanje mora se dati odgovor, jasan je on. Tim prije što je staru spomen ploču trebalo samo osvježiti i bojom intervenisati na slovima.

Podsjetićemo da je Danica Martinović-Pejović, prilikom otkrivanja prve spomen ploče  na Ivanovim Koritima-Lovćen kazala:

“Neka ovaj svečani dan bude u znaku priznanja  i zahvalnosti borcima koji su oduševljeno i odlučno prihvatili poziv Komunističke partije i otpočeli borbu protiv okupatora,i našem narodu koji je svesrdno podržao svoje borce u njihovim plemenitim težnjama i dalekosežnim poduhvatima. Najteže je ipak bilo napraviti ovaj prvi i može se reći sudbonosni korak – stupiti u živu vatru oslobodilačke borbe i revolucije ,u vrijeme kad su fašističke sile gospodarile Evropom i udarile na Sovjetski Savez”.

Vjerujemo da će se ova nepravda ispraviti i pronaći onaj koji je dozvolio da se oskrnavi spomen na one koji su svoje živote dali u borbi za slobodu našeg naroda.

3 KOMENTARI

 1. Kapurica bas me nasmija…pfva bokeska brigadа je osnovana 5.okt.1944 u Zupce kod Trebinja najvise od srba hercegovaca …a kako zbore od 22 nov samo 2 njena bataljona (oko 300boraca)”oslobodise” cijelo primorje do Ulcinja…?
  Nidje ne pise od koga Boku oslobodise?

 2. Sramotnim rabotama nikako da dodje kraj. Uniziti pogibiju nladih ljudi, da bi se dao doprinos borbi protiv fasizma, vandalski je i nedopustivo da ostane tako.

  Istina je da su se na kotorsskim gradskim vratima nakon tog rata dizala obiljezja koja su bila dio prosle istorije. I protiv toga sam, ali to nije bilo djelo poginulih mladica za slobodu.
  Pojedinci treba uvijek da odgovaraju za tako nesto, a nista mije bilo vise sveto nego poloziti zivot za slobodu.
  Sramno je ne vratiti petokraku, ako neki falsifikatori istorije tako odluce.

 3. Nije pristojno, čak je nedopustivo, da pop popu “brlja po parohiji”. Problem o kojem piše drug Bećir treba da rješava cetinjski SUBNOR (UBNOR, OBNOR), kako li već preimenovaše tu političku NVO! Drug, gospodin Jovo bi trebao pokrenuti inicijativu da se u Parku slobode (Talijanskom parku) na prigodnoj ploči uklešu sva imena boraca Prve Bokeljske i Druge Dalmatinske brigade, koji su poginuli za oslobađanje Boke Kotorske od 4.oktobra do 21.novembra 1944. To je najmanje što SUBNOR (UBNOR) treba učiniti za ove hrabre ljude.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.