Jovo Suđić: Država pokazala snagu i ozbiljnost i poslala poruku svima koji bi da je destabilizuju

1
Jovo Suđić

Gost Skala radija u emisiji Skalin parapet bio je predsjednik SO Kotor Jovo Suđić. Sa njim je razgovarao Slavko Mandić.

Skala: Skupština Crne Gore usvojila je, rano jutros, Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Za prijedlog tog zakona glasalo je 45 poslanika, dok uzdržanih i i onih protiv nije bilo.
Gospodine Suđiću, naslušali smo se tokom jučerašnjeg dana svega i svačega. Od žestoke retorike do otvorenih prijetnji pa i bacanja suzavca u parment, čupanja mikrofona i nasrtaja na kolege poslanike. Zaista ispod svakog nivoa. Bili ste poslanik. U vaše vrijeme, bez obzira na razlike, ovoga nije bilo.

Suđić: Naravno da nije. Svako je mogao da kaže što misli. Poslanici su se međusobno poštovali bez obzira na ideološke razlike i nikome nije padalo na pamet da pokuša ovako brutalno da se obračunava sa kolegama. Vidjeli ste da je bilo poziva od strane lidera DF-a članovima i simpatizerima da se pripreme i čekaju nekakav znak valjda na oružane sukobe. Pa prijetnje da neće da dozvole glasanje. Ponašanje u parlamentu te grupacije je bilo neprimjereno i za svaku je osudu. Na sreću, državni organi su reagovali smireno, pametno i odradili svoj posao kako im i priliči.
Svjedoci ste takođe zaprečavanja pojedinih saobraćajnica i onemogućavanja građanima naše države da se kreću. To su radile grupice pripadnika DF-a i vjerskih fanatika koji su zloupotrijebili situaciju i nastojali da destabilizuju Crnu Goru u svakom smislu. Država im to nije dozvolila i neće ni njima ni bilo kome. To moraju da znaju. Vjera sa ovim stvarima nema nikakve veze. Ovo je politika ili bolje reći politikanstvo.

Skala: Što će se dalje dešavati

Suđić: Vjerujem ništa posebno. Državni organi će raditi svoj posao. Zakon je usvojen i to je najvažnije. Oni koji su se ogriješili o pravila ponašanja moraće da odgovaraju. Tako je to u svakoj ozbiljnoj državi, pa i u ovoj našoj.

Skala: 4 jula ove godine izabrani ste za predsjednika SO Kotor. Nakon duge pauze i nerada lokalnog parlamenta morali ste ste maksimalno da se angažujete i pokušate da stignete ogroman zaostatak jer je poznato da zasijedanja nije bilo u prvih šest mjeseci ove godine a samo jedna skupština je održana prethodne godine. Skupštinska služba je bila u nekoj vrsti paralize. Vi ste vjerovali u uspjeh i dobar rezultat.

Suđić: Nije bilo lako. Nekako smo svi prošli kroz jedan poduži period kada Skupština skoro da nije postojala jer se nije sastajala. Umjesto odbornika odluke je donosio tadašnji predsjednik opštine, što je nedopustivo. Vidjelo se da nikoga nije briga što se ne poštuje zakon o lokalnoj samoupravi pa ni statut a ni poslovnik o radu Skupštine. Bilo je važno samo da se ostane na vlast i da se primaju redovno plate a to što se neće donositi odluke nikome nije bilo važno. Zapravo jeste tadašnjoj opoziciji koja je, koliko je mogla, nastojala da građanima putem saopštenja saopšti o čemu se radi. Sjetite se samo da je više od godinu dana stojao građevinski otpad na lokaciji hotela Fjord i da je tako dočekao i onu prije, a i prošlu turističku sezonu. Nikoga nije bila briga da se otpad ukloni sa te lokacije koja je centar grada. Turisti su se čudili o čemu se radi. A razlog je bio što su se posvađali koalicioni partneri na vlasti oko toga ko će u tom poslu lagerovanja otpada bolje proći. Pa kad se nijesu mogli dogovoriti, onda ih je baš bila briga za Kotor. Tako je to bilo i moram da kažem da se sve teže podnosilo. Osjećalo se da su nervozni u vlasti. Bilo je samo pitanje kad će pući i kad će se neko osmjelit da im kaže dosta je više. Naravno, neko ko je imao težinu i mandat da zatraži smjenu tadašnjeg predsjednika opštine a kasnije i predsjednice Skupštine. To se i desilo. Odbornica SDP-a Bruna Lončarević nije više željela da mirno posmatra, odnosno nije mogla, poniranje Kotora. Rekla je dosta je bilo i tada praktično počinje ova nova priča o formiranju nove skupštinske većine.
Znao sam da će biti teško jer je trebalo stići ogroman zaostatak, ali nije bilo druge. Krenuli smo u akciju i danas mogu da kažem da se rezultati vide.

