Jugoslavijo, narod te slavio…

57
Jugoslavija sa svojim republikama

Danas je 29. novembar 2014.  godine.

Prije tačno 71. godinu u Jajcu je održano drugo zasijedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije.

I taj dan se slavio kao rođendan države, Dan Republike.

Dvije godine nakon toga na isti dan održana je ustavotvorna skupština koja je donijela Deklaraciju o proglašenju Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Crnoj Gori je tako, poslije nelegitimne Podgoričke skupštine, vraćeno ime i prezime kojim je ušla u ravnopravni federativni savez jugoslovenskih republika.

19. novembra 2002. godine, po hitnom postupku, kao da im je vrijeme falilo, oba vijeće u Skupštini Savezne Republike Jugoslavije ukinuli su, u trećem poslije više godina jalovih pokušaja, 29. novembar Dan Republike.

I tada su počinuli.

Neko se sjeća, neko sa sjetom i tugom, neko sa radošću, neko bi se da smije, sjetio da je bio u prvim redovima ali mu teško ide, jer se od napada na  sve i svašta iz Titovog doba dobro profitiralo.

Neko i jeste punio špagove, neko ih je prepunio (a nije ih mali broj) pa sada, kao tobož kakav iskreni demokrata i borac za legalitet i legitimitet maše evropskim a ne putevima revolucije do ogromnih kuća sa bazaneima, saunama, dvoranama za sve i svašta što je poznato još samo iz carskih vremena.

Veliki je broj i onih koji su pisali recke i bilježili ljude ispred ulaza u duhovne hramove i brojne bogomolje i trčali provjerenim drugovima u komitet da predaju izvještaj o svojim sugrađanima, prijateljima  čak i rodbini, da bi potom, kad je sa komunizmom završilo, opet bili ispred bogomolja, ali sada kao duboki vjernici koji bi, valjda zaslugom sopstvene pogani do samoga Gospoda Boga.

I nikoga nije stid, i niko ne crveni.

Ima i onih, na sreću – koji se tada nijesu slagali sa politikom koju je vodio Josip Broz, ali se nikada, poslije njegovog odlaska nijesu tako bestidno obrušili na njegov lik i djelo i državu u koju su živjeli-Socijalističku Federativnu republiku Jugoslaviju.

Znali su oni dobro da bi na taj način samo ugrozili sopstveno dostojanstvo.

Jer, Jugoslavija je bila istinski priznata od lidera čitavog svijeta sa jasnim mjestom u svjetskoj istoriji.

To mjesto, na žalost ne pripada i narodu koji je spreman da se odrekne svega onoga što je bio zarad nekih, ipak kratkoročnih interesa.

A onda, gotovo koliko i naroda toliko i vođa, pretežno onih Domanovićevih od kojih su mnogi i danas, ona tamna ili potpuno crna strana ljudskog uma.

Oni neka se ne boje da će ih kad prođu neko i po ružnom spominjati. Već sad su zaboravljeni, samo toga još uvijek nijesu svjesni.

A narod kao naš narod. Sad bi opet Jugoslaviju i Tita jer se tada bolje i ljepše živjelo, a baš i nije moralo da se radi. Sad bi i suze lili kao i onda kad je otišao, sad bi sve.

Možda ih odnekud Josip Broz i gleda i smješka se ili tuguje jer je ipak znao od kakvog je materijala pravio državu.

Danas je 29. novembar, dan koji je slavila Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija kao svoj rođendan.

Crna Gora je danas nezavisna, međunarodno priznata država.

Prve se sa sjetom sjećamo, a drugoj poručuje zadnja strofa himne: “Rijeka će naših vala, uskačući u dva mora, glas nositi okeanu, Da je vječna Crna Gora”.

Slavko Mandić

57 KOMENTARI

 1. …Da,da besposlen Jole: ataviziranog Altaira i braću mu asinuse po crnogorskim portalima samari i potkiva!!!!!!!

 2. Izvinjavam se gospodine Mateo Četnitkoviću,a ja sam mislio da se ja sa vama sprdam? Na žalost vašu,ispade da ste vi sami sebi dovoljni za osobenu sprdačinu pod plaštom “vrhunskog sprotaša”- NATO kanader(inc)a?

 3. Druze Blazo,
  Vi Blazo, niste u stanju da ublazite vasu klevetnicku jezicinu, jer ste verovatno ohrabreni vasim novim zakonodavstbom.i ociglednim nedostakom odgoja- Cestitam!
  (Crna Gora: Klevete i uvrede nisu više krivično delo. Tanjug | 14. april 2011. 16:48
  Crnogorska vlada prihvatila je danas amandmane na Zakon o izmenama i dopunama krivičnog zakonika, čime se praktično potpuno ukidaju klevete i uvrede kao krivično delo)

  Posto izgleda da nemate prezime,ili se stidite prezimena (sto je najverovatnije sudeci da se klevetnicki, uvredljivo u nekulturno ponasate kao svaki nikogovic), ili ne znate ko vam je otac , ili mozda i ne postojite (vec ste neciji izmisljeni pseudonim), moram da prekinem svaku dalju diskusiju sa vama!

  Matija Cenanovic

  • G.Matija Čenanović,
   Toronto,Canada
   Member of Chetnik associations in Canada

   Da Vas podsjetim na zakletvu koju ste dali dok ste išli i pohađali Titove škole a kasnije i Titove besplatne fakultete sve dok se niste pridružili emigraciji u Kanadi i pogazili zakletvu i dobili čin Vojvode !
   Mi u Crnoj Gori kažemo za nesoje kao Vi,
   Nek mu se stidi g….ca kad obraza nema.
   Jer pljuvati po sisi (Titovi besplatni fakulteti koje ste završili) koja Vas je zadojila ,nikogović je lijepa riječ za Vas.

