“Jugopetrol” bi da da 5000 kvadrata u Kotoru za 1300 u Podgorici

9
Jovo Suđić

Priča o preseljenju “Jugopetrola” odvija se uglavnom iza kuloara.

Nema zvaničnog saopštenja iz kompanije niti volje da se jasno i glasno kaže o čemu se radi i da li će zaista “Jugopetrol”, u skladu sa zakonima ove države moći tako jednostavno da ode iz Kotora.

Pišu pojedini tabloidi po običaju zapaljivo, ali to kao da ne uzbuđuje ni zaposlene, a kamo li građane Kotora i one anonimne kritičare koji ospu paljubu iz gluvih topova, po običaju navodno zabrinuti, ali sakriveni dobro da ih, kako vele stari kakva sthotina ne dohvati.

Potpredsjednik kotoske opštine Jovo Suđić za Sklala radio je rekao da “Jugopetrol”, što se tiče zakona ne može i neće iz Kotora.

-To što oni mute, ne interesuje nas mnogo. Nije urađena dokapitalizacija, što je dovoljan razlog da Vlada preispita ugovor. Mislim, veli Suđić, da su se stekli uslovi da se uradi ozbiljna analiza koja bi, bez imalo sumnje dovela do realnih pokazatelja koji bi pokazali da poslovanje Jugopetrola ima brojne propuste, a to znači i mogući raskid ugovora.
Analiza finansijskog poslovanja Jugopetrola, koja je rađena 2011. godine za period od 2001-2009. nije dala pregled ili zaključak da li su djelimično ili u cjelini ostvareni postavljeni ciljevi, što je u direktnoj korelaciji sa upravljanjem firme, odnosno sa obezbjeđivanjem raspoloživim finansijskim i ljudskim resursima.
Njihovo ostvarivanje je u direktnoj vezi sa realizacijom Garantovanog investicionog programa koja definiše finansijska ulaganja Helenic Petroleuma za period od pet godina koja iznose 29.5 liliona eura u unapređenje tekućeg poslovanja i 5,5 miliona eura u istraživanje. Kako se iz analize ne vidi da je Helenic Petroleum obezbijedio 35 miliona eura, može se zaključiti da je to uradio iz sredstava sopstvenog poslovanja, što znači da je bukvalno prekršen ugovor. Postavlja se pitanje da li je resorno ministarstvo pratilo rad kompanije i ako jeste zbog čega nije reagovalo ako je znalo da nije urađena dokapitalizacija i da su korišćena sredstava iz sopstvenog poslovanja za ulaganja definisana ugovorom?
Suđić navodi član ugovora 2.4.10 koji kaže:“Bez obzira na bilo kakve obaveze koje proizilaze iz Ugovora sa Vladom za period od najviše pet (5) godina od datuma ovog Ugovora i onoliko dugo koliko nije izvršena dokapitalizacija ili deponovana sredstva u skladu sa klauzulama 2.4.4., 2.4.5 i 2.4.6., Kupac je saglasan sa sljedećim ograničenjima na raspolaganje akcijama Kompanije koje posjeduje ili sredstvima u Kompaniji: Kupac neće prodati, dati u zalog, prenijeti, izuzev prenosa Zavisnom preduzeću u potpunoj svojini KP-a, ili na drugi način raspolagati bilo kakvim od tih akcija  bez prethodnog pismenog odobrenja Vlade.
Dakle, jasan je Suđić, Jugopetrol ne može da preseli upravu u Podgoricu bez saglasnosti Vlade. A ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić ćuti na pozive odgovornih ih lokalne vlasti. I pored činjenice da je premijer lično izjavio da preseljenje nije u interesu Vlade, a ni Kotora.
Pominjanje imena Dake Davidovića, rušenje poslovne zgrade i na tom mjestu izgradnja hotela i pored planske dokumentacije koja to ne predviđa, govori o kombinacijama koje su, u najmanju ruku sumnjivog karaktera.
Mnogo je pitanja na koja još nema odgovora. Poput onoga da se vrši veliki pritisak na zaposlene da potpišu papir po kome su presrećni što sele u Podgoricu pa do jednako ozbiljnog da rukovodeća struktura mijenja čitavih 5.000 kvadrata na izuzetno atraktivnoj lokaciji u Kotoru za 1.300 u Podgorici. Ko tu što dobija, treba da ispitaju državni organi. Ukoliko ima interesa i ukoliko se poštuje vladavina prava.

9 KOMENTARI

 1. …nije vami za “jugopetroljem”-nego je vami što vi nemerete da jami-umjesto Daki? Daka je ,dakle, problem -protiv vaše jami?
  Što ste jamili,jamili-nije vi bilo lošo oiveg šegdeset i sedam godina-posebno vama iz Krivošija,Grblja,Škaljara?
  Adio vi jami-jamare-jame-svršile su Mare bali?
  A Vami caro compagno Daka,nella terra degli antenati Boca de Cattaro-Buljarica(Pastrovic)…da,da arivali u zemlji predaka….