Skala: Za manje od pola godine održano je 15 skupštinskih zasijedanja na kojima su donešene brojne odluke.

Suđić: Upravo tako. Morali smo stići zaostatak a on nije bio mali. Možete misliti kako je kad ništa u skupštini nije rađeno. Vodila se samo politika nadgornjavanja a nikoga nije bilo stalo kako u svemu tome prolazi Kotor. A svi se u njega kunu i kažu da su tu zarad njega. A nijesu nego zbog ličnih razloga i privilegija ali i visokih plata. A Boga mi i zapošljavanja prijatelja i kumova i ne rijetko i članova familija. Gledali smo to. Mi smo se dogovorili da ćemo drugačije da radimo i da ćemo da poštujemo zakon i sva skupštinska akta.

Skala: Pa ipak po nekad skupštinski materijal ne pošaljete na vrijeme. To vam zamjera i odbornica URE Ljiljana Popović Moškov kojoj Vi ne uskraćujete mogućnost da kaže što misli i kad po poslovniku više nema pravo. Imate li poseban osjećaj prema njoj jer je opozacioni odbornik jedini u parlamentu?

Suđić: Tačno je da materijal izvršna vlast nekad ne pošalje na vrijeme. Od njih prvenstveno zavisi kad će biti distribuiran a ne od nas. Mi ga šaljemo čim ga dobijemo. Ali morate da razumijete da i za to postoji objašnjenje. Naravno da ne smije da bude praksa, i nije, ali treba shvatiti da se mnogo trebalo završiti od preuzimanja vlasti do današnjeg dana tako da se nekad jednostavno žurilo da što prije posao bude završen. Vlast je preuzeta u jeku turističke sezone. Vi znate koliko je u tim ljetnjim mjesecima kad su ogromne vrućine i kad se normalan svijet odmara, bilo raditi. I to bez prestanka. I Skupština i Opština. Ali, drugačije se nije moglo. Znate li koliko je Odluka donijeto da bi grad mogao da funkcioniše normalno i da se više sredstava ubere za servisiranje svih obaveza.
A što se tiče Ljiljane Popović Moškov, odbornice URE, moram da kažem da mi je milo što se vratila u skupštinu jer je ona vrijedan odbornik. Jedina je iz opozicije koja je smogla snage da se vrati i nastavi rad, ovoga puta, kako sam kazao, kao opozicionarka. Ja to zaista poštujem i ona samnom nikada neće imati problem. Pa ni onda kad nije u pravu.

Skala: Koje su odluke bile posebno važne?

Suđić: Sve su važne na svoj način. Pa ipak izdvojiću onu o izgradnji pothodnika i onu koja je vratila Vaterpolo klub Primorac opštini Kotor. Vi ste vidjeli da se nijesmo svi slagali za izgradnju pothodnika, odnosno da smo pojedini imali drugačiji stav po tom pitanju. Ja nijesam ni sad siguran da je to neophodna investicija za Kotor ali podržavam odluku većine i nadam se iskreno da će se ovaj posao završiti u planiranom roku. I ono što je najvažnije, da će služiti svrsi za koju se gradi, a to je da poboljša ukupnu saobraćajnu sliku i umanji probleme koje smo imali sa ogromnim gužvama koje su često paralisale život u gradu.
Što se Primorca tiče, bilo me sramota i osjećao sam neku odgovornost kao bivši sportista što nam je najtrofejniji klub tako loše pozicioniran i što mu je potamnila stara slava. Odbornici su vjerovali da se to može srediti tako što će se klub vratiti opštini koja će o njemu brinuti kvalitetnije i bolje. Vjerujem da rezultati neće izostati i da će Primorac početi da postiže rezultate koji će biti za ponos grada i države Crne Gore. Vidjeli smo da potencijal postoji. Zato je ova odluka važna.

Skala: Što ste uradili na poboljšanju rada Skupštine i njenih organa?

Suđić: Ono što je bila prijeka potreba, odrađeno je neposredno po preuzimanju Skupštine. Uradili smo sistematizaciju radnih mjesta i odredili broj izvršila za normalno funkcionisanje. Ništa se nije radilo više od godine ipo i to je ostavilo traga na sve koji su tamo radili. Sjeli smo i dogovorili se o svemu i nije bilo nikakvih problema. Danas, kada imamo povećan obim posla i skupština više nego za nekoliko prošlih godina, javnih rasprava, sastanaka klubova odbornika, sastanaka sa građanima, vidimo da smo uspjeli da se konsolidujemo a ponoviću, to je bilo za samo nekoliko mjeseci.

Skala: Koliko je zaposlenih u Skupštinskoj službi i da li ste zapošljavali nekoga od kad ste došli?