   Pionirska zakletva

   Danas, kada postajem pionir
   Dajem časnu pionirsku reč:
   Da ću marljivo učiti i raditi
   poštovati roditelje i starije,
   i biti veran i iskren drug,
   koji drži datu reč;
   Da ću voleti našu domovinu samoupravnu
   Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
   Čuvati bratstvo i jedinstvo
   Svih njenih naroda i narodnosti
   I ceniti sve ljude sveta
   koji žele slobodu i mir!
   SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU

   Drug Blažo,

 4. Tamara/Jugosloven,neću da vjerujem da si sebe “otkucao-pronašao”-polazeći od tvojih predaka-pečenih “otadžbinaca”(posebno u vrijeme kraljevine karađorđevića-kad ste gradili palače po primorju?) u ove izdajnike “SAVEZNIKE”?Prije da si omaškom preskočio sebe i svoje pretke-kako vas nazva prof.dr Milenko Perović,da oprostiš-a izvineš:I OD ONIH NAJLOŠIH U SEBI”!!!!!!! Kako plastificirano-sofisticirano kaže Milenko:”NIJE CRNA GORA POBJEĐENA OD NEPRIJATELJA-nego od vas”saveznika” …i od onih najloših u sebi(vaši prci i vi potmoci !)!!!

 5. Gospodine Blažo,kada pišete o Homenima,onda je(bio) red da prvo kažete koje slovo o ovoj staroj Kotorskoj čestitoj porodici, koja još u XXIV vijeku stigla iz Beča u Kotor!
  Slobodanov đed,bio je ugledni kotorski privrednik Antun Tonći Homen-a Slobodanova baka Lela,bila je rodom iz kneževske ugledne grbaljske porodice Tujković iz Nalježića(Gornjeg Grblja)! Tonći i Lela su učesnici u antifašističkom oslobodilačkom ratu 1941/1945 godine i borci Prve udarne Bokeške Brigade-koja je oslobađala Boku(sem Herceg Novog),Budvu,Bar,Danilovgrad,Podgoricu i goneći okupatore i Mateove “kamaše”- stigla na Kosmet učestvujući u oslobađanju Kosmeta od okupatora i braće po kami(kami im u “vasa vacui”- potomcima) predaka-gospara Matea Cenanovica(sa i bez kuku/lele na slovu “c”!
  Gospodine Blažo,vezivati porodicu Homen za pordicu Subotić(sudaniju jajaru Draži i družini)-otvara neka druga pitanja- u trenutku kad vi(vjerovatno i ja) dajete -previše stime i prostora jednom frustriranom tipu-koji podsjeća na lik iz “priče zašto je seljak glup? Znate Blažo-priča se,da :”što je seljak gluplji da je krompir krupniji”? Vidite Blažo,kaže “frurst-rikanović”:” Ja ne pripadam niti sam ikad pripadao bilo kavoj političkoj organizaciji…Ja sam gospodine “n a u č n i k”(?),ali imam širok krug interesovanja van nauke(lele ti ga nauko sa džud(ž)oistima),od vrhunskog sporta do istorije….To ostavljam vama(bavljenje politikom) i vama sličnima da se koprcate ….u glibu”! Da ,da u glibu gospodina Mate….koji je “naučnik”(sebe prestavi)-“podučen-priučen”-usmjeren(saobrazovan) na beogradskom Titovom univerzitetu(sa mnogo diploma-velikim kao Ivanjička krtola-krompiri?)?!

  I za kraj-za svačiji ukus evo na javi i “krtole i seljaka” okićenim sa diplomama kao božićno drvo-jelka …zvečkama:

  – Na portal “POLITIKA”-Bg.tema:”Šešelj-osudite me i moja ideologija biće besmrtna”-08/11/2007 u 22:08 sati…”želim samo da dam(informaciju?)..Hrtkovci su sremsko selo naseljenim Albanskim katoličkim plemenom Klimenti(Albanija) i Srbima 1737-1739.” Dakle,brani Šešelja da nije “ćerao” Hrvate nego Albance? Sve nam ispriča i isprevća: i istoriju-politiku-antropologiju,ali nam ne kaza odakle su stigli Srbi u Hrtkovce(nikad do 1918 nije su pripadali Srbiji) ? To što su ćerani Albanci-a ne Hrvati, po svoj prilici,je po našega Matea “lakša varijanta” u “ćeranju” -po Hitlerovom sistemu -Jevrjeja samo zato što su bili Jevreji! I puneći “civilizacijske švabske krematorijume”-diljem Njemačke,Poljske..sa milionima nevinih-likvidiranih Jevreja (preko šest/6/milona)!

  -..portal i tema ista Mateo sebe pita-izlaže 15/11/2007 u 00:20 sati…”da bi ste shvatili šta i kako ja mislim(ja se bavim nuklearnom fizikom-ole) Matija Čenanović([email protected]) ?!

  – A na Skala radio 23/12/2012 u 16:02 sati-vršeći pritisak-“ugoneći strah svojim oponetima”(da paze na ponašanje…?)..Matica naš- se prestavlja u svom elementu: M.C.Former(isluženik-emeritus-stara r….) President Univerzitet of Toronto JUDO”! Što bi Živko da je živ rekao:”Čudo neviđeno”? Primjereno trenutku-staležu- stepenu naobrazbe-“bolje ranjen nego ubijen”-reče i prestavi se “atomista” koji je jači u udovima nego u glavi?! Zar ne vi dragi čitaoci!

  Gospodine Mateo Četnikanoviću,koračajte u svijetlu budućnost-sa onima koji vas hrane i samare-Kanatskim NATO-vcima !!!!!

 6. Barvo ti ga bravu-rozni Bokelju,ti po običaju “u sridu”-misleći da smo svi tvoje pameti? Jedino što si potvrdio-da su tvoje namjere(na ovom Portalu), od prije dvije godine-bile “čestite i na mjestu”? Kad si tražio-poslije vaših svinjarija na onoj školi u Tivtu(prijetili Hrvatima-pred izbore 2012) -“autonomnu boku”-za “vas srbe i hrvate”,uz refren:”da su i Grbljani Bokelji”-zarad budućnosti vaše djece-brez imalo milosti prema većinskom narodu u Boki Kotoskoj-kojeg “stimaješ”-ka ti đede,što je “stimavao” sa onom ćuskijom Sveti Grob Njegošev na Lovćenu 1916 godine?!

 7. Srbi stvorili obije Jugoslavije,najvise zrtava podnijeli u oba rata,stvorili drzavu nekima koji je nikad nisu imali,platili francuske planove i entuzijazam kralja Aleksandra.

  Jugoslavija se pokazala kao losa ideja,da je bilo srpske pameti ne bi je nikad bilo.

 8. Gospon Vule,reklo bi se da vam je prekomjerna upotreba ćirilice-u nadoknadi vremena ostavila negativan trag na na vaše znanje iz istorije? Znate,nije Jugoslavija stvorena 1.decembra 1918 godine?!

