Jugopetrol oće-neće u Podgoricu

15
Zgrada Jugopetrola u Kotoru

Priča o preseljenju kotorske kompanije Jugoperol u Podgoricu ne okupira više toliko pažnju Kotorana. Kao da su se pomirili sa činjenicom da se protiv državne administracije ne može pa će i Jugopetrol, poput kotorskog Istorijskog arhiva, Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Kotor, Pomorskog muzeja Crne Gore iz Kotora put pod noge pa u Podgoricu.

Uzalud i premijerov stav da preseljenje Jugopetrola nije interes ni Vlade ni grada Kotora. Uzalud zasijedanje kotorske Skupštine Opštine? Uzalud nepoštovanje ugovora kojim je grčki vlasnik zaslužio, u najmanju ruku preispitivanje poslovanja kako bi se konačno utvrdilo da li su se stekli uslovi da se ugovor raskine. Valjda niko nema pravo da se igra sa državom. A da li je baš tako.

Potpredsjednik kotoske opštine Jovo Suđić je u više navrata ukazao na kršenje ugovora od strane rukovodne strukture Jugopetrola.

-Nije to od juče, kazao je Suđić. Nije urađena dokapitalizacija, što je dovoljan razlog da Vlada preispita ugovor.
On je kazao da je 2011. godine urađena Analiza finansijskog poslovanja Jugopetrola od strane eksperata Ekonomskog fakulteta iz Podgorice za period od 2001-2009. iz koje se ne vide finansijska ulaganja Helenic Petroleuma za period od pet godina koja iznose 29.5 mliliona eura u unapređenje tekućeg poslovanja i 5,5 miliona eura u istraživanje. Zbog toga se može zaključiti da je to uradio iz sredstava sopstvenog poslovanja, što znači da je bukvalno prekršen ugovor. Neshvatljivo je, kazao je Suđić da Ministarstvo ekonomije nije pratilo rad kompanije i ako jeste zbog čega nije reagovalo ako je znalo da nije urađena dokapitalizacija i da su korišćena sredstava iz sopstvenog poslovanja za ulaganja definisana ugovorom?

Nije potrebno govoriti što bi za Kotor predstavljalo preseljenjem kompanije koja je osnovana 1947. godine i bila, pored Jugooceanije stub ekonomskog razvoja Crne Gore. Takođe, kaže Suđić to bi bilo pogubno i za brojne zaposlene koji nijesu u mogućnosti da sele za Podgoricu i tamo nastave svoj životni i radni vijek.

To ne interesuje mnogo ni menadžment Jugopetrola, ali ni pojedine kotorske političare koji ne žele da se javno izjasne o ovom pitanju. Na nedavnom parijskom sastanku  DPS-a čulo se od čelnika da to nije problem i da imamo postrojenja u Lipcima i da treba napraviti novu kompaniju. Još samo da je dodao ljepšu i stariju. Pritom, uz malo znanja jasno bi mu bilo da su postrojenja u Lipcima pod sudskim sporom a nakon toliko godina ne korišćenja zapuštena i potpuno neupotrebljiva. Na kraju, urbanistički planovi taj dio sada drugačije tretiraju.

Nevjerovatno je kako Ministarstvo ekonomije, kaže Suđić kojima interes države nije od važnosti ne vidi namjeru rukovodstva Jugopetrola da mijenja čitavih 5.000 kvadrata na izuzetno atraktivnoj lokaciji u Kotoru za 1.300 u Podgorici. Tu nešto neko dobija, jer se ovakva transakcija ne obavlja bez velikih uloga.

Govori se da će nikšićki biznismen Daka Davidović dobiti zgradu Jugopetrola u Kotoru i na tom mjestu izgraditi hotel i pored planske dokumentacije koja to ne predviđa. Zašto da ne. Uvjerili smo se da para vrti đe burgija neće.
Zbog svega pomenutog, kakao saznajemo na premijerskom satu biće postavljeno pitanje predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću da li će se dozvoliti preseljenje kotorske kompanije u Podgoricu i da li će se provjeriti poslovanje Jugopetrola i eventualno raskinuti ugovor koji Helenic Petroleum nije ispunio.

Građani Kotora su ogorčeni zbog ovakvog ponašanja menadžmenta Jugopetrola AD i ministra ekonomije Kavarića pa stoga s pravom očekuju reagovanje premijera koji izgleda jedini može da riješi ovaj problem.

15 KOMENTARI

 1. A đe su bili radnici upravne zgrade Jugopetrola, koji su primali po pet puta veću platu od ostalih, da se bune i pozivaju na proteste, kad su pumpaši ostajali bez posla, ili kad su transport ukinuli i davali kamione u “zakup”. Tada su se sprdali sa pumpašima i vozačima. Đe su bili kad su radnici Bokeljke, Rivijere, Fjorda, Ljekobilja, Industrije ležaja i drugih ostajali bez posla. Sad kad je njima gu…a ugrožena, oće da ih svi brane. Zaboravljaju da napomenu da im je ponuđen posao u Podgorici ili masne otpremnine. Mene interesuje što će grad da ostane bez prihoda koji su vezani za Jugopetrol, a za radnike upravne zgrade Jugopetrola me baš zabolje.

