Jovo M. Bećir: Ponovo smo snažno zakoračili ka Evropi, oslobođeni klero vlasti koja je željela da satre našu Crnu Goru

1

Udruženje kotorskih boraca i antifašista danas u u svojim prostorijama upriliči proslavu 21. maja, Dan nezavisnosti Crne Gore.
Biranim riječima prisutnima se obratio Jovo M. Bećir, predsjednik ove boračke organizacije.
On je kazao da Crna Gora danas obilježava Dan nezavisnosti u spomen na 21. maj 2006.godine, kada su građani, u mirnom i demokratskom procesu, na referendumu donijeli odluku o izlasku iz državne zajednice sa Srbijom i ponovnom uspostavljanju suverene države.

Jovo M. Bećir, pozdravno slovo

Danas proslavljamo šesnaestu godišnjicu istorijskog referenduma. Referenduma, na kojem je Crna Gora, nakon gotovo cijelog jednog vijeka, obnovila svoje prirodno pravo – da bude svoja na svome. Hrabrom, mudrom i strpljivom državnom politikom, s jedne strane, i demokratskom snagom svih građana da mirno i dostojanstveno donesu istorijsku odluku – ispravili smo stogodišnju nepravdu i  21. maja 2006. godine vratili ime svoje zemlje i svog naroda na svjetsku političku mapu.

Mladi harmonikaš Damjan Dževerdanović zna što mu je činiti kada je u pitanju evociranje uspomena na pjesme NOB-e i obnovljene crnogorske države

Sreća i radost preplavili su malu, ali ponositu zemlju. Za 16 godina od obnove crnogorske državnosti postignuto je mnogo. Postali smo članica NATO saveza i bili lider EU procesa. Na tom putu zaustavila nas je privremeno klerovlada Zdravka Krivokapića, koju su u manastiru Ostrog formirali sprpski popovi. Nakon smjene marionetske vlasti, opet koračamo putevima koji vode ka Evropi. Ka evropskoj ekonomiji, njenoj vladavini prava i životnom standardu koji zaslužuju i naši građani.

Oni nikada nijesu izostali

Danas nezavisna i međunarodno priznata Crna Gora nastoji da bude jedna od država sa najliberalnijim režimom kretanja  ljudi, tj.ulazaka u Crnu Goru i slobodnog kretanja njenih građana, ulaganja, sticanja imovine i prometa roba, razmjenu znanja, ideja i stručnosti.

Crna Gora ima resurse za razvoj u svojim unikatnim ljepotama, povoljnom geografskom polozaju, moru s jedne strane i planinama s druge strane, mineralnim reursima ali ljudskom potencijalu . Ne smijemo zaboraviti da veliki broj građana Crne Gore ima veliki uspjeh u poslu izvan naše domovine, gdje se se pokazali I dokazali kao veliki stručnjaci u raznim oblastima naučnog, društvenog, političkog, kulturnog i sportskog života.

Stoga treba još posvećenije da radimo na postizanju društvenog koncezusa u vezi sa strateskim razvojnim pravcima države.

Ali srce Crne Gore još pritiskaju podjele.

Sopstvenom domovinom se i dalje jedni igraju, drugi bahate, treći izgovaraju da bi ostvarili interese koji ugrožavaju državne.

Većina ipak ostaje vjerna tekovinama 21. Maja, i pored povremeno gorkog ukusa što nije urađeno više i što napredak u razvoju nije išao očekivanom dinamikom.  No, i pored toga, mora postojati stalno podsticanje naraštaja da vole i čuvaju svoju Crnu Goru, njenu samobitnost i njeno slobodarsko trajanje. Njen antifašisam i njenu prvu iskru otpora okupatorskom zavojevaču u porobljenoj Evropi.

Zato nije važno ko se kako nacionalno piše ili vjerski izjašnjava. Važno je da pripada Crnoj Gori, jedinoj državi koju ima.

A veliki Njegoš bi i danas poslao opomenu: “U pamet se braćo Crnogorci…”

Svim građanima i građankama Crne Gore, srećan 21. Maj Dan nezavisnosti, želi

UBNOR-a I Antifašista Kotor, poručio je predsjednik UBNOR-a i Antifašista Kotor dipl.ing. Jovo M.Bećir.

U ime kotorskih boraca prisutne je pozdravio pregalac i aktivista Miloš Dževerdarović. Naglašavajući da Crna Gora danas slavi Dan svoje nezavisnosti, on je kazao da je zadatak kotorskih boraca i antifašista da čuvaju slobodarsku tradiciju kojom se s pravom ponose, svjesni njenog značaja za pokoljenja koja dolaze i njihovog odnosa prema svojoj domovini.
Dok je članova ove organizacije, kazao je on, tradicija će se nastaviti. I prenositi na naraštaje kojima ćemo ostaviti u amanet da nikada ne zaborave vrijeme koje je njedrilo Crnu Goru moralnih načela i stamenih ljudskih odnosa.
Dževerdanović je pročitao stihove poznatog crnogorskog kantautora i poete Marinka Pavićevića koji zbog bolesti nije mogao prisustvovati. Za ovu priliku Pavićevih je podario stihove „21. maj“, pjesma sa njegovog jubileja Crnoj Gori i VJEČNOST-PONOSAN, posvećenu legendarnom Ljubu Čupiću.

Ovo je prilika da zahvalimo sjajnom mladom harmonikašu Damjanu Dževerdanoviću, čija je harmonika razgalila srca prisutnih članova boračke organizacije. Mladi Damjan nije nikada izostao. Njegov patriotizam dokaz je da mladost zna da voli svoju Crnu Goru i da joj se daje kada god ona to od nje zatraži. Damjan i njegova harmonika su na usluzi od kad je mogao svojom snagom da je rasteže. Znala je i po neka suza ta kane, tokom raznovrsnog repetruara rodoljubive pjesme, satkane od ideala za čije su vrijednosti naši preci životom plaćali.

Zanimljivo je da osim Vida Draškovića nije bilo pripadnika političkih partije koje su uobičavale ranijih godina da dođu na svečanost.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]