 9. Честитам вам 1. децембар, Дан уједињења Краљевине Југославије!

  • Muč Vule avetinjo ,
   na današnji dan je,
   Pre 96 godina, 1. decembra 1918. godine proglašena je prva zajednička država Južnih Slovena – Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

   • Блажо није тачно што пишете!
    1. децембра 1918, у Београду је поглашено КРАЉЕВСТВО Срба, Хрвата и Словенаца а у јесен 1921. проглашена је КРАЉЕВИНА Срба, Хрвата и Словенаца!
    Узгред, 1.децембар се славио као Дан уједињења у Краљевству СХС, Краљевини СХС и Краљевини Југославији од 1918. до 1944.
    И још нешто, како се звала Југославија послије 1945.

 10. Gospon Jugosloven,bolje da ste mi odgovrili-objasnili,kako to da ste sa trideset i više godina-prvi put stali pred “vojne organe” i regrutovali se-pod firmom “jugosloven”-podrijekla :dite mješanac od majke Slovenke i tate Hrvata(bijahu to 80 godine).A naredna decenija(rana i kasna)- cijela ,još je štovala JUGOSLOVENE-liši “mene”? Mora du su nam “kosovci”-dali najlošiju vašu sliku-sa kadeture/asistenture na vapore?

  P.S.Molim za oprost,gospodine Jugosloven-nisu bile zle moje namjere,jer skoro zaboravih na poslednje podatke popisa stanovištva u Kotoru i Crnoj Gori-obavljeni u vremenu od 1-15 aprila 2011 godine. Tamo sam našao sledeće:

  – U Crnoj Gori nađeno je Jugoslovena……..1.154 ili 0,19%;
  – U Kotoru ” ” ……… 93 ili 0,41%.
  Interesanno vi ste upisani na redni broj 13.

 11. Ukinite Jola pensionera Prcanjota njegovi komentari su kao amandmanii smjernice ili kao sto je Tito zborio. On bi bio dobar za Fidela Kastra u Kubu da drzi govore od 48 sati !!!

 12. Pred komentar-lagano pitanje za vas gospodine Matija:Ko od vas dvojice(Vi ili Altair),govori-piše istinu? Vi kažete da spska delegacija nije bila u Jajcu..navodeći i istoričara koji je to utvrdio-a gospar Altair malo drugačije piše? Da oprostite podsjećate,likom-djelom “cipan cijeli” deci u pubertetu-vremenu kada je dete sklono da laže samog sebe ? A bora mi i druge-ako im se pušte?
  Dalje,vaše brojke-statistika iz 1942…i dalje -malo remeti-realnost? Maliciozni bi rekli-konstatovali:kako to da je za svega godinu i nešto dana (1942/1943) broj Srba u jedincama NOP-a pao za fantastičnih bezmalo 20%(povijest omanula-poput konzumenata-gutača)-što nameće dodatno pitanje-da nisu kojim slučajem prešli(pred bitku na Neretvu i Sutjesku?)-u četnike za konačno slamnje Titove vojske koja je 95% bila srpska? Možda,da ste konsultovali tog vašeg mlađeg srpskog istoričara…Cvetka Cvetkovića(?)-da bi vam on rekao-(pro)kazao podatke-koja je brojčano bila najbrojnija nacija u bitci na Neretvi januara 1943 godine? Uključujući i Njemce/Italijane?
  Gospodine Matija,vi gornji komentar završiste sa:”Audi alteram partem”-uz moju opasku”CAVE CANEM” zahvaljujući ,upravo AVNOJ-u jer bi ste u protivnom bili na današnji dan na:” NA POLAZNIM POLOŽAJIMA VAŠIH PREDAKA- ČUVAJUĆI BEKICE!
  SIGURAN SAM, DA BOLJE “SRIĆE” NE BI BIA NI OVAJ NAŠ-povijesničar- iz “MALIJE SELA”-kojemu su “R I B E L I” uznemiravali famelju…? U kontinuitetu 1941-1945 godine?
  A RIBELI,RIBELI vi ste krivi ,što su se od loših čobana pakovali preko noći(treća smjena),još lošiji činovnici/naučnici/porekla “vlaha-matraka”,pa u “pridošlom” vremenu razbucali “mrsku domomovinu”koja nije imala sluha za umne nego poslušne potomke loših čobana-koji danas na sva zvona(“zvučnih-neprovjerenih akademskih zvanja”?) zahvaljujući,prije svega,AVNOJU-čine što je nalakše …(?)-“CAVE CANEM”!!!!!!

 13. Nemam namjeru da citam duge ,,komentare” jet to nisu KOMENTARI.
  Dobar si Mandicu kad ih tolerises.
  Treba uvaziti i objaviti misljenje, ali ZNA SE STO JE KOMENTAR !!!!!!!!!!!!
  Ljudi, NE pisite eseje nego KOMENTARE !!!!!!!
  Mislite da ste interesantni ??????? NISTE !!!!!!!!!!

 14. Na predlog Moše Pijade, imenovani su članovi Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije:
  Predsednik i poverenik za narodnu odbranu – maršal Josip Broz Tito
  Prvi potpredsednik NKOJ-a – Edvard Kardelj
  Drugi potpredsednik NKOJ-a – Vladislav Ribnikar
  Treći potpredsednik – Božidar Magovac
  Poverenik za spoljne poslove – dr Josip Smodlaka
  Poverenik za unutrašnje poslove – Vlada Zečević
  Poverenik za prosvetu – Edvard Kocbek
  Poverenik za narodnu privredu – dr Ivan Milutinović
  Poverenik za finansije – Dušan Sernec
  Poverenik za saobraćaj – Sreten Žujović
  Poverenik za narodno zdravlje – dr Milivoj Jabrišak
  Poverenik za socijalnu politiku – dr Anton Kržišnik
  Poverenik za sudstvo – Frane Frol
  Poverenik za ishranu – Mile Peruničić
  Poverenik za građevine – dr Rade Pribićević
  Poverenik za šume i rude – dr Sulejman Filipović

  Pogledajmo sastav te “legitimne” skupćine, koji datum smo slavili kao najveći državni praznik:
  Od srpske “delegacije” jedini je bio pop-raspop, ucijenjen i pod strahom prisiljen, da se odrekne krsta i svoje vjere – Vlado Zečević, i to ništa manje nego “poverenik” (da ne bi rekli “ministar”) za unutrašnje poslove.(!) Poverenik za narodnu privredu, robijaš Ivan Milutinović, a za saobraćaj Sreten Žujović.
  Ova tri žalosna lika bili su samo “paradni konji”, da bi se samitu dao privid legitimiteta i”bratstva i jedinstva”.
  Ako se samo pogledaju imena tri podpredsednika i “poverenika” za spoljne poslove,
  jasno je da je bila namjera da se Srbija marginalizuje u nekoj eventualnoj budućoj državnoj tvorevini.
  Da bi ipak udovoljili srpskoj strani – ODLUKU sa zasijedanja AVNOJ-a pisali su mašinom sa ćiriličnim slovima (!) i – ekavicom.

