Jugopetrol neće niđe iz Kotora

10
poslovna zgrada Jugopetrola Kotor

Ovih dana u Kotoru kulminira priča o namjeri Jugopetrola AD Kotor da upravu preseli u Podgoricu.

Priča se i da selidba nije slučajna i da je plod raznih interesa crnogorskih finansijskih magova, ili tajkuna kako se moderno zovu oni koji su se u vremenu tranzicije bolje snašli.

Atraktivna zgrada na atraktivnoj lokaciji mogla bi nekome poslužiti za realizaciju hotelijerskih ili nekih drugih neostvarenih ambicija.

Ne znamo da li je to zaista tako, ali je teško vjerovati da bi, bez velikog interesa čelni ljudi Jugopetrola pravili ovakve egzibicije.

Njih ne zanimaju zaposleni niti njihove porodice.

Ko hoće u Podgoricu hoće, a ko neće, adio na ulicu.

Bilo bi tu i nekih otpremnina.

Moguće i pristojnih, ali novac se brzo potroši pa poslije ipak ostaje samo ulica.

Nijesmo od rukovodstva ovoga, za Kotor i Crnu Goru nekada važnog preduzeća očekivali neku pretjeranu humanost, ali ovakvi jednostrani potezi zaista čude.

Pa ipak, ovu varijantu, koliko znamo neće biti baš lako realizovati. O interesnom seljenju po Crnoj Gori, na sreću neće, niti mogu odlučivati Jugopetrolovi predvodnici.

Mora se pitati i ova država, koja, sigurni smo neće dozvoliti da se na račun grada i zaposlenih uzimaju milioni.

Upoznata sa namjerom preseljenja uprave Jugopertola AD iz Kotora u Podgoricu, reagovala je gradonačelnica Kotora Marija Ćatović koja se pismom obratila ministru ekonomije dr Vladimiru Kavariću tražeći od njega da spriječi ovakvu kombinatoriku.

Ćatovićeva je upoznala ministra Kavarića da je Jugopetrol osnovan u Kotoru i da je dugi niz godina uspješno obavljao svoju djelatnost u ovom gradu, ali da je i jedna od značajnijih kompanija u kojoj je zaposleno preko 200 ljudi.

Kako mnogi, zbog porodićnih razloga ne bi mogli da prihvate preseljenje, neminovno bi ostali bez posla, a opština Kotor bez značajnih prihoda.

Kotorska gradonačelnica je ministra Kavarića upoznala i sa sastankom sa predsjednikom Vlade, gospodinom Milom Đukanovićem i ministrom održivog razvoja i turizma Branimirom Gvozdenovićem na kome je tretirana ova teme.

Zaključak je bio da preseljenje kompanije Jugopetrol AD Kotor nije interes Kotora, ali ni Vlade Crne Gore.

Interes je upravo suprotan, a to znači da jedan od nekadašnjih motora razvoja naše države sjedište mora imati u Kotoru.

Gradonačelnica Ćatović je pokušala da objasni generalnom direktoru Jugopetrola AD Kotor da nema razloga da se sjedište kompanije seli iz Kotora i da su ugrožene egzistencije mnogih porodica čiji je jedini izvor prihada zarada koju ostvaruju u kompaniji.

Na žalost, nije bilo razumijevanja, jer je postalo jasno da su u pitanju interesi koji su prevladali sve druge razumne motive.

Vlada Crne Gore, sasvim smo sigurni neće sjedjeti skrštenih ruku.

Preduzeće sve mjere kojima raspolaže, a znamo da ih ima da spriječi ovakvu režiju i interesnu kombinatoriku koja je isključivo na štetu Kotora i njenih građana.

Takvim odnosom Vlade i lokalne uprave građani Kotora su ohrabreni u uvjerenju da nijesu i da nikada neće biti prepušteni sami sebi, a država pokazuje još jednom snažnu odlučnost da ne dozvoli nikome ni pomisao da može da radi suprotno njenim interesima.

To je ujedno i poruka pregovaračima partnera o zamjeni nekretnika na relaciji Jugopetrol Kotor-Podgorica da se manu ćoravog posla i rade u skladu sa zakonima ove države.

Građani Kotora očekuju odgovor ministra Kavarića u najkraćem roku, a zaposleni uvjeravanje da ostaju u Kotoru gdje će u ovoj značajnoj kompaniji nastaviti svoj radni angažman.

10 KOMENTARI

 1. Ja mislim da ce Jugoperol ostat u Kotor i da se cine svi napori sa ostane u Kotor. Evo i Skupstina Opcine Kotor ce NAJOSTRIJE REAGOVATI i OSUDITI PRESELJENJE. Cak ce i Mesna Zajednica ZESTOKO APELOVATI mozda ih i GADJATI KREMPITAMA i to onim KOTORSKIM!

  Sve vam smeta i turizam i kruzeri i mesna zajednica. Ajde djaole sjedi!
  Za stariji i ljepsi Kotor sve vas voli Vućurović Autoprevoznik iz Nikšića

 2. Treba stavit toliki porez na zamjenu imovine da im ne pada na pamet idje ic i zavrsen posao, a mozda je grcki lisac i prosuo pricu ne bi li se oslobodio zaposlenih…

 3. Mijenjam zgradu Opcine u starom gradu za zgradu Jugopetrola, bolan.
  Pozdrav kotorezima iz Udruženja Nasipača Zaliva u potpisu Dragana koja nije placena da ima sopstveni stav.

 4. Dakle, zgrada zvana Jugopetrol ostaje u Kotoru! O namjeni zgrade bice vise rijeci u narednom periodu.
  Sve vas voli Vućurović Autoprevoznik iz Nikšića

 5. Jugopetrolje je nase – CRNOGORSKO, sto ste tako uskogrudi djaole! Ako ide u Podgoricu sto vam to smeta?! Zgrada koju treba srusiti i napraviti je starijom ne mogu kotorini!
  Sve vam smeta i turizam i kruzeri i mesna zajednica. Ajde djaole sjedi!
  Za stariji i ljepsi Kotor sve vas voli Vućurović Autoprevoznik iz Nikšića

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].