Jugooceanija još postoji, samo niko ne zna đe je

24
zgrada nekadašnje Jugooceanije

Đordije Vukčević

Đorđije Vukčević

Da je kod nas sve moguće, primjer je “Jugooceanija“ Kotor, preduzeće koje postoji i krčmi preostalu imovinu nekada moćne brodarske kompanije koja je još 2003. godine prodajom broda “Novi” ostala bez posljednjeg od 27 brodova.

Za Riplija je podatak koji smo, istina nezvanično saznali da postoji samo jedan jedini čovjek zaposlen u ovom preduzeću koji je istovremeno direktor i odbor direkrotora i sva moguća rukovodna i radnička struktura.

Da je to tako saznali smo kada se pojavila mogućnost da privatno lice, koje je otkupilo parcelu ispred stambenih objekata na Plagentima u kojima žive bivši radnici ove kompanije, inače upisanu u planska dokumenta kao zelena površina sa namjerom da gradi zgradu za svoje potrebe. Tada klupko počinje da se odmotava. Istina, vrlo sporo, pa je to bio razlog da se pitanje postavi na sjednici Radne grupe za borbu protiv korupcije opštine Kotor.

Radna grupa je uputila dopise Zaštitniku državne imovine, Vrhovnom državnom tužiocu i ministarstvima finansija i pomorstva i saobraćaja.

Od njih se traži da odgovore kako je moguće da “Jugooceanija“ još postoji, a nema brodova. Nije ni uveden stečaj niti se zna kako je moguće raspolaganje preostalom imovinom od strane jednog jedinog lica, posljednjeg direktora “Jugooceanije” AD kapetana duge plovidbe Zdravka Miloševića?

Ovakvo stanje, kazali su nam stanari zgrada nekadašnje prestižne pomorske kompanije, daje otvorenu mogućnost prodaje zelene površine oko objekata za male pare i moguću  gradnju stambenih jedinica na tom prostoru kada se prašina malo slegne.

Dopisi su poslati prije nešto manje od dvadesetak dana, i prošlo je dovoljno vremena za pitanja Skala radija što se uradilo i ima li odgovora sa pomenutih adresa.

Đorđije Vukčević, kordinator Radne grupe za borbu protiv korupcije i opštinski glavni administrator nam je saopštio  da je do sada jedini odgovor koji je Komisija dobila prije nekoliko dana stigao od Zaštitnika državne imovine, kojim upućuje glavnog administratora da podatke o statusu pravnog lica AD “Jugoocenija” može dobiti provjerom kroz centralni privredni registar.

O prodaji parcele KO u Dobroti od strane Privrednog suda u Podgorici i eventualnim koruptivnim elementima u postupanju “Jugooceanije” Kotor kod njene prodaje, izjašnjenje, s obzirom na nadležnosti ovog zaštitnika, može se tražiti od Vrhovnog državnog tužioca kome je takođe upućen ovakav dopis, navodi se u odgovoru Zaštitnika državne imovine.

Dakle, Zaštitnik o tome pojma nema, a iz odgovora se vidi da nema ni volju da zna. On samo upućuje na onoga ko mora da zna. A morao bi i on jer se radi o zaštiti državne imovine.

Istina, on je jedini odgovorio. Drugi, iz nekih razloga još uvijek ćute.

Vukčević je kao koordinator radne grupe takođe uputio pismo sekretarki Sekretarijata za imovinsko pravne poslove opštine Kotor, Simeoni Begović koja je ujedno i članica Radne grupe za borbu protiv korupcije.

Imajući u vidu da je Zakonom o svojinsko pravnim odnosima propisan malo drugačiji režim upisa prava svojine, odnosno pretvaranja prava iz društvene svojine na zemljuštu za koje u postupku privatizacije ili stečaja nije plaćena adekvatna tržišna nadoknada, nakon razmatranja ukupne dokumentacije u saradnji sa Upravom za katastar, potrebno je da Begovićeva razmotri da li ima eventualno neke nadležnosti učešća opštine u sudskom ili nekom drugom postupku, kako bi se ovo pitanje i pravno dovelo do kraja i raščistilo, objašnjava Vukčević.

On vjeruje da će Radna grupa dobiti odgovore i od drugih pomenutih subjekata i planira da uskoro zakaže novu sjednicu Komisije za borbu protiv korupcije, kako bi se ocijenili prispjeli odgovori.

24 KOMENTARI

 1. AUTOR: Mina Business

  Crnogorska plovidba završila je prošlu godinu sa gubitkom od 4,92 miliona eura, dok je 2013. zabilježila dobit od 285,99 hiljada eura.

  Poslovni prihodi kompanije su, prema podacima iz izvještaja o poslovanju koji je objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, na kraju decembra iznosili 5,25 miliona eura i bili su 13,2 odsto veći nego u uporednom periodu.

  Sada će da se kao gavrani pojave “izvršni povjerioci”, da čerupaju CP.
  Na našu sveopštu žalost.
  Hoće li KUMOVI poslati sućut??