 15. Vule,ne treba nikoga ni napadati-ni braniti kad su u pitanju istorijske činjenice-a bogami i posledice tih činjenica! Evo i vi uživate Vule -u nedoslednostima vaših “idola” koji su sa ulica-džada zastiđa prije kvarat od vijeka došli na vlast-isključio nelegitmnim putem-sredstvima! Nota bene-u kasnijim fazama vaše “evolucije” putevima krvavijeh “događanja naroda”-koji su onijeli u nepovrat stotine hiljada života nedužnog stanovništva(od kojih preko 60% bijaše nejač!) i njihovo proćerivanje sa svojih ognjišta-samo zato što su se drukčije krstili ili klanjali bogu! Pa vama ništa to ne smeta-da se nedosledno ponašate?! Drugo,pored toga što sam po rođenju SRBIN-kao čovjek dužan sam da svuda i na svakom mjstu se ponašam ljudski i da ljudski gledam na istinu-čime se neposredno suprostavljam tom ljudskom zlu na zlima-lažima!
  Dakle,AVNOJ-je ANTIFAŠISTIČKA tekovina naroda i narodnosti ovih prostora-u vrijeme kad su u Jevropi-liši SSSR-na znagu bili okupatorski zakoni nacista i fašista! Kada su m i l i o n i ljudi ginuli-ubijani(spaljivani u krematorijumima) zato što nisu bili nacisti ili fašisti ili njihovi sramni lakeji!
  Podgorička skupština-za mene Jola Drinjaka -bila je S R A M N A tekovina “Veljih sila”-koje su 13.jula 1878 godine priznale Knjaževinu Crnu Goru za 26/27 evropsku nezavisnu i samostalnu državu-a poslije 40 godina tu istu državu uništile i izbrisale iz spiska nezavisnih i samostalnih država! Znate tražiti legitimitet-nečemu što se rodilo vaninstitucionalno (nahoče)-sistemom kurvanja “veljih svejtskih lakih žena(država)”,je, priznatćete bruka i sramota i onih što su to činjeli i onih drugih(vas)-što takav pokvarenluk(sitem dvostrukih standarda) odobravate-zorite se na žalost?!

 16. Gospon moderatoru-zašto “krijete ime morske životinje? Znate,postoje u porodici morskih rakova i jastozi,krabe,a bogami i rakovi bazdeči!

 17. Dragi baron Minhauzenu-alijas Jugosloven,imate “dobro pamćenje”-ali su vam namjere kvarne?! Kada bi to bilo tako-onda bi taj organ Sekretarijat za NO opštine Kotor-u onim vremenima (krajem 80.god.) bio jedni-u kojem je starešna -Sekretar(Načelnik) vršio poslove referenta i anketirao regrute? Dakle, prvo vaše spoticanje-laži,da oprostite!
  Drugo,vi kažete da ste krajem 80.god.u procesu regrutacije,kod popunjavanja formulara izjasnili se da ste Jugosloven-a da sam vam ja rekao toga nema pišite drugo(Hrvat,Srbin..)!
  E vidite dragi barone alijas Jugosloven,dok ovo pišem-ispred mene nalazi se dokument Republičkog zavoda za statistiku SR Crne Gore broj 42. od 25.juna.1991 godine(dakle dokument mlađi od vaših laži-podmetanja bar dvije godine-najmanje),u kojem su podatci sa popisa stanovništva prema nacionalnoj pripadnosti sa popisa obvaljenog 1991 godine!

  Na predmetnom popisu 1991 godine..Jugoslovena je bilo u SR Crnoj Gori..ni manje-ma ni više nego tačno:..25.854 ili 4,20%!
  U opštini Kotor bilo je Jugoslovena, od ukupnog broja stanovništva od 22.473….
  4.174 ili 18,48%-i pored mojih post festum”zabrana”!!!!
  Dragi barone alijasu Jugosloven,u istom dokumentu vidi se da:
  -na popisu stanovništva 1948 godine u CG nije bio Jugolslovena;
  -na popisu 1953…bilo je Jugoslovena u CG..1,53% ili 6.424 ;
  -na popisu 1961.. bilo je Jugoslovena u CG..0,33% ili 1.559 ;
  -na popisu 1971…bilo je Jugoslovena u CG..2,07% ili10.943; i
  -na popisu 1981…bilo je Jugoslovena u CG..5,35% ili31.243!
  Ako vas zanima mogu vam dati i druge podatke vezane za ta vremena-i to da ih čitate kući ili u Skala radio-bez mog zahtjeva da znam kome dajem ova dokumenta! Zato ostajem vam na raspolaganju sa dokumentima-do kojih vam je stalo-taman koliko i “noćnoj dami” -do poštenja!!

  Na ulitumu-uobičajno pitanje-za “moje regrute”,po kom osnovu ste bili na regrutaciju(tek) krajem 80.godina pasanoga vijeka-ako ste rođeni-kao što ste rođeni u Ljubljani -Socijalistička Republika Slovenija-na den 23.jula 1957 godine? Ne osporavam-jer moglo se i to desiti u ona predratna smutna vremena-vama i sličnima “neuhranjenima”-da vas “regrutuju” sa navršenih 32-33 godine-a ne u 18.godini kako su nalagali ondašnji propisi?
  Sve jedno,neka vam sve dolazi na zdravlje i napredak-na način kako napredujete u plasiranju istine i liječenju vaše ” posledične bolesti” zvana m r ž nj a! Kasno Idža iz porta-grote izlazi? Ka onaj što ga zovedu-r.. bazdeč!!!!
  Lijep pozdrav sa pjene od najljepšeg mora i zaliva na svijetu-rodnog mi Prčanja!

