Junski potop u Kotoru

4
nevrijeme u Kotoru (foto: Zdenka Janković)

Makim Mandić

Maksim Mandić

Nevrijeme u junu koje se ne pamti.

Na Svetoga Antona, koji je danas, kada po tradiciji u Boki na ovaj datum počinje kupanje, Kotor je juče okupala i poplavila kiša prećena grmljavinom.

Veliko nevrijeme juče i tokom noći izazvalo je brojne probleme praćene poplavama, nanosima kamenja, mulja i pijeska na mnogim mjestima.

Pored jučerašnjeg dana i neprospavana noć za naše sugrađane i pripadnike kotorske Službe zaštite i spašavanja koji su do 5 sati jutros imali brojne intervencije.

U sinoćnjem nevremenu najviše je stradalo naselje “Kongo” u Škaljarima kod zatvorenog bazena, gdje je bilo ugroženo i stanovništvo iz deset montažnih kuća koje su bile zahvaćene vodom do nivoa od oko 15 do 20 cm, saopštio je za Skala radio Maksim Mandić, komandir Službe zaštite koja je izašla sa svim svojim raspoloživim sredstvima.

Sva vozila i svo ljudstvo je bilo upućeno na teren, šteta je velika, a na teren je sinoć izašao i predsjednik opštine Aleksandar Stjepčević da se upozna sa situacijom, kazao je Mandić.

Pored teškog stanja u ovom naselju bilo je još desetak intervencija, od kojih Mandić izdvaja OŠ “Njegoš” u Škaljarima u kojoj je visina vode bila do pola metra, zatim u starom gradu intervenisali su u hotelu “Astorija” i hostelu kod Centra za kulturu.

Tokom jučerašnjeg dana Mandić je podsjetio na kriznu situaciju u naselju Škaljari gdje su se komadi stijena i materijala survali na privatnu kuću porodice Penda i prijetili da destabilizuju njene  temelje.

Vatrogascima je u pomoć pritekao mještanin Vido Radonjić, koji je sa svojim bagerom otkopao bujični kanal i tako spasio kuću.

Dobrotska riva gotovo je bila pod vodom kao i mnoge ulice, saobraćajnice, na trećem putu u Dobroti odroni, podrumi kuća, trotoari, a dobrim dijelom i stari grad.

Jedan broj automobila je ostao zarobljen u vodi zbog pokvašenih kablova.

Proradila je i Škurda, čuveni škaljarski vodopad što se ne pamti u ovo doba godine, kažu mještani.

Jedan broj domaćinstava je ostao bez  struje.

Vatrogasne ekipe, komunalci i komunalni policajci bili su na  terenu i radili u izuzetno otežanim uslovima, jer je usljed  jakih padavina došlo do začepljenja i izlivanja bujičnih kanala na teritoriji naše opštine.

Kotorski vatrogasci su juče pozvali i kolege iz Perasta sa njihovom opremom, da bi odgovorili na sve intervencije, rekao je Mandić.

* * *

Krizni štab za vanredne situacije predvođen predsjednikom Opštine Kotor dr Aleksandrom Stjepčevićem i komandirom Službe zaštite i spašavanja Maksimom Mandićem juče je bio na terenu i već dva dana u punom sastavu danonoćno zasijeda kako bi se sanirala šteta nastala usljed vremenskih nepogoda, saopšteno je iz Opštine Kotor.

“U toku jučerašnjeg dana i noći, Služba zaštite intervenisala je na tridesetsedam lokacija na teritoriji kotorske opštine, među kojima su najugroženija bila područja kod autobuske stanice, Muo, dobrotski donji put, Škaljari i Stari grad. Na spornim lokacijama situacija je dovedena u normalu. Štab preduzima sve preventivne mjere u cilju prevazilaženja novonastalih situacija. U slučaju potrebe, krizni štab će se obratiti Direktoratu za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, zarad pružanja pomoći u slučaju potrebe za evakuacijom građana i dobara. U slučaju ponovnih poplava uzrokovanih ekstremnim vremenskim nepogodama, krizni štab je obezbijedio evakuacioni centar sa svom propratnom opremom. Služba zaštite Opštine Kotor danonoćno dežura i građani je mogu kontaktirati putem telefona 032 325 480”, stoji u saopštenju Stručne službe predsjednika Opštine.

4 KOMENTARI

  1. Vazda je bilo poplava ali ova je zaista strašna. Sve je to zbog ljudskog nemara. Građani kao da žive u džungli a ne u gradu svjetske baštine , bacaju sve i svašta u kanale, međe i u šahte .
    Odgovorni zabašure i nikada detaljno i stručno ne očiste i ne pripreme grad i okolinu za jake kiše kad im je vrijeme i kad nije. Zato nam se ovo događa.Vatrogascima svaka čast.Uvijek su bili i ostali na humanom zadatku ali oni sami ne mogu sve.

  2. Na danasnji dan, na Sv. Antuna postavljala se bandijera na Banj u znak dozvole pocetka kupanja u more.
    Nema obicaja, Banj je destregan, sve je poslo pjombo, pa se Nebo ljuti !

    Na zimski lokalni kviz u strar Grad nema romanizama kao zadatak za sinonime,samo turcizmi – ,,javasluk” i sl, sto, nazalost svi razumiju !……..

  3. Staršni sud. Nevrijeem je jedna stvar ali bi šteet i muke bilo manje da se rabota kako treba i čiste šahte i konali. Sve je začepljeno zato je i provrelo.Neka se ne vade gospoda ne veliku kišu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]