  • Bez brige narode komunitadi kotorske. I Montenegro Air
   od osnivanja opstaje isključivo na budžetskoj infuziji.
   Desetak meleona (!) svake godine.
   Sve će to platiti poreski obveznici CG.
   Ili će Banke zaplijeniti brodove kad istekne grejs period.

 2. Tako to biva, kad kuća opusti, čaljad
  pomru (daleko bilo), onaj ko poslednji
  pretekne – rasprodaje imovinu budzašto.
  Tako se i desilo da Direktor otfikari
  dio kat. parc 1995 KO Dobrota, ka’ da mu je
  od đeda ostalo, u površini od 440m2 za 30.000 evrića.(!) (?!)
  Jedva 64 evrića za m2.(!)
  Upravo ispod balkona stanara Bloka “D”!
  Na pjenu od mora.
  Preko puta Instituta za biologiju mora!
  Na Plagentima bura. Bura i orkan. Stanari bloka D
  kupili svi praćke i noću dežuraju na balkonima.
  Kažu da im nekakvi likovi noću u škuribandi
  vrše premjer ispod finestra.
  A Direktor ili “direktor” – cito-cito…
  Zaštitnik društvene imovine takođe.
  Zabiraj !!

 3. Od svega ovdje što čitam mi je najzanimljivije da postoji direktor Jugooceanije, ako se ne zaj. novinari! Za rubriku vjerovali ili ne!

 4. Gosparu “Neću da vjerujem”..da si zaboravio-ako si bio na školovanje,ne u “Kameliju”-nego u “Zecku plovidbu Lala Zubera na Račetinu poljanu(učionica na sprat sa pergulom -pogledom na poljanu oliti danjašnji parking auta sa luksuznim gorivom-gladnim šoferima-kojima je do imidža?)-da oprostiš- vizavi,današnjega KURC-a…Da tamo nikada nije bila “Srednja pomorska škola”-nego prije toga ,”kumovi ribeli” su ga1945.godine krstili u “Pomorski tehnikum i đakovi su nosili unifome! Potla toga ova se škola jopet preksrtila u “Pomorsku Školu Marko Marinović(nije bio Bajica-nego Peraštanin!)! A jopet potla toga-kad su tebi i meni prispjeli unuci-jopet su je “ribeli” prkrstili u “Školu usmjerenog obrazovanja-” Š U V A R I C U”-gluvaricu za plovidbu “od one do one rabote”-sa “usmjerenim kadrovima”? Dunkve,danas se ona zove “Srednja..”jerbo,bogu fala od usmjenoga do preusmejerenoga (kapetana -kapa) sa viskija,duvana na kokain-ukazale su se “potrebštine” za visokim školama i visokim obrazvanjem-za ovladavanjem savremenom tehnikom plovidbe s’brodovima koji umjesto tečnih goriva-koriste “kokainsko gorivo”-kojim se pokojenjima omućava da u ranom đetinjsku prokodaču(izvedeno iz korjena:kokodajkokain)..Zato ne ljuti se na me moj dragi ispisnče! Vrijeme je učinjelo svoje-kada više ne vjerujemo očima- nego ušima? Na moju i tvoju žalost?

 5. Zahvalni turosto, svaka tebi šovinistička čast. crna Gora treba dobro da zahvali beogradu što mu je poslao okupatorsku Srpsku crkvu, što je bio najžešći porobljivač i ubica nejači i Crnogoraca 1918. godine, što je baštinio našu istoriju, kulturu i tradiciju. Sram te bilo jadove.

  • Nikola, vernice, ,
   Ako ti zaista verujes u to sto si napisao, onda ti je izgleda stvarno potrebna Crngorska Crkva da se moli za tebe i da te leci. Drugog leka ne vidim!
   A sto se tice kulture to raspravi sa Vlasko-Arbanskim cobanima ciju kulturu i jezik svojataju, kojim i ti danas govoris.. Ti o Beogradu nemas pojma, a sa Kotorom blage veze nemas!

 6. Sa ponosom se sjećam, još kao učenik Srednje pomorske škole, u zgradi današnje „Kamelije“, kada se rađala „JUGOOCEANIJA“. Počela je sa „Nautičarem „ i sa brodovima na parni pogon a neslavno završila, tada savremenim brodovima , kao brodarsko preduzeće sa najmlađom flotom u SFRJ. Sjećam se razgovora sa pokojnim Savom Starovićem, koji mi je kazao da su flotu obnavljali, isključivo sredstvima kredita „Jugoslovenske investicione banke“ iz Beograda, a brod „ Budva „ , bio je izgrađen isključivo „keš“ sredstvima „Jugooceanije“. Sjećam se i kada su u Kotor dolazili torbicama po novac, za plate radnika neprofitabilnih preduzeća, češće u „Jugooceaniju „ a nerijetko i „ Jugopetrol „ , dva stuba crnogorske privrede. Nijesmo još preboljeli rane „Jugooceanije“, a i rane odlaska “ Jugopetrola „ iz Kotora, doznajemo vijest da je zgrada „ Jugooceanije „ prodata, ne znamo kome i za koju namjenu? Očigledno, Kotor se za to ne pita. Zar nije bilo riječi o eventualnom preseljenu opštinskih službi u pomenutu zgradu ? I za to se Kotor ne pita. A , kada će zgrada „JUGOOCEANIJE“ biti upisana kao materijalno kulturno dobro arhitekture druge polovine XX vijeka, još ne znamo? A, i da znamo, kakve korsiti ? Neću da vjerujem!
  Neću i ne mogu da vjerujem da , ako je to istina, novac od prodaje zgrade „JUGOOCEANIJE“ neće biti namijenjen sanaciji kritičnih djelova kotorskih bedema.