  • Postovani vospodine Drinjak,

   Vidim da ste pobrkali slucaj ali i da ih je jos bilo. Moja namjera nije bila da vas uvrjedim vec da cujem sada kad je sve proslo dal je to bilo planski po naredjenju ili sasvim slucajno. Ne smatram vas krivim vec da ste radili svoj posao po naredjenju onih iznad vas. Cak sam razmisljao da vas posjetim i uz kafu sa vama saznam vise o tome ali vidim da se vi zestite pa to nema svrhe i ostat ce tajna za mene.

 18. Мандићу недосљедни сте кад пишете да је Подгоричка скупштина нелегитимна а АВНОЈ у Јајцу легитиман.

 19. Jugoslavijo, narod te slavio…
  Lijepo je bilo,
  Putovali smo sa crvenim pasošem svuđe bez problema,
  u Arapske zemlje i zemlje dalekog istoka su nas sa osmjehom dočekivali,
  Novac je bio siguran u Bankama,
  Kriminalci,lupeži,prevaranti i ubice su dobijali zaslužene zatvorske kazne,
  Sjetimo se sprovoda Titu u Beograd,nikad nikom toliko ljudi,
  predsjednika,ambasadora ,diplomata itd. nije došlo na sahranu kao predsjedniku Titu i nema više toga političara poslije Tita, kome će doći maltene predstavnici čitavog Svijeta na sprovod, neki od njih su čak i plakali,
  što je pokazalo kolika je veličina bio,sviđalo se to ili ne nekima,
  Govorio je,
  Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga ,
  znao je “bolne” tačke naših naroda i narodnosti,
  Besplatno školovanje,besplatni fakulteti,
  ali opet ima onih kojima tobože nije valjao a iskoristili sve što su mogli
  i to kao članovi Komunističke partije,škole,fakultete,zaposlenja……..
  i onda kad je Tito umro i Jugoslavija se raspala izdali ga ,promjenili kape i laju li laju ………..
  sa svih merdijana……
  ponosito se predstavjali kao Jugosloveni….
  do jedne ure kad pokazaše svoje pravo pokvareno lice.

 20. O gospodne Matija Mlatišumo-reci ti ovome “neznavenome puku” u čijoj su delegaiciji bili u Jacu 1943.godine- pop Vlado Zečević i Mitra Mitrović? I znaš li bogati-đe je tader bio Moša Pijade? Da nije šetao preo Terazija sa Ljotić,Kosmajcem,Nedićem..i companiom bellom?

  • Druze Jole Drinjak.
   Cini mi ste da ste pomenuli Mosu Pijade?!
   Priazem ovaj citat da osvezite vase pamcenje::

   Citat Mose Pijade sa prvog zasedanja AVNOJ-a novembra 1942. u Bihacu

   “Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici
   budu većina u državi. Stoga mi moramo da palimo.
   Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete
   da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći
   i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari
   situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami
   priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku.
   Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se
   predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom. Tako ćemo
   postepeno proći kroz sve pokrajine.
   Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima
   hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike,
   proletere. Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću
   stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog
   blagostanja, reda i mira.”
   [Dokument se nalazi u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu u fajlu
   Štaba vrhovne komande (JVUO) – K-12, 30/12.]

   Matija Cenanovic

   • Drug Jole je brat Pijade i Kardelja i dOLANCA I pEPCE SIN I kUCANKE I SVIJEH STO OPELJESISE I OCERUPASE BIVSU jUGU !!! gALIJOT U VOJNI ODSJEK BIO I OSTAO OTKUCANT PARAGRAFA U NIJEMU DRZAVU.

 21. Oprosti “petra”-ali ću te sa zadovoljstvom podržati kroz jedan reprint!!
  Poznati prof.dr Milenko Perović-iz Vrbasa,inače naše gore list,na Portal POBJEDA-prij neki dan zapisa-objavi:” Nije Crna Gora pobijeđena od neprijatelja,nego od “SAVEZNIKA”…I OD ONIH NAJLOŠIH u SEBI”!!!!!

 22. Matija,za sve vas takve-ima jedna divna starocrnogorska:”Ne pr.. Matija tako ti gospoda boga”!!!!

 23. Procitajte jos jednom ,,krvavu bajku ” od Desanke Maksimovic .

  Ako ti ne dodju suze , od kamena si stvoren (a).

  Slava palim u borbi protiv fasizma.

 24. sto ce ti ovo Mandicu ?
  Vrijeme izbrisalo. Dogadjaji izbrisali.
  Sijecaju se samo utopisti. Cista UTOPIJA , vijeruj mi

 25. Danas je eks Dan Republike-rođendan naše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije-koja je UBIJENA 10/11 januara 1989 godine u gradu koji je nosio ime O C A te iste Jugoslavije-TITOGRADU! Ne vjerujem u ničiju vječnost! Ali vjerujem u VJEČNOST SRAMOTE i ZASTĐA-koje učinješe nekadašnji “Titovi pioniri”-ovome narodu i narodnostima od Vardara do Triglava-za račun kasapina sa Dedinja-idola čiji su “pioniri”-LAKEJI..kako ih nazva Dr Novak Adžić-pokosili 1989 godine Crnu Goru i predali je “slobi slobodi”-na neodređeno(tada ugovoreno) vrijeme-bez metka ispaljenoga-što do tada nikad nikome nije pošlo za rukom(glavom-guzicom) u hiljadugodišnjem postojanju Crne Gore!

  U ime onih drugih-čestitih i odanih svojim precima svojoj domovini i svome narodu -predlažem: DA SE NEKADAŠNJI DAN REPUBLIKE-ROĐENDAN NAŠE DOMOVINE-PROGLASI ZA “DAN ZASTIĐA i SJEĆANJA” NA ONE ŠTO SU OPOGANILI-IZDALI SVOJU DOMOVINU I NJENE NARODE I NARODNOSTI OD VARDARA DO TRIGLAVA!!!!!

  Koristim prilku-da kažem : Neka je Vječna Slava uz molbu da nam oproste-stotinama hiljada ubijenih i protjeranih sa prostore bivše SFRJ u krvavom ratu-koji je počeo-pokoravanjem naroda kaspinu sa Dedinja- u Titogradu i širom SR Crne Gore10/11/13 januara 1989 godine!!!!!!

