Jutro u Kotoru

5
nevrijeme u Kotoru

Juče zabijelilo po brdima iznad Kotora. Jutros još i više, a kazali su meteorolozi da će biti vedro i sa zubatim, a lijepim suncem. Ništa od toga, bar za sad. Pada kiša i duva onako osrednje, ali studeno. Zato se treba dobro zabundat, pogotovo stariji i oni skloni raznim virusnim infekcijama.

Građani su jednodušni u nadi da je bolje da se istutnji sad pa da Novu 2013. čekamo na otvorenom uz lijepo vrijeme koje neminovno donosi i buket lijepih želja.

Kotor vraća doček Nove godine na trgovima, pjacama i pjacetama. Skromno, ali u duhu Mediterana, melodijom mora koja je činila da se daleke 1997/8 godine igra valcer na glavnom gradskom trgu, pjevaju pjesme uz domaće klape, smije uz Teatar 303. Kotorani su izašli masovno. Tu i tamo bilo je i onih sa strane. Iduća je bila još i ljepša i opet sa domaćim snagama.

A onda kao da je grom udario u mozgove organizatorima koji su, u želji da se takmiče sa Budvom koja se dosjetila da godinu nakon Kotora ideju proglasi svojom, počeli sa dovođenjem muzike koja je urlala toliko glasno da Tivat nije morao da dovodi svoju muziku.

Sjećam se temperature stepen ili dva ispod nule tačno u ponoć. Ja u debelom džemperu i još debljem kapotu, a bubnjar nekakvog benda u trik majici gori u ognju nečega što ga stimuliše. Prepun trg mladih ljudi, ali i slomljenih flaša i čaša alkoholnih pića, teturanja, vriske, urlika, povraćanja iza ćoškova zgrada. Nema više starih Kotorana. Nema ni plesa ni igre.

Promijenilo se vrijeme. Svi bi da zarade. A kako se drugo zarađuje osim turbo folkom ili nekakvom metalnom muzikom. Zbog toga, i nekih nesrećnih dešavanja 2004. godine došlo je do pauze u organizaciji. Bilo je pokušaja dijela ugostitelja da im Opština organizuje doček uz neko njihovo minimalno učešće. Kako to nije prošlo, a i nije logično da prođe, dogovor je da Turistička organizacija Kotora bude organizator, da Opština pomogne, a da ugostiteljski objekti koji budu radili plate kako bi više zaradili.

Opet ćemo slušati domaću muziku, ali ćemo sačekati ipak neko vrijeme da zaigramo valcer u otmenom Kotoru.

5 KOMENTARI

  1. Mozda ce ovaj docek Nove godine,poslje toliko godina donjeti ponovoi bar onoga
    sto mi stariji toliko zelimo,tj.koji ljepi valcer pa i koju polku,sve to docarava novogo-
    disnju noc.

  2. Nikad više kao one prve dvije godie kada je igrao čitav grad kao iz bajke. Niko neće više iz ljubavi prema gradu a svi ga fale i vole ali za pinjeze.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].