  • Ma sta nam rekoste:

   “isključivo sredstvima kredita „Jugoslovenske investicione banke“ iz Beograda, a

   I kako se Crna Gora za te “kredite” zahvalila Beogradu,
   da ne pomunjem novac za prugu Beograd-Bar,
   da ne pominjem novac za obnovu posle zemlotresa,
   da ne pominjem…?!

   • Ne pominji više kumim te bogom!
    Zahvalila se tako što je Srbiji omogućila da konačno postane samostalna i nezavisna država, da ne mora više pomagati nikome do sebi samoj, a bio je po neki potres ili poplava i gore.
    Od ’79 kontinuirano trpim monologe o pomaganju od svakog drugog turiste, pogotovo iz “kruga dvojke”.
    Đavola ga pomogli kad ste ikad pomogli.
    Evo, još nismo umrli od gladi, a kad ćemo ne znam.
    Nemojte nam više pomagati, molim Vas i VOLIM Vas,
    jer kome je Beograd “pomagao” đavo mu ga je pomogao.

 7. ma kako vrcate od pametnijeh, uzvišenih riječi……..
  Što je ovom narodu, poluđeli…….
  Ima li đe koji pravi, pametni kotoranin ili nam ovi kroje kapu i pamet prosipaju, a ne vide dallje od svog nosa.
  Ja nisam ni u politiku ni u privredu, ali ZNAM da je bio rat, ZNAM da sam bio protiv njega a da je za Anta Markovića glasalo 2 %
  Pa ko su ovi sveznajući pametnici?????????????

 8. Svratih juče do Jugooceanije, da eventualno
  popričam s direktorom. Glavna vrata zaključana.
  Pokucah malo jače. Pojavi se iznutra mlađi momak.
  Otškinu vrata i začuđeno upita – šta treba…
  Rekoh – ima li koga u pustoj kući?
  “Od naših više nema nikoga, momentalno
  su neki Rusi unutra koji su kupili zgradu” – odgovori momak.
  Naseljeno mjesto Kotor ne pita se o svojoj
  vrijednoj imovini, više nego pijan o svom šeširu.
  Čestiti Savo Starović se u grobu premeće…

 9. taj patrljak sto je ostao od pok. Jugooceanije je u većinskom državnom vlasništvu, a zakon kaže da se državna zemlja ako je zelena površina ili površina namjenjana za parkoce itd NE MOŽE PRODAVATI! tako da u ovom slučaju sam sud koji je vodio ovaj postupak je pogriješio!

  • Da li je Sud samo u ovom slučaju ogriješio? Da li Vi zaista vjerujete našem pravosidnom sistemu? Toliko je, nažalost, slučajeva koji su nam pokazali kakvo je naše pravosudje i uopšte sitem, Ustav koji se ne poštuje i Zakoni koji se donose mimo Ustava! Živimo u društvu gdje osiljeni pojedinci odlučuju mimo kakvog zakona. Čista otimačina onoga što su naši preci mukom stvarali odričući se mnogo čega, pa čak i dajući živote za bolje nas koji smo sve prodali. Bolje ne zaslužujemo

 10. Pojedini brodovi su uvjek plovili,pod drugu zastavu,jos od 1991.To dobro znaju LOPOVI koji su unistili ovu firmu,a jos uvjek unistavaju i sve sto vrijedi u ovoj DRZAVI.

 11. vidim da je zgrada Jugoceanije ponovo dobila struju iako je od pocetka proslog ljeta bila u mraku a dug im je cini mi se bio oko 8-9 hiljada eura bas me zanima ko je to platio i zasto je to platio,valjalo bi da dobijemo neki odgovor.

 12. Hvala vam gospodine Mandiću jer ste od riječi.
  kako ste onda postavili ovo pitanje prije 20 daan kada smo imali iprotest i obećali da ćete pratiti to i činite. Hvala vjerujem vama i vašemu radiju.

 13. Bila jednom jedna Jugoocenija majka hraniteljka Kotora,.Boke, Crne Gore. Danas joj se strva ne zna a direktor zna.
  Da nije smiješno bilo bi za ne sušit obraze.

 14. Potopio se brod a imovina se rasprodaje. Ovo nema niđe. Nema preduzeća, nema radnika, nema brodova a ima direktora, nije moguće.Provjerite Skala !da nijeste što falili.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]