  • Sjecam se kad smo popunjavali formular za regrutaciju krajem 80tih, ja sam se izjasnio kao Jugosloven pa ste mi rekli da to ne postoji nega da pisem Srbun, Hrvat ili sto god samo ne Jugosloven. Mislim da ste nas prebrojavali i da ste se vec spremali za rat. Gdje ste tu vi ja se pitam sve ove godine od kad citam vase komentare na Radio Skali. Mislim da se vi krijete ispod lazne Jugonostalgije i da vam je zao sto nema velike Srbije. Ne ljutite se na mene ali mene.

 26. ,,Jugoslavijo, narod te slavio…………..

  Ljubav te zemljo nasa napojila
  Budi ponosna Jugoslavijooooooooo……”

  DOLE – IZDAJNICI I UBICE PRELIJEPE JUGOSLAVIJE

 27. Jugoslavijo, narod te slavio……..
  Jugoslavio, narod te stvorio…….. jos cujem tu pjesmu, a onda……….

  Jugoslavijo narod te SLOMIO (uz ,,prijateljski” zapadni svijet) glasajuci za nacionalne Vodje – tudjman, slobo, alija………..

  Tito je bio prezenca, lider, harizmatican covjek na celu velike Juge!
  Zalosno sto se raspala u krvi pale mladosti.
  A nastala na palim zivotima hrabrih i nesebicnih…. Krv i suze !

 28. Postovani Gospodine Mandicu,
  Povodom vaseg nadahnutog clanka sa mapom nove Jugoslavije sa AVNOJ-skim nacrtanim granicama bez prisustva srpske delegacije, “navodno zbog snega”, prilazem ovaj “link”:

  Inline image
  ‘,Jajce pogubno za Srbe – Vesti online
  http://www.vesti-online.com/…/30-11-2010/…/Jajce-pogubn...
  Translate this page
  Nov 30, 2010 – 30. 11. 2010. 00:00h | J. ARSENOVIĆ. Intervju SRĐAN CVETKOVIĆ …U razgovoru za “Vesti”, istoričar mlađe generacije Srđan Cvetković otkriva kako je zasedanje u Jajcu prošlo bez srpske delegacije i zašto Srbi ne treba s …

  “Audiatur et altera pars” ili “audi alteram partem” ili na srpskom jeziku ” neka se čuje i druga strana”
  Matija Ćenanović

  • “Srpska”delegacija se nije pojavila,
   jer se kamion Wehrmachta zaglavio u snijeg,
   zatim je “Srpska” delegacija pokušala pješke do Jajca,
   međutim snjeg je bio toliko napadao da im je bio,
   do pojasa odnosno do brade,kame im nisu visile nego su se vukle po snijegu,
   Niko od “Srpske” delegacije se nije razbolio,jer su bili dobro obučeni i obuveni,
   na noge su imali njemačke čizme i suklene čarape,
   šinjele stare od kraljevine Jugoslavije vojske,
   a od upale sinusa su ih spasile šubare,
   imali su njemačke porcije hrane i šnaps u ruksage,
   a u ruke sliku druga Tita kako bi ga prepoznali
   i glasali za njega ,jer su imali instrukciju ,veliko slovo “Z”
   što je značilo “Za” od glavnodelegirajućeg sa “oćalima”
   Čula se čula druga strana,i to dobro
   pucajući iz njemačkog šmajsera i šarca,
   po položajima pripadnika NOBA,
   Kako tada tako i danas,pripadnici i
   poštovaoci “Srpske”delegacije koja je krenula pud Jajca,
   mogli su drugu Titu
   da punu u p…no.

   • Gospodine Blažo
    Srbi za svoje ogromne zrtve u dva svetska rata su doziveli sramotnu nezahvalnost od takozvane brace Juznih Slovena. Vi niste izuzatak!
    U I svetskom ratu Srbija je izgubila 1/4 stanovnistva.
    Za dopunu vaseg ogranicenog znanja o II svetskom ratu prilazem 3 primera.
    Jasenovac, Sremski Front i druga mnogobrojna stratista Srba na prostoru bivse Jugoslavije i ne pominjem da Vas ne uznemiravam u Vasoj AVNOJ-skoj uljuskanosti.

    Matija Ćenanović

    1.
    Tito 1942.:

    U našoj vojsci je 95%
    Srba
    Tito je, naime, u siječnju 1942. izjavio
    Zulfikarpašiću: “Mi ne možemo voditi protusipsku
    politiku, u našoj vojsci nalazi se
    95% Srba”.3
    Jedno njemačko
    izvješće od 3. siječnja 1944.
    tvrdi kako su Srbi i Crnogorci
    krajem 1942. činili 90% partizanskih
    snaga. Hrvata ima
    svega oko 8%, a glavninu tih
    čine Hrvati iz Primorja, Dalmacije
    i Gorskoga Kotara.
    Krajem 1943. u partizanskim
    je postrojbama između 75 i
    80% Srba. Čak i na području
    NDH, Hrvati čine manje od
    petine partizana, dok ih je u
    odnosu na sveukupni partizanski
    pokret manje od jedne desetine.

    2.
    Inline image
    ‘,Homen: U 1.000 grobnica komunisti bacili 80.000 ljudi!
    http://www.pressonline.rs/…/homen-u-1000-grobnica-komu...
    Translate this page
    Vaš email: … Intervju, Slobodan Homen, državni sekretar ministarstva pravde. 19.09. 2009. – Autor: S. Vojinović … 1944. do 1946. godine, otkriva državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen. … kaže da su njegovi drugovi bili okrutni čisteći „smeće”, kaže da nema nameru da se miri s nekim kome je brata ubio!