Suđić: U Skupštinskoj službi radi 5 izvršilaca. Novom sistematizacijom je predviđeno da taj broj bude veći jer smo predvidjeli i dodatne aktivnosti koje treba da afirmišu rad ovog organa vlasti još više. Novom sistematizacijom biće zaposleno  više izvršilaca. Za sada to nije potrebno a kada bude, raspisaćemo konkurs pa neka dođe ko ima najbolje referense. Isti je broj izvršilaca od kad smo preuzeli Skupštinu. Nije bilo novih zapošljavanja.

Skala: Je li lakše kada je u skupštini samo vladajuća koalicija sa samo jednom odbornicom opozicije, ili bi bilo bolje da Skupština radi u punom kapacitetu, odnosno da su odbornici na svojim radnim mjestima u parlamentu?

Suđić: Naravno da bi bilo bolje da su svi odbornici u skupštini. Ali, tu ja ne mogu ništa. Sami  su izabrali da bojkotuju parlament. Valjda po ugledu na kolege iz Crnogorske skupštine. To nije dobro ni za njih ni za građane. Vidi se kad se URA vratila, odnosno njena odbornica Ljiljana Popović Moškov koliko je dinamičniji rad i koliko se više pažnje posvjećuje tačkama dnevnog reda. Opozicija bi, ako je konstruktivna, otvarala ona pitanja koja su u interesu građana i natjerala bi vlast da se još više posveti temama o kojima se diskutuje. Ovako se sjednice završavaju brže, i osim odbornice iz URE, malo ko uzima riječ i diskutuje. To je tako kad nema opozicije. Oni, da budem jasan, nijesu dolazili ni na sjednice skupština kada su bili vlast pa su morale da se odlažu. Često i u nedogled. Zbog toga su na kraju krajeva i izgubili vlast. Sada se vidi koliko je dobro što više nijesu oni na čelu opštine jer se radi na brojnim poljima. A Kotor je, priznaćete, bio zamro i prijetilo mu je baš urušavanje u svakom smislu.
Da zaključim, opozicija bi bila poželjna, ali ne ona koja bi pravila opstrukciju nego ona koja bi bila konstruktivna i doprinosila radu parlamentu i donošenju kvalitetnijih odluka. Uz takvu opoziciju i vlast bi bila bolja. Ali, načekaćemo se mi još da do toga dođe.

Skala: Možda je malo iznenadilo javnost kada ste predložili da se naknada za odbornike poveća sa 200 € mjesečno na 250. Zašto ste to uradili?

Suđić: Kada je u pitanje povećanje naknade za odbornike, mislim da je trebalo povećati i da je ovo neka prava mjera. O tome smo razgovarali na kolegijumu predjednika Skupštine. Bilo je više prijedloga da taj iznos bude veći, ali sam smatrao da je ovo dovoljno i to je moj prijedlog. Ako neko misli drugačije, neka podnese inicijativu skupštini po proceduri i o tome će se razgovarati.

Skala: Što Vas je motivisalo da tražite povećanje naknade, jer nijeste poznati baš da vam je tako nešto važno? Nešto je svakako uticalo i na Vas i Vaše kolege.

Suđić: U pravu ste. Razlog za povećanje je prvenstveno naše neslaganje sa visinama naknada za članstvo u Upravnim odborima i Savjetima u preduzećima i Javnim ustanovama čiji je osnivač lokalna uprava. Smatramo da ne smiju ti iznosi da budu veći od naknade odbornicima. To bi trebalo da bude pravilo. Zašto neko ko je direktor, a obično se takvi biraju u ova tijela, pored visoke plate koju primaju u svojim firmama, treba još da dobijaju po 400 i 500 eura. Taj novac može znatno bolje da se iskristi. Zbog toga treba to pitanje urediti jednom za vazda. Ja sam inače protiv da se visokim partijskim kadrovima i direktorima preduzeća i javnih ustanova uopšte omogućava da budu predsjednici ili članovi Upravnih odbora, Savjeta ili Borda direktora. Ima valjda i drugih koji su stručni i koji možda imaju više vremena i dovoljno znanja da se istinski posvete tom poslu. Eto zbog toga smo mi tražili da nam se poveća naknada.

Skala: Ovo povećanje će koštati građena dodatnih 19.800 € na godišnjem nivou. To znači da će 15 odbornika dobiti isti iznos kao i svi oni koji redovno dolaze. Njima će se za nerad platiti više 9.000 eura na godišnjem nivou. A 33 odbornika koštaju zajednicu 99.000 eura

Suđić: Dobro ste izračunali. Skoro 100 000 eura a onima koji ne dolaze od tog iznosa će pripasti ni manje ni više nego 45.000 € na godišnjem nivou. To je mnogo kada su u pitanju oni koji ne dolaze na sjednice i ne učestvuju u nihovom radu. Isti je slučaj i u državnom parlamentu. To mora da se drugačije sredi i da svako dobija za ono što radi. Treba inicirati promjenu akata Skupštine i uvesti nova pravila, jasan je predsjednik SO Kotor Jovo Suđić.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]