Jutarnji: Objavljena fotografija Vučića kada je iz Zemuna protjerivao porodicu Barbalić jer su Hrvati

3

-Ovih dana navršava se 25 godina od Vučićevog protjerivanja zemunske porodice Barbalić. Oteo je i namještaj, garderobu, slike, fotografije, uspomene… Tada se (’97.) u Zemunu slikao s transparentom ”Barović (advokat) i Barbalić su ustaše!” – Taj je predsjednik svih građana Srbije!, napisao je Stupar.

Ovih dana navršiće se 25 godina od pokušaja nasilnog iseljenja hrvatske porodice Barbalić iz stana u Zemunu, a na taj je događaj podsjetio novinar Slobodan Stupar, jedan od osnivača informativne redakcije nekadašnjeg kultnog Radija B92 i dugogodišnji urednik srpske redakcije BBC-ja, javlja Jutarnji.hr.

Na Twitteru je objavio fotografiju protesta koji je održan ispred otetog stana, a na kojoj se može vidjeti i današnjeg srpskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je tada bio glavni tajnik Šešeljevih radikala.

-Ovih dana navršava se 25 godina od Vučićevog protjerivanja zemunske porodice Barbalić. Oteo je i namještaj, garderobu, slike, fotografije, uspomene… Tada se (‘97.) u Zemunu slikao s transparentom “Barović (advokat) i Barbalić su ustaše!-Taj je predsjednik svih građana Srbije!, napisao je Stupar.

Te 1997. godine radikali su, dok je Vojislav Šešelj bio predsjednik Opštine Zemun, od porodice Barbalić oteli stan kako bi u njega uselili Ljiljanu Mijoković, kasnije udanu Mihajlović, sekretarku Šešeljeve Srpske radikalne stranke.

Kako je pisao portal Mašina, a prenosi Nova.rs, 1997. godine, Ljiljana Mijoković i njezin suprug Ognjen Mihajlović, urednik “Zemunskih novina”, tokom noći su provalili i promijenili bravu na stanu porodice Barbalić koja je tada bila na godišnjem odmoru. Ova provala dogodila se bez svjedoka ili prisutnosti policije, a uzurpatori nisu imali nikakav dokument kojim bi opravdali svoj postupak. Komšije su sve to javili Barbaliću koji se odmah vratio u Zemun gdje su ga dočekala samo zatvorena vrata njegova stana.

Kako se navodi u knjizi “Okupirani grad” Dragana Stojkovića, advokat porodice Barbalić, Nikola Barović, pokušao je razgovarati i dogovoriti se s Vojislavom Šešeljem, tadašnjim predsjednikom Opštine Zemun, ali to nije riješilo probleme.

Barbalić se žalio sudu koji je odredio privremenu mjeru povratka u prvobitno stanje dok ne bude završen ovaj spor između njegove porodice i Opšine Zemun. Portal Mašina pisao je da je “javnim izvršiteljima naređeno da iz stana isele uljeze, članove SRS-a koji su zaposjeli stan porodice Barbalić”.

Kako bi dobili podršku javnosti, u listovima koje je izdavao SRS pokrenuta je agresivna kampanja protiv porodice Barbalić koju su optuživali da su ustaše. Odluka suda u korist obitelji Barbalić nikad nije izvršena.

A kako bi radikali uspješno priveli kraju svoju kampanju, prema pisanju Mašine, Aleksandar Vučić, tadašnji glavni sekretar SRS-a, organizovao je kontraproteste ispred ovog stana, a okupljeni su došli s transparentima na kojima je pisalo “Barović i Barbalić su ustaše” i “Ne damo Zemun ustašama”.

Nakon brojnih sudskih procesa, kako je N1 objavio 2016, a prenosi Nova.rs, konačno je odlučeno da porodice Barbalić nema pravo na stan. Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) zbog toga se žalio Vrhovnom i Ustavnom sudu u Srbiji. Jedna od spornih odluka bila je kada je Okružni sud poništio prvostepenu presudu kojom je stan vraćen Barbalićima. Odbio je da prihvati svjedočenje komšija da je Ivan Barbalić živio u tom stanu, plaćao račune, a kao dokaz postojale su i potvrde iz vrtića i škole njegovog sina. No sud je prihvatio tvrdnje troje članova SRS-a koji su svjedočili da je u stanu bilo puno prašine, po čemu su zaključili da je bio napušten.

Portal Mašina prije dvije godine je objavio da slučaj porodice Barbalić ni tada nije bio riješen i da se nalazio pred sudom u Strasbourgu.

U vrijeme dok je incident oko iseljenja bio aktuelan, došlo je i do čuvenog TV okršaja između Vojislava Šešelja i Nikole Barovića, advokata porodice, kada je Barović, nakon verbalnog okršaja, Šešelja zalio čašom vode. Nakon te emisije, osiguranje lidera SRS-a je Baroviću nanijelo teške tjelesne povrede, za što je Šešelj podrugljivo govorio da se advokat “okliznuo na koru banane” i nikada niko za to premlaćivanje nije bio kažnjen.

aktuelno

3 KOMENTARI

 1. Ološ četnička, ni danas situacija nije mnogo bolja u Srbiju,
  Srbija je pročetnička ,četništvo se plasira kao vrijednost ,četnici su izjednačeni sa partizanima I primaju penziju.
  U Srbiju a kao rezultat takve politike ,Putina podržava 90 % građana ,u Rusiju je taj procenat mnogo manji.

 2. Prknjačine su to teške, taj srpski svijet je svojevrsni srbijanski ustaški pokret, a analogno tome svi litijaši su srpske ustaše ili
  krstaši, pod plaštom klero-fašističke SPC.
  Ovo je prikaz modusa operandija velikosrba i četnika, bez premca u novijoj istoriji, uz sve dubioze potomaka lupeža i izdajnika Karađorđevića !
  Izkompleksirani sljedbenici ovakvih spodoba su i pripadnici tzv. Miholjskoga Zbora , uz ostala talambasala i pokvarenjake
  zasribanditskog karaktera .
  Sami sebe su eksponirali, tako da su poznati
  u cijelosti.
  Njihova kuhinja smrdljivu
  špenzu kuva i podgrijava buduće sukobe.
  Nitko normalan sa takvina nema posala, jao ni sa drugim nacionalnim kuhinjama !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]