    3.
    Inline image
    ‘,Stadion Partizana izgrađen na masovnoj grobnici?! – Kurir
    http://www.kurir.rs/sokantna-prica-stadion-partizana-izgrade...
    Translate this page
    Dec 21, 2013 – Kovačević je za beogradske medije kasnije obrazložio da se radi o masovnim grobnicama u kojima su sahranjeni ljudi koje su streljali partizani …

    • G.Matija Čenanović,
     Toronto,Canada
     Member of Chetnik associations in Canada

     Prema cetnickim dokumentima tijekom rata 1941.-1945. na podrucju Bosne i Hercegovine bilo je osnovano 14 korpusa, 76 brigada i 2 puka, a na podrucju Hrvatske 4 korpusa, 1 divizija, 32 brigade i 2 puka cetnika. Uz njih su postojali i brojni organi vlasti na podrucjima pod cetnickom kontrolom. Tocan broj cetnika nije dosada utvrdjen a prema nekim pokazateljima, sto u vojsci i sto na terenu, na podrucju BiH i Hrvatske kroz njihove redove proslo je preko 100.000 ljudi, od kojih oko 98% Srba. Ovdje treba istaknuti i pomoc koju je cetnicko rukovodstvo upucivalo u ove krajeve iz Srbije i Crne Gore. Sve cetnicke postrojbe su vrsile zlocine, ali postojale su i posebne postrojbe kojima je to bio i glavni zadatak, od cetnickih trojki, preko letecih ceta do letecih brigada.
     Vukasin Marcetic, zapovjednik cetnickog odreda “Manjaca”, na konferenciji tamosnjih cetnickih odreda 7. VI. 1942. izjavljuje: “… Smatram da su Bosna i Srbija jedna zemlja i nadam se da ce iz Bosne ocistiti sve sto nije srpsko”. Jos neposredniji je Milan Santic, jedan od cetnickih vodja. On u svome govoru krajem srpnja 1942. u Trebinju izjavljuje da je cilj cetnickog pokreta “uspostava Velike Srbije” kako ju je odredio Draza te da te “Srpske zemlje moraju biti ociscene od katolika i muslimana. U njima ce zivjeti samo Srbi. Ciscenje ce se provesti temeljito. Sve cemo ih potisnuti i unistiti bez izuzetaka i bez sazaljenja. To ce biti polazna tacka naseg oslobodjenja”. Dalje istice da sve to “treba da se svrsi brzo i u jednom revolucionarnom zamahu”.

     Biografija Slobodana Homena;
     između ostalog,
     Njegov deda Slobodan Subotić osnovao je 1934. godine advokatsku kancelariju u Beogradu koja i danas radi, a vodi je njegova sestra. Deda mu je bio branilac na suđenju Draži Mihajloviću, zbog čega je sedam godina bio u zatvoru. –

     G.Čenanoviću zamolio bih Vas da se ubuduće dopisujete sa Vašim istomišljenikom ,samoproglašenim,ćosavim,vojvodom Vojislavom Šešeljom (bivšim Hrvatom) pa nas tako poštedite Vaših pisanja na radio SKALI ,nije ovo radio Svetigora nego radio Skala.
     SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU !

     • 0.
      Gospodine Blazo,

      Ja ne pripadam niti sam ikada pripadao bilo kakvoj politickoj organizaciji i vas primitivni komentar je obicna KLEVETA!

      Ja se cudim vasoj drskosti da tumacite moje misljenje koje vi ne poznajete, niti sudeci po vasim recima ne posedujete intelektalnih sposobnosti da ga shvatite.

      Ja sam gospodine naucnik, ali imam sirok krug interesovanja van nauke, od vrhunskog sporta do istorije gde se moje interesovanjei zavrsava.
      Mene danasnja politika ne interesuje. To ostavlljam vama i vama slicnima da se koprcate..u glibu!

      “I kada se odmarao
      od koplja i od stita
      Naukom sam se on bavio
      i mnoge je knjige cirta”!

      Istoriski rezultati pokazuju da “uprkos ogromnim i uzaludnim srpskim zrtvama” da su “Srbi ispali najveci gubitnici” u oba Svetska Rata i da su ih vodile strane i mracne sile i njihovi enigmaticni izvrsioci i domaci idealisti sa primitivnim “intelektualnim korenima prve generacije” koji nisu imali u vidu “dobrobit srpske nacije”, vec njeno biolosko unistenje ili smanjenje do sledece etape…koja se desava danas…

      Izneseni podatci samo govore da su obezglavljeni i naivni Srbi u ogromnoj masi ucestvovali u borbi protiv okupatora , kao partizani ili kao cetnici,.i u primitivnom bratoubilackom ratu, ili primorani ustaskim zlocinima u Bosni I Hrvatsdkoj da odu u sumu ili vodjeni patriotizmom i verovatno britamskom obavestajnom sluzbom da ginu za njihove interese u Srbiji i Crnoj Gori,.

      Mnonogobrojni Sloveni su stolecima moneta za potkusurivanje, istoriski gledano. a i danas.
      Razne takozvane religije, ideologije i partije su upotebljavane samo za jacanje medjusobnoh sukoba i radi tudjih imperijalnih i strateskih interesa…

      1.
      Pogresno je misliti da je 1917 godine izbila “Ruska” Revolucija. Ona je finasirana sa Zapasa iz Amerike, Nemacke,, Britanije itd. i nije Ruska!
      Od 556 vodecih ljudi u Boljsevickoj Drzavi 1918 17 su bili rusi, 2 Ukrajinci. 11 Jermeni, , 35 Letonci, 15 Nenci, 1 Madjar, !0 Gruzijanci, 3 Poljaci, 3 Finci, 1 Ceh, 1 Karaim i 457 Jevreji.
      Cak 1983 godine. Premijer Sovjetskog Saveza je bi Jevrejin (andropov) kao i takodje 23 od 25 clanova Politbiroa.
      2..
      Jacob Schiff ,vodeci bankar, je finasirao Trorskog iz Lenjina z Amerike, itd…

      Inline image
      ‘,Who financed Lenin and Trotsky?
      http://www.wildboar.net/…/russian/literature/…/whofinancedleninandtrotsky.ht...
      Jacob Schiff, who was head of the New York investment firm Kuhn, Loeb and … One of the best known Russian revolutionaries at that time was Leon Trotsky. …Consequently the Jewish community in America was inclined to support any …
      3. Nije ni do dan danas ko je bio Tito, iako je savrseno jasno da je on rastocio srpsku nacijui razdofio Srbe po AVNOJ skim granicama, koje vi paradoksalno slavite uprkos vasem imenu i vasim predacima.
      Radi ilustracije, priazem kratak dokumentarni video: Savka Colic..(jedna istiniljubiva Licanka cijeg muza je Tito fizicki jasio uz brdo pa ga posle poslao mna Goli Otok prica, iz “prve ruke”).
      Danas su na vlasdti “Deca komunizma”: koji su ideoloski okrenuli curak naopako ali ono sto im je ostalo zajednicko sa njihovim mnogo primitivnijim ocevima le “Pljacka’ ne bogatih individua, kao nekada, vec cele drzave!
      Inline image

