Morsko dobro brine o Specijalnom rezervatu prirode “Tivatska solila”

0
Rezervat prirode Tivatska solila

Proteklog vikenda je u saradnji sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica organizovana posjeta Specijalnom rezervatu prirode “Tivatska solila“ za zaposlene u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom.

Tokom obilaska u pratnji Petre Soković, vodiča u ovom rezervatu, prisutni su se upoznali sa osnovnim karakteristikama flore i faune, kao i kulturno-istorijskim vrijednostima Tivatskih solila, dok je ornitolog Darko Savljić prezentirao značaj ovog područja kao hranilište i odmorište ptica tokom jesenjih i proljećnih migracija.

Posmatranje ptica sa kula osmatračnica bila je posebna atrakcija za djecu.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, iako od prije nekoliko godina zvanično upravljač ovim rezervatom, već duži niz godina brine se i unapređuje ovaj rezervat.

Od 2008. godine, svake godine opredjeljuju se finansijska sredstva za uređenje  ovog područja koje, od nekadašnjeg odlagališta otpada, danas dobija obrise atraktivne lokacije za odmor i rekreaciju u prirodi.

Ovogodišnjim planom Javnog preduzeća predviđeno je više aktivnosti koje će doprinijeti daljem uređenju Tivatskih solila.

U toku su radovi na popločavanju ulaznog dijela i rekonstrukciji kapija, a do početka sezone biće postavljene nove informativne table, klupe, stolovi i mobilni sanitarni objekti u cilju unapređenja servisa za posjetioce.

Predviđena je izrada Studije regulisanja kanala u rezervatu kako bi se pristupilo radovima za bolju cirkulaciju i dotok slane vode do gornjih basena radi očuvanja karakteristične halofitne vegetacije područja.

Takođe, ove godine izradiće se i Studija zaštite kulturne baštine u specijalnom rezervatu “Tivatska solila” kojom će se detaljnije istražiti ostaci kulturno-istorijskog nasleđa ovog područja, kao i precizirati smjernice i mjere za njihovu zaštitu.

Ove studije predstavljaće osnov za izradu projektne dokumentacije za restauraciju djelova infrastrukture i basena stare solane i njihovo stavljanje u turističku svrhu.

Tokom jeseni, predviđeno je da se nastavi sa uređenjem pješačko-biciklističkih staza kroz specijalni rezervat aktiviranjem paralelnih nasipa, nakon čega će oko 2 km uređene staze biti na raspolaganju posjetiocima.

Podsjećamo, od februara ove godine, posredstvom projekta Centra za zaštitu i proučavanje ptica i Njemačkog fonda za zaštitu prirode, u Info punktu u Tivatskim solilima je zaposlena vodič Petra Soković, koja je na raspolaganju svim posjetiocima za besplatne obilaske i upoznavanje sa vrijednosima ovog specijalnog rezervata.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].