Jozef Levi: Da bi Izrael i Crna Gora bili blizu neophodna je jeftina avionska veza

0
Ambasador Levi

Jozef Levi

Ambasador Izraela u Crnoj Gori Josef Levi boravio je juče u Kotoru povodom otvaranja izložbe fotografija “Pogled na Izrael”. Bila je to prilika da porazgovaramo o odnosima dvije zemlje, privrednoj i turističkoj saradnji koja je u usponu.

Skala: Vaša ekselencijo, danas ste u Kotoru, gradu svjetske kulturne i prirodne baštine. Toliko ste lijepih riječi kazali za Kotor i Crnu Goru. Što nam po Vama hvali da zakoračimo onako snažno kako je to uradio Izrael?

Levi: Kotor kao jedan predivan istorijski grad  koji obiluje kvalitetima i u pogledu same lokacije, izgleda grada i prirodnih ljepota, samog menadžmenta i uprave koja vodi ovaj grad, rekao bi da Kotor apsolutno nema nikakvih prepreka da u bliskoj budućnosti postane uspješan kao grad, posebno na polju turizma i kao jedno mjesto na internacionalnoj sceni kao grad koji se posjećuje iz svih zemalja.
Kada Izraelci dolaze ovdje, oni su vrlo, vrlo srećni i iznenađeni ljepotom ovoga grada. Jedini problem je što nema direktne avio linije između Izraela i crne Gore.
Ako hoćete turizam samo sa Srbijom i susjednim zemaljama, to je dobro, ali je važan preduslov za uspjeh u turizmu jeftin avionski saobraćaj između dvije zemlje, i drugih zemalja koga na žalost danas nema.
Ekonomska budućnost crne Gore umnogome zavisi od turizma. Šteta je da ljudi iz Izraela ne mogu da dođu u Crnu Goru. Čitava porodica. Jeftin let je preduslov ne samo za dolazak Izraelaca već i gostiju iz drugih zemalja. Moramo da se potrudimo da otvorimo nebo. Ovdje imate sve što je potrebno, osim dostupnosti. Teško je doći. Moguće je ali četvoročlana ili petočlana porodica mora da plati samo za avionske karte više od dvije hiljade eura. Zato idu u Grčku, Maltu, Bugarsku. Tamo gdje mogu jednostavnije putovati. To su lijepa mjesta ali jedan od mojih snova i ciljeva je da vidim ovdje zaista hiljade turista iz Izraela koji posjećuju Kotor, sa svim njegovim ulicama i trgovima, Miločer i Sveti Stefan. Danas na žalost mogu doći samo oni koji to sebi mogu priuštiti, ili dolaze preko Dubrovnika na jedan dan i vraćaju se nazad.

Skala: Ekselencijo, kazali ste da je Crna Gora jedna od prijateljskih zemalja, da ih Izrael nema puno. Što ćete lično uraditi da promovišete Crnu Goru u Izraelu i to ne samo kao turističku destinaciju već i kroz privrednu saradnju?

Levi: Srećom, Crna Gora ima izuzetnog počasnog konzula u Izraelu, gospodina Rinota i on radi izuzetan posao za Crnu Goru. Zajednički nastojimo da promovišemo Crnu Goru, da dovedemo Izraelske biznismene u Crnu Goru kao nastavak  započetog još 2011. godine.
Mislim da će Izraelski privrednici i investitori kada posjete Crnu Goru uvjeriti se koliki je potencijal ove zemlje.
Ipak bih se vratio jeziku turizma i kazao za ovo mjesto da nam je nebo granica.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]