      ‘,Savka Čolić – Goli život – Repriza.TV
      http://www.repriza.tv/repriza.php?emisijaID=1395
      Translate this page
      Jun 30, 2013 – Tita brat Slavko iz Kumrovca nikad nije priznao za brata, a njegova tetka je vrisnula i pitala ga:ko je zapravo on, jer njen Josip nije imao prst koji …
      4.
      Jedan od vodech komunistickih razocaranih ideologa,Milovan Djilas, pisac “Nove Klase”
      i pokajani tvorac Crnogorske nacije, je ispricacao sledecu aвegdotu Adilu Zulfikarpasicu
      ( bivsem begu Cengicu i komunisti i emigrantu ) u knjizi “Bosnjak” о emigraciji, u vezi sa Titom:

      “Јеdаn covek је bezao iz Jugoslavije ра su ga uhvatili ernigгanti da ga prokontrolisu. Otvore mu kofeг
      i vide Titovu sliku, ра kazu: Теbе salju UDBA i Tito, rюsis njegovu sliku. –
      Kaze.: Ne, nego kad mе uhvati nostalgija za zemljom, ја u tu sliku pogledam
      i prodje mе.”

      5.

      Mozda ste i Vi koracali za Titovim “praznim kovcegom” ?!
      Sad, Gospodine Blazo, molim Vas, nastavite sa praznovanjem AVNOJa-a i 29 Novembra, i koracajte u svetlu budcnost NATO-ovim strojevim korakom protiv brace Rusa .
      koji se uvezbava u nekada junackoj Crnoj Gori!

      Matija Cenanovic

     • G.Matija Čenanović,
      Toronto,Canada
      Member of Chetnik associations in Canada

      Isopd svakog nivoa mi je komentarisat sa Vama,ali ne mogu da Vam ne odgovorim na Vaš komentar,
      Vi ste poštovalac poražene vojske i poraženih ideja ,osuđenih od svih svjetskih sudova i civilacijskih humanitarnih i itd. organizacija,
      Vaš mozak je utripovan ili programiran kao i mozak ,samoproglašenog,ćosavog ,sa govornom manom,vojvode Vojislava Šešelja (porijeklom Hrvata i Rimokatolika)
      Osim vrijeđanja svih onih koji nisu Vaše vjere ,nacije i jezičine ,nemate ništa drugo da napišete pametno,
      To je dokaz Vašeg intelektualnog posrnuća i veoma niskog intelektualnog nivoa,nivoa jednog ksenofoba,
      Mi u Crnoj Gori kažemo za takve “pogrešno nasađeni” kao držalo od sjekire kad se loše “nasadi” pa udara u krivo ,isto kao što Vi udarate u krivo pa samo štetu pravite (sebi samome i Vašem obrazu).
      Dali ste sebi da pravo da pišete o Crnoj Gori da je poligon Nato,
      Vi koji živite u Kanadi koja je članica Nato, KOJI BEZOBRAZLUK a zašto niste pošli da živite u bratskoj Rusiji sa bratskim Ruskim narodom da radite za Rublje nego u Kanadi za Kanadski dolare,kad ste takvi Srpski patriota kakvim se pokušavate predstavit !
      KOJA POKVARENOST !
      Prevedite ovo što ste napisali za Crnu Goru i NATO i objavite u Kanadska glasila ako imate obraza i m..a.!!!
      Zamolio bih Vas da ne brukate više ,samog sebe i svoju familiju po ovim portalima Radio Skale ,imate Radio Svetigoru i Voju Šešelja Vašeg istomišljenika pa se sa njime dopisujte.
      Iste ste pameti,
      Napisali ste ;između ostalog;
      “Јеdаn covek је bezao iz Jugoslavije ра su ga uhvatili ernigгanti da ga prokontrolisu. Otvore mu kofeг
      i vide Titovu sliku, ра kazu: Теbе salju UDBA i Tito, rюsis njegovu sliku. –
      Kaze.: Ne, nego kad mе uhvati nostalgija za zemljom, ја u tu sliku pogledam
      i prodje mе.”
      Jeste li i Vi držali Titovu sliku da Vas prođe nostalgija ?
      Kad ste završavali Titove besplatne škole i kad ste putovali sa crvenim pasošem,onda Vam je bio dobar Tito ,
      Znate Vi ste veoma bezobrazna i nemoralna osoba.

      P.S.Evo četnici u Crnoj Gori koji su inače predmet sprdnje kod nas u Crnoj Gori ,osnivaju ravnogorski pokret na čelu sa Miletom Pavičevićem s kojim se sprdamo,nabavite njihove kontakte, pa sa njima razmjenjujte Vaša razmišljanja jer ste istih mozgova.

 29. Uz marsala Tita junackoga sina nas nece ni pakao smest’
  Mi dizemo celo i krocimo smjelo
  I cvrsto skiskamo pest !!!!!!!

  To je bila drzava !!!!!!!

 30. U uzoj familiji mi niko nije bio clan saveza komunista.
  Slavili smo Bozic i Uskrs, djeca su bila krstena. Posteno se radilo i lijepo zivjelo.
  Nikada u kuci nisam cuo ruznu rijec protiv Sistema. Ni onda ni danas.
  Ostali smo rijetki jugonostalgicari.
  Moja himna je Hej Sloveni, moja zastava je trobojka sa petokrakom. Cijenim ovo sto je danas, ali sam srcem za ono sto je bilo.
  Cestitam 29 novembar svim onima koji ga na isti nacin dozivljavaju.
  Za mene su svi narodi bivse SFRJ bili i ostali braca, osim onih koji to nece, a posebno onih koji su okrvavili ruke i ocrnjeli obraz.
  Vjecna slava Marsalu Titu

  • Ada, ovi se veljesrbi, evo dvadeset i pet godina ubiše da dokažu da se nijesu mogli slaviti crkveni praznici, tj. slave, niti krstiti đeca za vrijeme Tita. Evo i ja sam kršten i skoro sva moja generacija u tom sistemu i pamtimo ga samo po dobru. Po ničemu lošem.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]