 2. …kao posledica”događanja naroda”,iz kojeg su se okotili klimopraznoglavci-“homo novus”, koji su se dofatili vlasti i “dr(e)maju li dr(e)maju” bezmalo trideset ljeća! I, to, “nota bene”-brez ozbiljnog iskustva-znanja u svojim nekredibilnim karijerama,do tada …”služeći naroda-vrlo dobro”- do jedne ure?
  Sve ostalo su- basne?

 3. Kad je upoznat sa analizom rada Jugopetrola od 2011 g.iz koje se vidi,kako gospodin Suđić kaže,da većinski vlasnik ne ispunjava obaveze iz ugovora što tada nije reagovao.Tražiti od vlade da zaustavi preseljenje Jugopetrola, a ne tražiti smjenu gospode Radusinovića i Gegalja,članove borda direktora Jugopetrola,koji bi trebalo da štite naše interese u najmanju ruku je smiješno i neozbiljno kad se zna da su i oni glasalio za preseljenje.No urađeno je velika šteta,ali ako ništa ne naučimo iz ovoga onda će biti tragedija.Krajnje je vrijeme da se izvrši pritisak na vladu da produži koncesiju luci Kotor da ne ostanemo i bez nje,pa da poslije završenoga posla ponovu molimo vladu. Ravnomjeran razvoj države po mom skromnom mišljenju trebala bi da bude takav da se nerazvijeni krajevi približe razvijenim.No iz ovog primjera radi se suprotno neko hoće razvijene krajeve da približe nerazvijenim.

 4. ,,uzalud premijerov stav da preseljenje JpK nije interres Vlade………”

  UZALUD ????????????????????????????????

 5. Prije par mjeseci na zasjedanju lokalnog parlamenta gradonacelnica je izjavila da je Jugopetrol privatna firma i da sa svojom imovinom moze da radi sto hoce, tad je i krenulo sve. Niko ali niko nije isao kod Grka da ih pita sto se moze uraditi da bi ostali. Ovo sada su prazne price pravdanje pred narodom, da se glasovi ne gube. A i ti radnici, sto se nisu pobunili, izasli na ulice.? Ovo moze samo u Kotor da prodje. A i ovaj strucnjak cega god se latio jedino je njemu dobro bilo, Jugoceanija Jugopetrol,Bokelj…. Ostaje nam da zalimo, kotorski Primorac nam je ogledalo grada, jer kao i tamo doci ce izbori i opet ce DPS dobiti. A gospoda iz vlasti KOJI SU KOTORANI(Krivokapic,Lompar,Catovicka, Kascelan) ostace upamceni kao ljudi koji nisu nista uradili za svoj grad, vazno je njima da je dobro. Kakvi smo ni ne zasluzujemo bolje

 6. ..Veljko,ne treba braniti lokalnu vlast-ali treba reći istinu,da do daljnjega,parapeti su u nadležnosti džave Crne Gore!

  • koliko znam drzavnu vlast obavlja ista partija koja je i na vlasti u Kotoru tako da je to jedna kovanica s dva lica,za drzavni nivo necu pricat nista a sto se tice lokalne vlasti zreli su za promjenu posto skoro pa nista nisu odradili od obecanog,Kotor cim odu kruzeri postaje grad duhova a o kapitalnim investicijama da i ne govorimo dvorana u Skaljare je tipican primjer za rezultat lokalne vlasti po pitanju privrednih aktivnosti u gradu.

 7. A koja je to umna glava izjavila da će napraviti novi Jugopetrolje to nam je snaga vlasti u Kotoru.Ko zna što ćemo još čuti od genijalnih obećanja,a nijesu u stanju da podignu i saniraju ruglo od nekada prelijepih parapeta uz obalu na Muo, Prčanj, Stoliv itd.

 8. …pa me zato,po malo,bune price pricine-kotorskih vazala? Treba znat,da je Jugopetrolje prodato kao i svaka druga roba-pa onda proknjizena? Drugo,znaju li kotorski vazali-da je grcka firma u vlasnosti drzave Grcke? Ajde majcin sine -i da nijesi vazal-stisni guzu pa reci nesto poput : “treba preispitati kupoprodajni ugovor”?
  Zato bi naj,naj bilo “cito no parla”!

 9. neko se iz tadasnje a mozda i iz sadasnje vlade u toj privatizaciji debelo nasklapao tako da bi preispitivanje privatizacije ovog preduzeca za neke bilo izdavanje karte u jednom pravcu tj u KP Dom Spuz.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]