 2. Sudjicu trebalo se ranije reagovat a ne minut do podna ko i svaki put kad reagujte,cinjenica je da ce Jugopetrol poci iz Kotora jer je ta zgrada u privatnom vlasnistvu u ovom slucaju Grka i oni s njom mogu da rade sta im volja,a zasto tuzilastvo nije reagovalo to je vrlo lako pretpostavit,jer bi se onda morala otvorit Pandorina kutija tj morala bi se preispitat privatizacija Jugopetrola,pa bi se onda moralo javnosti objasnit zasto je profitabilna firma prodata za 55 miliona umjesto za preko 100 miliona koliko je u tom trenutku vrijedila i zasto je uopste prodata,sto naravno dovodi do elemenata korupcije direktno do nekih pojedinaca iz Vlade,koji bi onda zbog toga morali da idu u Spuz al posto su oni clanovi DPS-a za njih zakoni ove drzave ne vaze kao i za ostale smrtnike,tako da ce se ova farsa iliti lakrdija jos malo kroz Kotor djirat mi gradjani cemo se kao nesto bunit iako znamo da se nit pitamo nit nas ko pita o sudbini grada jer smo mi samo obican statisticki podatak u birackim spiskovima,dok ce Daka Davidovic uz malo pompe poceti na mjestu zgrade JPK-a da pravi stanove za prodaju.

  • Nikad nije kasno samo što je Jovo Suđić imenom i prezimenom poveo ovu kampanju preko Radio Skale i dalje rabota za ovu stvar. Nego đe ste Čilča Gorije i ostali potpisani nepotpisani, bez imena i sa obrazom i bez njega sa ovoga sajta da se udružimo svi skupa …..? nema PRPAAAAAAAA

   • udruzili bi se mnogi no je problem definisanja protiv cega se borimo,u sustini se borimo protiv odlazka Jugopetrola iz Kotora,a drzavna vlasta iliti DPS-SDP koalicija u ovom slucaju je vec aminovala ovaj odlazak jos prije 10 godina kad su privatizovali ovu firmu,jer cim je zgrada u privatnim rukama on moze da s njom radi sto mu god volja,e to sto se par pojedinaca iz lokalne vlasti buni protiv toga to je druga stvar isti ti pojedinci bi trebali prvi da dignu narod na ulicne proteste ali bi se time zamjerili centrali u Podgorici,a ako obicni gradjani pokrenu neki vid protesta vlast bi rekla da je to udar na drzavnost Crne Gore i slicne stvari klasicna demagogija od njih na sta smo vec navikli.izbori su jedino rijesenje a uskoro ce ih bit zato dragi sugradjani ako mislite da je izvrsna vlast a samim tim i lokalna posto je to ista partija dobro postupila zato sto su pustili da Jugopetrol ode iz Kotora vi ih nagradite svojim glasovima a ako mislite da su lose postupili glasajte druge opcije koje budu na izborima,al nemojte gledati ko vodi opoziciju bio da je to Crnogorac,Srbin,Hrvat,Musliman ili Rom gledajte ponudjeni program te ili tih partija.ovo govorim zato sto je najgrdja moguca kazna za vlast da izgube privilegije i funkcija a kad to izgube bice dostupni svim sudovima u Crnoj Gori,pa cemo vidjet kako je ko i sta je ko radio u ovom gradu prethodnih 20 godina

 3. “Postavlja se pitanje da li je resorno ministarstvo pratilo rad kompanije i ako jeste zbog čega nije reagovalo, ako je znalo da nije urađena dokapitalizacija i da su korišćena sredstava iz sopstvenog …”
  Mislim da se ovom rečenicom iz teksta objašnjava čitava zakulisna igra oko Eko-Jugopetrola. Neko “nije reagvao”, neko je radio i dalje radi za gospodina
  Mavromatisa.
  Mislite li da se to radi, ili ne radi – za lijepe oči…?

 4. Kaze se da ne moze bez odluke Vlade a ona je odlucila onda kad je prodala vecinski dio JPK! Ako nista bar cemo dobit hotel (sigurno kakvi soliter od 100 spratova). Zdravi bili pa vidjeli sto ce bit od svega ovoga….

 5. Ti ga Jovo ne patišeš neka se barem čuje glas jer evo samo nešto prtljamo po Mionitorima i ostalim jadnim novinama i medijima a sve za lične interese. Ma nikako da se organizujemo na građanski ‘protest pa neka se čuje da Kotorani nijesu p….

 6. ..navalite gladni? Biće,kao prije 25 godine-kad su ovi današnji-“kukumari” pali od onih što su pored njih-na njihova uplakana ramena onda-zaspali?
  Kad ste “Jugopetrolje”, prije 12 godina-preko noći prodali,svi ste bili “noćne dame”-gospodaru na usluzi? A danas,kad ste noćne tice “grabljvice”-kukavice i potomci ćukovi(miši u tikve)-oćete da se pitate? Od čeka? Od gaća? Nemere,jerbo je vrijeme gologuzvića- brez obraza i donjih gaća-po normatvima EU?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].