Ka boljem parlamentarnom nadzoru: Šta Zakon o Skupštini može

0

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, otvorio je danas Konferenciju: Ka boljem parlamentarnom nadzoru: Šta Zakon o Skupštini može, i tom prilikom istakao da ovakvim događajima koji nastaju kao plod dobre saradnje najvišeg zakonodavnog i predstavničkog doma građana i nevladinog sektora, Skupština pokazuje otvorenost i sposobnost da bude forum za dijalog o različitim temama značajnim za parlamentarni život, društvo i državu.

Bečić je kazao da je tema današnje konferencije od izuzetne važnosti jer otvara pitanje Zakona o Skupštini.

“Sistemsko uređenje i normativno oblikovanje parlamentarizma, te jasno definisanje odnosa zakonodavne sa drugim granama vlasti, nešto je čemu, siguran sam, svi dobronamjerni činioci političkog i ukupnog društvenog života snažno streme. Uzimajući u obzir da je u sadašnjem političkom i društvenom trenutku parlamentarizam u Crnoj Gori, i u funkcionalnom i u institucionalnom smislu, dostigao viši nivo koji iziskuje jedan drugačiji normativni pristup, današnju konferenciju valja iskoristiti kao šansu da se ukaže na neophodnost reafirmacije uloge parlamenta i kao forum za sagledavanje najboljih rješenja koja bi trebalo ugraditi u sadržinu predmetnog zakona“, naveo je Bečić.

On je podsjetio da je u Parlamentu obrazovana radna grupa koja radi na analizi poslovničkih procedura i pravila, ističući zadovoljstvo činjenicom da je postignuta saglasnost da sljedeći korak bude upravo rad na donošenju Zakona o Skupštini.

 

“Iskazujući čvrsto uvjerenje da će prioritet ovog saziva biti jačanje kontrolne i nadzorne uloge Skupštine, očekujem od svih poslanica i poslanika da će dati doprinos stvaranju normativnih pretpostavki i njihovom kasnijem  korišćenju u cilju osnaživanja nadzora nad izvršnom vlašću. Uostalom, definitivno postoji prostor za dalje unapređenje i regulisanje kontrolnih mehanizama, a prvi teren na kome se može to riješiti je Zakon o Skupštini“, rekao je Bečić.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk kazao je da je cilj konferencije da pokrene diskusiju o pravcima unapređenja regulisanja rada Parlamenta, ali i učešća civilnog društva, građana i građanki u radu institucije.

Govoreći o Zakonu o Skupštini istakao je potrebu da se Zakonom preciznije definišu i razgraniče nadležnosti između grana vlasti i normativno uredi politički sistem i obezbijedi pravna sigurnost.

“Takođe se može unaprijediti obaveza izvještavanja o zaključcima Skupštine, ali i urediti izvještavanje o realizaciji obaveza u okviru procesa pregovora sa Evropskom unijom. Za bolji parlamentarni nadzor treba propisati i sankcije za rukovodioce državnih organa koji ne dostavljaju informacije Skupštini u predviđenim rokovima. To su samo neke od preporuka koje su proizašle iz našeg višegodišnjeg praćenja rada parlamenta“, kazao je Muk.

Koordinatorka programa za Zapadni Balkan Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED), Tanja Dramac Jiries kazala je da je ovaj projekat izuzeto bitan u bitno vrijeme, da bi parlament bio više od pukog instrumenta za legalizaciju vladinih odluka, kao i da mora u potpunosti iskoristiti svoju ulogu u kontroli funkcionisanja Vlade, a u ime građana koji su izbarali predstavnike u tom tijelu.

“U svim izvještajima o napretku zemalja koje teže biti članice EU, Evropska komisija redovno ističe potrebu za daljim jačanjem kontrolne funkcije parlamenta. Jedan od ciljeva ovog projekta je upravo doprinijeti stvaranju nove organizacione kulture parlamenta“, kazala je koordinatorka NED-a za Zapadni Balkan.

Konferencija je organizovana u okviru projekta Instituta alternativa “Parlamentarni nadzor za bolje upravljanje”, uz finansijsku podšku Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED – National Endowment for Democracy).

S.Đ., CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].